مریم گریوانی کتابدار خوش ذوق و اهل قلم یکی از کتابخانه های کشور به مناسبت نوروز ، موسم نو شدن طبیعت و زندگی ، با کمک اعضای کتابخانه این کتاب ها را روی میز در کنار سبزه و تنگ ماهی قرمز چیده و بر کاغذی نوشته ' این هفت سین را بخوانید و لذت ببرید'.
هفت سینی از کتاب که نمادی از فرزانگی ، روشنایی و تلاش برای نو شدن و نوسازی است.
نوروز موعد نو شدن و گریز از کهنگی ها و مطالعه یک فرایند فعال ذهنی برای خروج از ایستایی و تلاش برای پویایی و کتاب بهترین وسیله برای تحقق این مهم و کشف جان ها و جهان های نو است.
مریم ساحلی نویسنده و مدرس داستان نویسی در مورد اثرات کتاب و کتابخوانی بر زندگی می گوید : کتاب ها انسان را تنها در کسب اطلاعات تخصصی و دریافت مدارج علمی همراهی نمی کنند بلکه مفهوم و معنای زندگی و نگرش آدمی به جهان اطراف را نیز تحت تاثیر خویش قرار می دهند.
وی با بیان اینکه خواندن کتاب آدمی را در تجارب، افکار و دانش دیگران سهیم می سازد، تاکید می کند که پیش رفتن در مسیر تعالی بی مطالعه ممکن نیست.
ساحلی می افزاید: در روزگاری که بسیاری از تحقیق های دانش آموزی و دانشجویی با پرینت گرفتن از مطالب موجود در اینترنت به دور از حتی خوانشی ساده و گذرا فراهم می شود، نمی توان چندان امیدوار بود که سرانه مطالعه افزایش یابد و اهمیت آن در جامعه هویدا شود.
وی با اشاره به این که تفاوت بین اهالی کتاب و غیر آن به وضوح قابل مشاهده است، آرزو می کند که ای کاش زمینه سوق دادن مردم بویژه کودکان و نوجوانان به سمت مطالعه از سوی متولیان فرهنگی کشور فراهم شود.
ساحلی متذکر می شود: تا زمانی که قرار گرفتن در جایگاه مناسب اجتماعی و اقتصادی کمتر وابسته به دانش و فرهنگ افراد یک جامعه باشد، نمی توان انتظار داشت افراد آن جامعه انگیزه لازم برای مطالعه و پیش رفتن در این مسیر را داشته باشند.
فرهنگ معین مطالعه را اطلاع یافتن معنا کرده و پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که مطالعه افق های جدیدی را به روی ما می گشاید و می تواند زندگی ما را تغییر دهد. از جمله اثرات مطالعه می توان به افزایش خلاقیت ، تمرکز ، اعتماد به نفس ، فزونی خزانه واژگان ، انظباط فردی ، فعال سازی پایه های مهارت، آشنایی با سایر فرهنگ ها و مناطق ، افزایش قوای استدلال و کاهش اشتباهات و کسب تجربه بدون تحمل مشقات اشاره کرد.
فاطمه رهبر داستان نویس بر این باور است که آدم های کنجکاو و علاقمند به آشنایی با آدم ها و کشورها و زندگی های دیگر به سمت کتاب و مطالعه کشیده می شوند.
وی می گوید : کتاب خواندن آدم را از پوسته ای که دور ما کشیده شده، جدا و با خلق و خو و طرز فکر و زیست مردم دیگر فرهنگ ها و جوامع آشنا می کند.
به اعتقاد این داستان نویس خیلی از ما به واسطه همین مطالعه بارها روش زندگی و طرز فکرمان را تغییر داده ایم ، بارها فهمیده ایم چگونه مشکلاتمان را حل کنیم اما پژوهش های انجام شده و نظرات کارشناسان حوزه چاپ و نشر حاکی از آن است که وضعیت نشر کتاب در ایران مناسب و مطلوب نیست و به عبارتی صنعت نشر کتاب دچار بحران است.
در سال 2014 ایران 152 عنوان کتاب منتشر کرده و تیراژ کتاب عموماً دو هزار نسخه و اکنون حتی پایین تر است. از نزدیک به 80 میلیون ایرانی، تنها دو و نیم میلیون نفر عضو کتابخانه‌های عمومی هستند.
کیهان خانجانی نویسنده، منتقد و مدرس داستان نویسی شرایط امروز نشر و تعطیلی غم انگیز بسیاری از کتاب فروشی ها و کاهش سرانه مطالعه را زنگ خطری برای فرهنگ کشور می داند.
وی می گوید : نبود فرهنگ مکتوب، چه در خواندن و چه در نوشتن، جهانی شفاهی را برایمان رقم می زند و جهان شفاهی، جهان انسان سنتی است نه انسان مدرن.
خانجانی جهان شفاهی را مربوط به قهوه خانه و پای کرسی می داند و زینهار می دهد که حذف مطالعه، حذف مدرنیته است.
نوروز و بهار و موسم گل می آید و می رود اما کتاب همیشه ماندنی و دانش موجود در آن آموختنی است.
چه نیک گفته سعدی که گل همین پنج روز و شش باشد، وین گلستان همیشه خوش باشد.
گزارش از : گیتی بابایی ** انتشاردهنده: کبیری
6030/2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.