کتاب آب انبارهای شهر یزد در آمدی بر پیشینه و کارکرد ساختار آنها اثر حسین مسرت در سال ۹۸ توسط انتشارات یزدا با شمارگان یک هزار و ۲۵۰ نسخه به رشته تحریر درآمده است.
در این کتاب مواردی همچون با خنکای آب انبارهای یزد، تقدس آب، واژه شناسی آب انبار، آب انبار در ادوار تاریخی، پیشینه آب انبارهای یزد شهر یزد، نخستین آب انبارهای کهن شهر یزد، ادبیات آب انبار، بررسی مالکیت آب انبارها بررسی وقف و نیکوکاری در آب انبارهای ایران، اقلیم و معماری کویری، ضرورت و اهمیت وجود آب انبارها در مناطق کویری، چگونگی تامین آب انبارها، گونه شناسی آب انبارهای ایران، آب انبارهای معروف و برجسته موجود در یزد، آب امبار افشار، آب انبار امیر امیر چخماق و آب انبار باغ دولت آباد بررسی شده است.
در مقدمه این مجموعه چنین عنوان شده، یزد شهر میراث فرهنگی جهان است، یزد شهری است که یونسکو آن را جزو میراث فرهنگی تمدن بشری دانسته است.این نگارنده یزد را شهر نمونه همزیستی مسالمت آمیز ادیان و اقوام در جهان می داند.قرن هاست که در این شهر در وسط یکی از خشک ترین کویرهای جهان ایجاد شده است چه کسی یا چه کسانی آن را ایجاد کرده اند؟در چه زمانی آن را ایجاد کرده اند؟
در این وادی تشنه؛ در این وادی تشنه لبان، به دست آوردن آب، خود مساله ای است بسیار جدی ولی در این وادی ؛ حفظ آب و ذخیره آب و صرفه جویی آب، خود داستانی است. ذخیره سازی آب؛ نتیجه ایمان، علم و عمل است. به دست آوردن محصول کشاورزی؛ یک مساله اساسی است اما شاید اساسی تر؛ ذخیره کردن و انبار کردن این محصول باشد. یک ضرب المثل چینی می گوید: انبارت را به من بنما تا تمدنت را به تو بنمایانم.
مسرت در این کتاب در معرفی آب انبار رستم گیو گفته است؛ در ردیف بناهای ستبر و بزررگ یزد و از شاهکار های هنر آب و آبانبار سازی در ایران است. این مکان دیدنی با هزینه، همت و پایمردی ارباب رستم بهمن شاه پورگیو، نماینده زرتشتیان در مجلس شورای ملی و از نیکوکاران نیکونهاد زرتشتی استان یزد در سال ۱۳۲۳ در محله زرتشتیان ، اول کوچه مهر ساخته شده است.
۷۵۳۴/ ۶۰۱۴/