بیت الله امان زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که این گونه درختی تنها در منطقه ای از رضوانشهر،شفت و فومن بصورت طبیعی رویش دارد و ویژه اقلیم و بومی استان گیلان است اظهار داشت: این بیماری عمدتا درختان میانسال را گرفتار می کند و پس از مبتلا شدن ، ظرف سه ماه درخت خشک شده و از بین می رود.
وی خاطرنشان کرد: عامل خشک شدن این گونه ،قارچی به نام Crypho nectria parasitica است که اولین بار توسط دانشگاه گیلان و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان در اواخر دهه 1370 گزارش شد.
وی با اشاره به اینکه این درختان برای مردم محلی جنبه خوراکی و اقتصادی دارند افزود: هنوز به بطور جد در مورد بیماری این درخت کاری نشده و تاکنون در هیچ سطحی برای مهار و کنترل این بیماری اقدامی صورت نگرفته است ولی در کشورهای دیگر هم این قارچ مشاهده شده و آنها توانسته اند با کارهای مقاوم سازی و پیداکردن ژنوم برتر بیماری را مهار و متوقف نمایند.
وی تصریح کرد: میوه این درخت از گونه ای است که در سبد کشاورز قرار دارد اما کشاورز نقشی در پرورش این درختان ندارد و بصورت طبیعی و عرفی اقدام به جمع آوری میوه آن از مناطق جنگلی می کنند.
وی یادآورشد: این درختان در جنگل هایی با ارتفاع 200تا 700متری از سطح دریا رویش دارند و قدمت این درختان در منطقه ویسرود شفت به بیش از 300سال می رسد و در بررسی که تا چندسال قبل از سوی این مرکز انجام گرفت 80درصد این درختان مبتلا به قارچ شده و از بین رفته بودند.
امان زاده گفت: آمریکایی ها پنج هزارهکتار از این درخت را دارند که مانند باغ مرکبات نسبت به آن مدیریت می کنند و این بیماری درختان آن کشور را هم درگیرکرده ولی آنها با تحقیقات زیاد نوع دیگری از پایه های آن را ارایه دادندکه می تواند نسبت به بیماری مقاوم باشد .
معاون مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان گفت :محصول درخت شاه بلوط با ارزش و گرانقیمت است و در شیرینی سازی کاربرد فراوانی دارد و علاوه بر آن بصورت تازه خوری نیز استفاده می شود.
وی با اشاره به این که این بیماری به راحتی از طریق زخم شدن درختان انتقال پیدا می کند و ضربه زدن و زخمی کردن یک درخت سالم سریعترین راه انتقال بیماری از یک درخت آلوده به درخت دیگر است خاطرنشان کرد: کشاورزان می توانند با یک سری کارهای مراقبتی را برای عدم انتقال و سرایت سریع بیماری به بقیه درختان انجام دهند تا از مبتلا شدن درختان به بیماری جلوگیری نمایند.
*ویژگی های گیاهشناسی شاه بلوط
شاه بلوط گونه ای درختی بوده و دارای ارتفاعی حدود 25 الی 40 متر است. پوست تنه آن در آغاز صاف بوده و با گذشت زمان شکاف دار می شود. برگ ها خزان کننده، ساده، متناوب و متراکم اند. گلها تک پایه، بی گلبرگ، گل های نر به صورت شاتون استوانه ای افراشته، گل های ماده معمولاً به صورت سه تایی در گریبان پای شاتون نر مجتمع اند. میوه درشت، قهوه ای رنگ، معمولاً به تعداد یک تا سه و ندرتاً پنج تا 7 عدد در گریبانی قرار دارند که با دو تا چهار دریچه گشوده می شود و دارای خارهای کوچک است. طول عمر این درخت به بیش از هزار سال می رسد.
درخت شاه بلوط از جنبه چشم انداز و تولیدات چندگانه ارزش اقتصادی بسیاری بالایی دارد. بذر آن خوراکی بوده و دارای عناصر غذایی فرآوانی است. چوب آن مقاومت زیادی به پوسیدگی داشته، لذا در صنعت ساختمان سازی و ساخت لوازم منزل کاربرد قابل توجهی دارد. از این گیاه در طب سنتی نیز بهره گرفته می شود.
6029 /6030
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.