به گزارش ایرنا، پس از وقوع سیلاب ها علاوه بر نهادهای موظف دولتی، تعدادی از نیروهای مردمی، بسیج، سپاه ،ارتش ، مراکز درمانی، دانشگاه ها، بازاریان و اصناف، آموزش و پرورش و ... با تمام توان به کمک سیل زدگان شتافتند و بار دیگر همبستگی ملی را در ذهن ها تداعی کردند.
با وجود بالا بودن میزان خسارت در برخی استان ها، روان آب و سیلاب در مناطقی از یزد جاری شد و خسارت هایی را نیز برجا گذاشت، که برای یزد سبب رحمت شد.
بر اساس گزارش اداره کل هواشناسی و شرکت آب منطقه ای یزد، میزان بارندگی نه تنها نسبت به مدت مشابه سال قبل 2 برابر افزایش یافت، بلکه نفوذ پذیری باران در خاک بیشتر شد و ذخیره منابع آب های زیرزمینی نیز از رشد خوبی برخوردار شد.
بر پایه آمارهای مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران، از آغاز سال آبی 98 - 97 ( مهر تا پایان اسفند ماه 97) کمی بیش از 55 میلی متر بارندگی در یزد گزارش شد که این عدد در پایان فروردین 98 به 119 میلی متر افزایش یافت.
به این ترتیب در نخستین ماه سال، 64 میلی متر و بیش از 6 ماه پارسال بارندگی در استان ثبت شد که طی 50 سال اخیر در یزد که در ناحیه مرکزی ایران و در منطقه گرم و خشک و دور از دریا و کمتر در معرض ابرهای باران زا قرار دارد، عدد بی سابقه ای است.
مجموع بارندگی استان نسبت به مدت مشابه سال قبل که 44.7 میلی متر بود، 166 درصد رشد را نشان می دهد.

** یزد سومین استان کم بارش/ زیان سیل به 141 واحد شهری و روستایی
هفت ماه گذشته یزد شاهد 119 میلی متر بارندگی بود و به عنوان دومین استان کم بارش کشور بعد از کرمان قرار دارد.
بارندگی فروردین در برخی نقاط استان منجر به وقوع سیلاب و زیان مالی شد.
به گفته مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی یزد برآورد اولیه تا 22 فروردین ماه گذشته بیانگر آن است که سیل امسال به واحدهای مسکونی، تجاری و لوازم خانگی در 11 شهر و 130 روستا زیان وارد کرد.
علیرضا قربانیان افزود: در 28 واحد مسکونی شامل 12 مورد شهری و بقیه روستایی، 100 درصد تخریب گزارش شد.
وی اضافه کرد: از 726 واحد شناسایی شده تا تاریخ یادشده 547 واحد روستایی و بقیه شهری به علت سیلاب نیاز به تعمیر دارد.
مدیرکل بنیاد مسکن یزد اضافه کرد: همچنین از 11 واحد تجاری آسیب دیده، هفت مورد در شهرها و بقیه در روستاها شناسایی شد و به لوازم خانگی 91 واحد در 27 واحد شهری و 64 واحد روستایی نیز آسیب وارد شد.
وی با بیان اینکه بیشترین آسیب ها مربوط به تفت، بهاباد و خاتم بود، تصریح کرد: در حوزه شهری ، گزارش ها مربوط به تفت ، خاتم ، بهاباد ، ابرکوه ، میبد و یزد است.

** کنترل 21 میلیون مترمکعب سیلاب
کنترل بخشی از سیلاب در بندهای خاکی و سیل بندها تا حدودی به ظرفیت منابع آب های زیرزمینی یزد که به دلیل کاهش بارندگی در سال های گذشته و تداوم 2 دهه خشکسالی با افت مواجه شده بود، کمک می کند.
همچنین به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد حاصل بارندگی فروردین ماه گذشته استان 30 میلیون مترمکعب سیلاب بود که 21 میلیون مترمکعب آن مهار شد که 30 درصد آن در سفره های زیرزمینی نفوذ کرد.
محمدمهدی جوادیان زاده با بیان اینکه امسال میزان نفوذ باران تاثیر چندانی بر کسری مخزن سفره های زیرزمینی آب ندارد ، تاکید کرد: روان آب ها بیشتر در مناطق مرتفع استان رخ داد که به دلیل اشباع این مناطق، بر تغذیه چاه ها و قنات ها تاثیر مثبت دارد.

** ذخیره 11.3 میلیون مترمکعب سیلاب در بندهای خاکی منابع طبیعی
به تاکید مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری یزد در بارندگی فروردین ماه 98، 11 میلیون و 300 هزار مترمکعب سیلاب‌ در بندهای تحت مدیریت واحد آبخیزداری این اداره کل مهار، کنترل و ذخیره شد.
محمدرضا آخوندی در حاشیه بازدید از بندهای خاکی روستاهای رحیم‌آباد و احمدآباد ابرکوه به ایرنا افزود: تاکنون 2 هزار و هشت بند خاکی و سیل بند در استان برای مهار و کنترل سیلاب فصلی ساخته‌ شد.

** بازگشت 16 درصد بارندگی به سفره های زیرزمینی
با وجودی که بارندگی یک ماهه امسال در برخی شهرستان های استان یزد خسارت هایی بویژه به زیرساخت ها برجا گذاشت، اما برکت هایی هم با خود به همراه داشت که می تواند در آینده با تقویت سفره های زیرزمینی ، وضعیت قنات ها استان را تقویت کند.
همچنین به باور رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد، در پی افزایش بارندگی ماه فروردین ، این استان تقریبا وارد دوره ترسالی شد.
سیدجمال سجادی پور به ایرنا اظهار داشت: میزان بارندگی افزون بر هشت میلیارد مترمکعب اعلام شد که 16 درصد آن برابر یک میلیارد و 300 میلیون مترمکعب جذب سفره های زیرزمینی خواهد شد.

** پیش بینی رشد 20 درصد آبدهی قنات و چشمه ها
وی با تاکید بر اینکه برای نخستین بار بیلان آبی استان مثبت شد ، افزود: امسال شاهد افزایش آبدهی منابع زیرزمینی خواهیم بود به گونه ای با توجه به تأمین 20 درصد آب استان از چشمه ها و قنات ها ، پیش بینی شد که 20 درصد میزان آبدهی چشمه ها و قنات ها افزایش یابد.
رئیس جهاد کشاورزی یزد با اشاره به تأثیر مطلوب بارندگی بر مراتع استان که عمدتا ضعیف تا فقیر است، خاطرنشان کرد: این امر تأثیر مستقیم در تأمین علوفه دام و تقویت بخش دامپروری دارد.
سجادی پور که از کارشناسان ارشد حوزه کشاورزی یزد است، تصریح کرد: قطعا در حوزه زراعت هم شاهد رونق کشت و کارهای مردم خواهیم بود و امسال ان شاء الله تنش آبی نخواهیم داشت.

** احیای کشت دیم/ زیان 48 میلیارد تومانی به کشاورزان
وی یادآور شد: در جریان بارندگی فروردین 98 در « کرخنگان» شهرستان خاتم ، شاهد احیا کشت دیم بعد از چند سال خشکسالی متوالی، هستیم .
سجادی پور خاطرنشان کرد: حدود 48 میلیارد تومان به بخش کشاورزی استان زیان وارد شد که شامل نابودی 200 هکتار زمین زراعی ، 900 هکتار باغ ، تلف شدن 101 راس دام، نفوذ گل و لای به 106 رشته قنات ، تخریب 69 کیلومتر شبکه آبیاری و 790 کیلومتر راه های ارتباطی بین مزارع است.
به گفته سجادی پور با وجود کم آبی و بی آبی، جایگاه کشاورزی یزد، تقریبا مطلوب است که جایگاه استان در تولید محصول باغی در میان 31 استان، در ردیف سیزدهم و تولید محصول گلخانه‌ای نیز دوم است .
وی اظهار داشت: پارسال 142 هکتار به سطح زیر کشت گلخانه ای استان اضافه شد و به هزار و 690 هکتار رسید و تولید نیز 485 هزار تن افزایش یافت و امسال 150 هکتار کشت های متراکم نیز برنامه ریزی شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357، سطح زیر کشت از 20 هزار و 819 هکتار با 6 برابر افزایش به 115 هزار و 815 هکتار رسید و میزان تولید محصول زراعی هم از 37 هزار و 575 تن با 14 برابر رشد به 504 هزار و 289 تن رسید.
وی تصریح کرد: همچنین در این مدت میزان محصول باغی از 29 هزار و 205 تن با 9 برابر رشد به 251 هزار و 421 تن افزایش یافت.
رئیس جهاد کشاورزی یزد در ادامه با اشاره به پرداخت وام رونق تولید در این بخش یادآور شد: برنامه‌هایی برای اشتغال و تامین منابع مالی اعم از تولید و ایجاد فرصت‌های شغلی بر مبنای فعالیت‌های رشته های اولویت دار و ارتقاء توان تولید ملی و تثبیت اشتغال با بازسازی، نوسازی و سرمایه در گردش واحد‌ها پیش بینی شد.
سجادی پور افزود: برای کسب و کار حوزه کشاورزی کشور ۱۵۶ میلیارد تومان در نظر گرفته شد که سهم یزد سه درصد این مبلغ است و از محل اشتغال پایدار روستایی نیز ۱۰۴ میلیارد تومان از مجموع سه هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال سهم استان است.
وی ادامه داد: ۲۶ میلیارد تومان اعتبار کسب و کار و ۲۷ میلیارد تومان هم برای افزایش توان ملی به شهرستان‌ها اختصاص یافت که ۲۰ درصد این مبلغ‌ متمرکز و برای ۲ هزار و ۱۹۸ نفر اشتغال ایجاد شد.

** صرفه جویی 25 درصدی مصرف آب در استان یزد
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ( آبفا ) یزد، هم اکنون میزان برداشت آب از منابع استان یک میلیارد مترمکعب و ورودی آب به سفره های زیرزمینی 200 میلیون متر مکعب کمتر از خروجی یا برداشت آن است.
علی اسلامی افزود: اگر راندمان آب در حوزه کشاورزی 25 درصد افزایش یابد، کمبودها جبران خواهد شد.
وی با قدردانی از همکاری مردم در کاهش مصرف آب خاطرنشان کرد: در سال 1390 ماهانه به طور متوسط مصرف خانگی آب در شهر یزد، 20 مترمکعب بود که این عدد به 14.5 متر مکعب کاهش یافت.
وی یادآور شد: یزدی ها، 6 سال گذشته حدود 25 درصد در مصرف آب صرفه جویی کردند و میزان مصرف در حال حاضر نسبت به پارسال 6 درصد کاهش دارد.
مدیرعامل آبفا یزد یادآور شد: این استان با یک میلیون و 138 هزار نفر جمعیت در فصل زمستان 5.5 میلیون مترمکعب و تابستان ها به دلیل استفاده از 400 هزار دستگاه کولر آبی به عنوان تنها وسیله سرمایشی ، 11.5 میلیون متر مکعب، آب مصرف می کنند.
گزارش از : محمودرضا رحمانی
1968/ 2047
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.