به گزارش ایرنا، هر روز صبح عازم محل کارم هستم خانمی را می بینم که گرم و سرد روزگار را چشیده و عصای چوبی در دست دارد و بر صندلی ایستگاه اتوبوس تکیه زده و روزگار را در ذهن کنجکاو خود مرور می کند.
روزی به رسم ادب پس از سلام ، سر سخن را با او بازکردم ، پرسیدم مادرجان بعضا صبح ها و برخی مواقع هم بعد از ظهرها شما را اینجا می بینم، در انتظار کسی هستی، با مهربانی پاسخ داد، خداوند پنج فرزند به من عطا کرد، همگی به خانه بخت رفتند، همسرم چند سالی از دنیا رفت و به علت تنهایی بعضا در ایستگاه اتوبوس می نشینم، از رفت و آمد مردم و پویایی آنها لذت می برم.
این مادر مهربان می گوید: همیشه در انتظار روزهای جمعه هستم تا فرزندانم به دیدارم بیایند و خانه همانند گذشته با حضورشان مثل آفتاب روشن شود، البته آنها هم حق دارند، فرصت ندارند در طول هفته به من سری بزنند.
پیر زن آهی کشید و ادامه داد: « آدمی وقتی پیر میشه فراموش میشه که دیگه توان ندارد به جایی برود، دیگه روزگار است باید طی شود».
ما بعضا به دلیل مشغله کاری آنها را فراموش می کنیم، اما غافل از اینکه سالمندی، موهبتی الهی است ، سالمند اگرچه خسته راه است، ولی تجربه گرانبهایش، بزرگترین گنجینه زندگی است .
این روزها تعدادی از پدربزرگ ها و مادربزرگ ها ، تنهایی شان را با تماشای عکس های قدیمی خانوادگی و مرور روزگار گذشته تقسیم می کنند، تعداد معدودی از آنها روزگار را در خانه سالمندان سپری می کنند،در این میان تعدادی از جوانان فکر می کنند، روزگار سالخوردگی و پیری به سراغ آنها نمی آید.
غافل از اینکه پدربزرگ ها و مادربزرگ ها روزگاری همانند ما کودک، خرسادل ، نوجوان و جوان بودند؛ شاید هم بیشتر از ما شاداب و پرنشاط تر بودند.
بله، ما هم روزی پیر می شویم، چشم به در می دوزیم، شاید کسی به دیدار ما بیاید و تمام لحظات تنهایی مان را پر کنند، پس نگذاریم پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، اشک تنهایی بریزند.
در آیات و روایات اسلامی سفارش زیادی نسبت به احترام به بزرگترها و سالمندان شد و در آیه 23 سوره اسراء آمده است: « پروردگارت فرمان داده جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید، هرگاه یکی از آن دو، یا هر دوی آن‌ها، نزد تو به سن پیری رسند، کمترین بی‌احترامی به آن‌ها روا مدار و صدای خود را بر آن‌ها بلند مکن و گفتار لطیف و سنجیده و بزرگوارانه به آن‌ها بگو»
پیامبر اسلام حضرت محمد در این ارتباط (ص) می فرمایند« ˈپیران مایه خیر و برکت زندگی هستند و وجودشان در میان جمع و خانواده همچون پیامبری در میان امت است»ˈ
امام صادق(ع) هم می‌فرمایند: «پیران خویش را تکریم و با خویشان خود، رفت وآمد کنید» و در جای دیگری فرموده‌اند: « از ما نیست کسی که به سالمندان احترام نگذارد و بر کودکان شفقت نورزد»
یکی از دانشمندان غربی در این زمینه می‌گوید: پیری ما را از کار باز می‌دارد، اما از کدام کار؟ از کاری که در خور نیروی جوانی است، آیا کاری نیست که از عهده عقل و فکر برآید و از نیروی جوانی و توان جسمانی بی‌نیاز باشد؟ این ادّعا که از پیر کاری بر نمی آید چنان پوچ و باطل است که بگویند: به وجود ناخدا در کشتی نیازی نیست!
زیرا وقتی ملوانان به هر طرف در تکاپو هستند و از دکل‌ها بالا و پایین می‌روند و دلیرانه با توفان می‌جنگند، او آسوده و بی‌حرکت، سکان را به دست گرفته و بیکار نشسته! بلی، کار جوانان از ناخدا بر نمی آید؛ اما وظیفهٔ او بسی مهم‌تر و خطیر‌تر است.
کارهای بزرگ زاییدهٔ زور و بازو و چستی و چالاکی نیست؛ بلکه مولود تجربه و پختگی و شخصیت و نفوذ کلام است و این مزایا و صفات را تنها در پیران با تجربه می‌توان جست.
ما بر قامت به رکوع رفته شما سالمندان احترام می‌گذاریم و بر دستان پینه بسته و پوست دستان چروکیده شما بوسه مهربانی و محبت می‌زنیم و در کلاس آموزه‌های زندگی شما، زانوی ادب، بغل می‌گیریم و خود را وامدار، مدیون مهر و محبت و صفای بی‌پایان شما برای همیشه می‌دانیم.
محمد حسین غنیمت معاون توان‌بخشی اداره کل بهزیستی یزد به مناسبت روز سالمندان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، تعداد سالمندان را 100 هزار نفر برابر 9.3 درصد جمعیت استان ذکر کرد و گفت: این عدد هشت ‌صدم درصد از میانگین کشوری بیشتر است.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی جمعیت بالای 60 سال جزو جمعیت سالمند محسوب می‌شوند که برابر این تعریف، افراد 60 تا 75 سال، سالمندان جوان، 75 تا 85 سال، سالمندان میان‌سال و بالای 85 سال، سالخورده یا پیر تلقی می‌شوند.
بر اساس آمارها تعداد سالخوردگان شهری استان یزد بیشتر از روستاهاست.
استان یزد بر پایه سرشماری آبان سال 1395، یک میلیون و 138 هزار نفر جمعیت دارد که 85 درصد در 21 شهر و بقیه در روستاها ،آبادی ها و مناطق عشایری زندگی می کنند.
2088/ 2047/
کبری دانشی خبرنگار ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.