به گزارش روز شنبه روابط عمومی دانشگاه یزد، ملیحه علی‌مندگاری در سی و دومین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد که با هدف بررسی ابعاد و جنبه‌های مختلف مهاجرت برگزار شد، ادامه داد: حدود ۸۰ درصد مهاجران استان در محدوده سن فعالیت(64 - 15) قرار دارند و طبق ماتریس مهاجرتی، بیش از نیمی از این جمعیت مهاجر وارد شهرستان یزد شده‌اند و پس از آن  شهرستان‌های اردکان، میبد و اشکذر با تفاوت بسیار زیادی از شهرستان یزد به ترتیب رده های دوم تا چهارم را در پذیرش مهاجران استان به خود اختصاص داده اند.  

مهاجران وارد شده به استان یزد به تفکیک جنسیت و گروه های بزرگ سنی، سرشماری ۱۳۹۵

منبع: محاسبات محقق براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵، مرکز آمار ایران

وی ادامه داد: حدود 80 درصد جمعیت مهاجر استان یزد در گروه سنی 64 - 15 ساله و در محدوده سنین کار و فعالیت قرار دارند که متقاضی شغل و درآمد هستند که این حجم بالای مهاجران نیروی کار به استان می تواند زمینه افزایش نسبت بیکاری را در پی داشته باشد.

ظرفیت محدود استان یزد در پذیرش جمعیت مهاجر

 مجتبی ملک افضلی عضو دیگر هیات علمی دانشگاه یزد، با تبیین فقدان اجماع کارشناسان و سازمان‌های بین‌المللی در تعریف جامعی از مهاجرت تصریح کرد: در ایران برای مدیریت پدیده مهاجرت ناگزیر از یک تعریف جامع برای آن هستیم، چراکه بدون این تعریف سیاستگذاری و برنامه ریزی برای آن غیرممکن خواهد بود.   

وی با تاکید بر بررسی و تحلیل معایب و مزایای مهاجرپذیری، تناسب افق پیشرفت و توسعه شهر جهانی یزد در سند جدید آمایش را با سیاست‌های مهاجرتی بر توجه به محدودیت منابع آب استان و ظرفیت محدود استان برای پذیرش جمعیت مهاجر تاکید کرد.

عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه یزد نیز مهاجرت فرستی نیروهای نخبه و علاقه اندک نخبگان و جوانان تحصیل کرده بومی استان به زندگی در یزد را چالشی خواند که سبب ایجاد مسائلی نظیر کمبود مدیران نخبه و لایق خواهد شد.

 علی اکبر جعفری تصریح کرد: آب محور توسعه است و با انتقال آب به استان صنایع گسترش پیدا کرده و به دنبال آن مهاجرت نیروی کارگر به استان نیز افزایش می یابد که بایستی به این مهم توجه شود.

منوچهر علی نژاد عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد، ذهنیت اجتماعی افراد مهاجر و بومی نسبت به یکدیگر را در ایجاد معضلات اجتماعی مهم ارزیابی کرد و بررسی تعداد، انگیزه و هدف مهاجرت به یزد را ضروری دانست.

راحله سادات حسینی کارشناس دبیرخانه کانون‌های تفکر عنوان کرد: مهاجرفرستی استان مزایایی از جمله وجود مسئولین یزدی در سطح ملی و توجه به استان داشته است و درصدی از توسعه استان یزد نیز به دلیل مهاجرفرستی نیروهای نخبه بوده است.

مهاجرت؛ پدیده ای پیچیده و چندبعدی

 علی روحانی عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد با بیان وجود جمعیت میلیونی مهاجر در ایران، بر پرهیز از ساده سازی پدیده مهاجرت و تامل و واکاوی مفاهیم نظری و عملی مهاجرت تاکید کرد.

شکوه نیک نظر مدیر موسسه افق روشن فردا نیز در این نشست تصریح کرد: یکی از اصولی که می تواند پیامدهای منفی پدیده مهاجرت را کمتر کند، نظارت بر نیازها و حق و حقوق مهاجران و شهروندان شهرهای مهاجرپذیر است.

کاظم شاملو رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی استان یزد توجه به جنبه‌های مثبت مهاجرت به استان از جمله انجام کارهای سخت توسط مهاجران را مهم دانست و مهاجرت را پدیده چندبعدی و پیچیده برشمرد که نیاز به بررسی تخصصی از ابعاد مختلف دارد.

بررسی ابعاد فرهنگی و هویتی مهاجرت در کانون

سید محسن موسوی عضو هیات علمی دانشگاه یزد، شناخت مسئله، مفاهیم، نظریه ها و تعاریف از مهاجرت را در گام اول حیاتی دانست. وی پرداختن به ابعاد فرهنگی و هویتی مهاجرت از یکسو و ابعاد خدماتی و رفاهی مهاجرت از سوی دیگر را پیشنهاد کرد و مهاجرت را بخشی از جریان توسعه یزد برشمرد که برای مدیریت آن نیاز به اجماع در سطح مسئولان کلان استان دارد.

سعید عطار رئیس دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد نیز تصریح کرد: مسائل فرهنگی در یزد از طرفی باعث تمایل به سکونت در یزد و از طرف دیگر عامل بازدارنده برای سکونت و مهاجرت از یزد است.

حسین افراسیابی دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز گفت: مهاجرت پدیده‌ای پیچیده است که ابعاد مختلف حقوقی، سیاسی، اقتصادی، جامعه شناختی و روانشناسی دارد و انجام مطالعه در زمینه نوع نگاه مردم بومی به مهاجران و نوع نگاه و بینش مهاجران به زیست و فرهنگ مردم یزد ضروری است.

 بررسی مهاجرت نیروی کار ساده به یزد، مهاجرفرستی نخبگان، توسعه صنعتی و مهاجرت، مهاجرت اتباع افغانستان به یزد، ابعاد حقوقی و قانونی مهاجرت و مباحث فرهنگی و هویتی مهاجرت به عنوان دستور کار جلسات آتی کانون قرار گرفت.

6014/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.