آمارها نشان میدهد سوانح رانندگی در استان یزد و بخصوص شهر یزد از جمله عوامل اصلی مرگ و میر در این استان است و آنطور که مسوولان راهور استان اعلام میکنند "سرعت" اصلی ترین عامل اتفاقات ناگوار رانندگی است.
اضافه کنید به این عامل، تردد حدود ۵۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت در سطح استان که راه را بر خودروها و حتی عابران میبندند و اگر ذرهای غفلت کنی، قربانی سرعت آنها میشوی!.
شهر یزد و بخصوص هسته مرکزی آن بسیار کوچک با خیابانهایی کمعرض است و در ساعات اوج شلوغی، شاهد تردد انواع و اقسام خودروها، موتورسیکلتها و عابران پیاده است؛ فضای کافی برای رفت و آمد وجود ندارد و با کوچکترین اشتباهی، خودرو با خودرو، خودرو با موتورسیکلت، خودرو با عابر پیاده و موتورسیکلت با عابر، برخورد خواهد کرد.
با وجود نصب دوربین های کنترل سرعت و ساخت سرعت گیرهای فراوان در سطح شهر، اما متاسفانه حوادث رانندگی همچنان قربانی میگیرد و روزانه یکصد تصادف کوچک و بزرگ در شهر رخ می دهد و روزی نیست که پلیس راهور یزد، خبر از فوت یا صدمه شهروندی ندهد!.
قطعا دلیل بخشی از این معضل، بافت و مبلمان شهری یزد است با خیابانهای کم عرض، پیاده روهای کم عرض تر و وجود مراکز اصلی خرید در آنها که نقش مهمی در وقوع حوادث منجر به فوت و جرح دارند!.
اما دلیل بخشی مهمی از آنها هم نه "خطای انسانی" که در حقیقت، "بیمبالاتی انسانی" است، آن عده قلیلی که خیابان های کوچک و پر از آدم یزد را با پیست مسابقات خودرو و موتورسیکلت اشتباه میگیرند!.
البته این وضعیت فقط در خیابانهای دو طرفه و کوچک یزد حاکم نیست؛ در بلوارهای سطح شهر هم که فضای بیشتری برای جولان وجود دارد! معدودی از رانندگان قانونشکن اعم از خودرو و موتورسیکلت با سرعت های سرسامآوری حرکت میکنند ؛ در پشت دوربینها از سرعت خود کم میکنند و پس از آن دوباره میتازند.
سرپرست پلیس راهور استان یزد به خبرنگار ما گفت: فقط پلیس راهور، متولی نیست و نمی تواند به تنهایی از عهده این مهم برآید.
سرهنگ "رضا زارع" معتقد است: باید شورای ترافیک وارد میدان شود و با تدابیری مانند وضع مقررات جدید و یا اجرای طرحهای نو ، برای رفع حداقل بخشی از این معضل اقدام کند.
وی خطاب به اعضای شورای ترافیک استان گفت: با عنایت به وضعیت بحرانی تصادفات فوتی و جرحی و فوت بیرویه عابرین پیاده در ماه گذشته و جاری، میطلبد تا همه اعضا ، از هر گونه اقدام برای مهار این فاجعه انسانی فروگذار ننمایند و لازم است بالاترین اولویت حال حاضر استان این موضوع میباشد.
سرهنگ زارع یادآور شد: برای کنترل و مهار لجام گسیخته تصادفات، عزم استانی نیاز هست؛ پلیس راهور در حال حاضر، یک تنه در تلاش هست اما یک دست، صدا ندارد و ضرورت دارد تا اعضای شورای ترافیک و شهرداری، اقدامی عاجل کنند تا جلوی بحران انسانی ناشی از این معضل گرفته شود.
طی سالجاری تاکنون نزدیک به ۱۳۰ نفر در شهر یزد بعلت سانحه رانندگی فوت کردند و بیش از ۴ هزار نفر هم مصدوم شدند، آمار وحشتناکی که یزد را در ردیف دوم فوت های ناشی از تصادفات رانندگی در کشور قرار داده است.
لازم است شورای ترافیک استان به صورت جدی وارد میدان شود و با همکاری و همکفری استانداری و شهرداری نسبت به ساماندهی این وضعیت و کنترل آن دسته از رانندگان قانونشکنی که جنون سرعت را برگزیدهاند، اقدام کنند.
خیابانهای یزد، دیگر امنیت ندارد و با کوچکترین سهلانگاری و بیتوجهی به اطرافت، نامت را در جرگه فوتیها یا مصدومان حوادث رانندگی ثبت میکنند.
اگر به آمارهای ارائه شده از سوی پلیس راهور استان نگاه کنیم متوجه می شویم که تصادف، یک پای ثابت خیابان های یزد است، روزانه چندین نفر بعلت مصدومیت، روانه مراکز درمانی می شوند و هر چند روز یکبار هم، شهروندی، جان خود را از دست می دهد.
نگاهی به سن و شرایط فوتیها هم نشان میدهد که همه نوع تیپی در میان قربانیان حوادث رانندگی و مخصوصا جنون سرعت وجود دارد؛ از کودک و نوجوان تا جوان و مسن، از زن و مرد تا پولدار و بیپول، از با سواد تا بیسواد و از موتورسوار تا عابر و راننده خودرو.
گاهی خودرویی واژگون میشود بدون آنکه تصادفی رخ داده باشد، گاهی خودرو سواری با موتورسیکلت برخورد میکند، زمانی هر دوی این وسایل نقلیه به عابری میزنند و از همه بدتر و در اغلب موارد، جنون سرعت، فاجعهای به بار میآورد و جوانی را ناکام و خانوادهای را داغدار میکند.
باید دست جنباند، باید کاری کرد، باید طرحی نو درانداخت، لازم است شخص استاندار، شهردار، فرمانده نیروی انتظامی و پلیس راهور و اعضای شورای ترافیک استان به اتفاق کارشناسان شهری و ترافیکی، گرد هم آیند و برای این معضل که هر روز جان دهها یزدی را در سطح استان به خطر می اندازد چاره اندیشی کنند.