« سپنتا نیکنام »روز یکشنبه در نشست تخصصی با معلولان کشور در حاشیه اولین جشنواره ملی گردشگری این قشر در یزد افزود: از کلمات جایگزین برای معلولان نباید استفاده کرد و نباید بر روی محدویت های واقعی این قشر سرپوش گذاشت .
وی اضافه کرد: بلکه باید در عمل روی زخم های این قشر مرهم گذاشت و باید به راحتی واژه معلول را به کار برد ، زیرا در کشور ما افرادی هستند که حقوق مسلم آنها رعایت نمی شود.
عضو زرتشتی شورای شهر یزد از اختصاص ردیف ویژه ای در بودجه شهرداری برای طرحهای عمرانی برای مناسب سازی محیط شهری و پرداخت ماهانه ۱۷ میلیون تومان از سوی شورا برای حمل و نقل این قشر را از جمله اقدامات شورای شهر در حمایت از آنها بیان کرد.
نیکنام تصریح کرد: معلولان ،جامعه و مسوولان باید بپذیرند که معلولیت، محدودیت است اما محرومیت محسوب نمیشود و مسوولان باید با پذیرفتن این مساله به جای سرپوش گذاشتن به مشکلاتشان، در صدد رفع آنها با مطالبه از مسوولان باشند.
وی با اشاره به مناسبسازی اتوبوسهای شهری با هزینهای بسیار کم گفت: با ایده شهرداری یزد و با هزینهای حدود پنج میلیون تومان برای هر دستگاه اتوبوس، ۱۷ دستگاه از ناوگان اتوبوسرانی شهر یزد مناسب سازی و برای معلولان قابل استفاده شده است.
همچنین شهردار یزد گفت: ما باید با مناسب سازی این شهر را برای تردد معلولیت آماده کنیم تا زمینه حضور همه اقشار به جامعه فراهم شود.
جمال الدین عزیزی بُندرآبادی افزود: تمام طرحهای عمران شهری شهرداری باید به تایید ناطران معلول برسد و در صورت عدم مناسب سازی ، طرح تایید نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: باید در برنامهریزی شهری به همه اقشار جامعه توجه داشت و محدودیت هایی که وجود دارد رفع کرد تا زمینه جذب گردشگر به عنوان یک شهر تاریخی فراهم شود.
همچنین علی نوری مدیر هماهنگی و نظارت بر ساخت و سازهای شهری شهرداری یزد در این نشست با اشاره به این که معلولان باید با آگاهی از قوانین حمایت از خود از مسوولان حقوقشان را مطالبه کنند، گفت: شهرها در واقع پذیرای معلولان به عنوان بخشی از جامعه خود نیستند، لذا آگاهی از قوانین معلولان به منظور ایجاد تغییراتی در شهرهای خود ضروری است.
نخستین جشنواره ملی گردشگری معلولان از ۱۲ آذرماه با حضور ۷۰ نفر از نمایندگان معلولان انجمن ضایع نخاعی کشور در یزد آغاز و تا ۲۰ همین ماه ادامه دارد.
هدف اصلی آن معرفی یزد به عنوان شهر دوستدار معلول و تبدیل آن به شهر در دسترس پذیر اعلام شده و بازدید از اماکن تاریخی و گردشگری و تورکویر نوردی از جمله برنامه های جشنواره یاد شده است.
هم اکنون در سامانه ارمغان آمار معلولان استان یزد ۳۰ هزار و ۳۸۲ نفر ثبت شده است،
ارمغان، سامانهای است که برای این قشر راه اندازی شد، اداره های بهزیستی موظف به ثبت آمار این افراد و خدمات ارائه شده به آنها در این سامانه هستند.
در حال حاضر ۷۳ مرکز روزانه توانبخشی در استان به افراد دارای معلولیت خدمات توانبخشی، آموزشی، پزشکی، اجتماعی و حرفه ای ارائه می کنند.
بر اساس آمارهای جهانی حدود ۱۵ درصد جمعیت هر جامعه ای با معلولیت روبرو هستتند.
استان یزد یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۷۸ درصد در ۲۱ شهر زندگی می کنند.