بهروز نعمت الهی مولف کتاب تاریخ جامع آستارا و حکام نمین، احداث ساختمان چوبی گمرک آستارا را مربوط به سال 1285 و و توسط کارشناسان یک شرکت بلژیکی دانسته و شباهت معماری آن با بناهای بلژیکی را گواه ادعای خود آورده است.
ساختمان چوبی گمرک آستارا به عنوان یکی از بناهای تاریخی استان گیلان با معماری کهن و قدمتی بیش از 100 سال با 400 متر مربع مساحت و 2 طبقه به شکل دوبلکس، هفت متر ارتفاع دارد و از سقف سفالی شیب دار پوشیده شده است؛ در طبقه نخست آن پنج اتاق اداری و 2 سالن بزرگ، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و بالکن دور ساختمان و در طبقه دوم آن پنج اتاق اداری، انبار زیر شیروانی و سرویس بهداشتی تعبیه شده است.
بیشتر قسمت های این بنای تاریخی از چوب نراد روسی ساخته شده و از آن در ساخت دیواره ها و کف ساختمان استفاده شده است.
اگر چه در زمان بکارگیری این ساختمان چوبی، خبری از ترافیک و ازدحام امروزی گردشگران آستارا در محوطه آن نبوده است، اما هر لحظه با حضور در این بنای تاریخی، فعالیت کارکنان قدیمی آن در اتاق های چوبی، رفت و آمد تجار و نقل و انتقال کالا در ذهن آدمی مجسم می شود.
دو ساختمان قدیمی و کوچک دیگر نیز در محوطه اداره کل گمرک آستارا وجود دارد که گفته می شود همزمان با ساختمان چوبی گمرک این شهرستان احداث شده و از قدمت تاریخی برخوردار است و مسئولان آستارا برای ثبت ساختمان چوبی گمرک این شهرستان در فهرست آثار ملی تلاش می کنند تا بعد از تحقق آن، به موزه گمرک تبدیل شود.
اکنون اداره کل گمرک آستارا به عنوان یکی از منابع درآمد استان گیلان و از مبادی تجاری ایران و کشورهای حوزه قفقاز نظیر جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه، رتبه اول تجارت چمدانی مرزهای زمینی و رتبه نخست صادرات مرزهای شمال کشور را دارد.
مدیرکل گمرک آستارا در خصوص ساختمان چوبی و قدیمی این اداره کل به خبرنگار ایرنا گفت: مرمت و بازسازی این بنای تاریخی با هدف حفاظت از بافت سنتی و کهن آن با همکاری اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آستارا صورت می گیرد.
رسول امیدی افزود: به لحاظ قدمت ساختمان چوبی گمرک آستارا، قسمتی از بدنه آن طی سال های گذشته فرسوده شده و با مرمت آن، هویت تاریخی بنا احیاء و حفظ خواهد شد.
وی اظهار کرد: برای بازسازی آن، 2 میلیارد ریال اعتبار از اداره کل گمرک آستارا منظور شده و به مرمت آن بنای تاریخی اهمیت داده می شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آستارا نیز گفت: بناهای تاریخی آستارا نظیر ساختمان چوبی گمرک، شناسنامه تاریخی این شهرستان هستند و باید به اهمیت آنها بیش از این توجه شود.
پردل امیری نژاد افزود: اعتبار منظور شده برای بازسازی آن ساختمان تاریخی، کافی نخواهد بود و باید برای مرمت کامل آن، اعتبار دیگری تامین شود.
به نظر می رسد ثبت ساختمان چوبی گمرک آستارا در فهرست میراث فرهنگی کشور به تاخیر افتاده است و باید مسئولان این شهرستان آن را با جدیت پیگیری کنند تا با ایجاد موزه گمرک در مرز آستارا، اسناد تاریخی، وسایل، ابزار و مدارک مربوط به سابقه فعالیت گمرک این شهرستان به عنوان سند و هویت تجارت بین الملل استان گیلان و ایران در این نقطه از کشور نگهداری و به یکی از جاذبه های گردشگری آستارا و گیلان افزوده شود.
وضع نخستین قوانین و مقررات وصول درآمد گمرکی در ایران به ورود بلژیکی ها در سال 1285 بر می گردد.
شهرستان مرزی بندر آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در غرب استان گیلان واقع شده و با جمهوری آذربایجان 38 کیلومتر مرز خشکی و 15 کیلومتر مرز آبی دارد.
سال گذشته از مرز زمینی آستارا که سومین مرز پر تردد کشور محسوب می شود، بیش از 199 هزار تن محصولات کشاورزی با ارزشی بالغ بر 182 میلیون دلار صادر شده است.
گزارش از عیسی پاشاپور ** انتشاردهنده: کبیری
7124/2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.