اگر چه سالهاست ساز فرهنگ و هنر گیلان کوک است و در مقاطع مختلف نوستالژی صف های طولانی سینما ، تئاتر و موسیقی تکرار می شود؛ اما این بار با وجود پر و بال گرفتن سینمای گیشه و حتی شنیده هایی مبنی بر کم جان شدن سینمای اندیشه، استقبال از همزمانی سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر در سینما میرزاکوچک جامعه را شگفت زده کرد.
15 فیلم از فیلم های سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر نصیب اکران سینما میرزا کوچک رشت شد و اگرچه برآیند این نوبت از جشنواره فیلم فجر کم جان می نمود اما با این حال همه فیلم های جان دار این نوبت به گیلان نرسید ولی فیلم هایی چون سرخپوست نیما جاویدی ، شبی که ماه کامل شد نرگس آبیار ، تختی بهرام توکلی و سال دوم دانشگاه من از رسول صدرعاملی نه تنها صندلی های سینما میرزا کوچک را مملو ساخت بلکه بسیاری از مخاطبان را پشت درهای بسته نگاه داشت.
روی دیگر جذابیت این دوره از همزمانی فیلم فجر در گیلان اکران فیلم هایی چون بنفشه آفریقایی و ناگهان درخت بود که اقلیم رویاگون این سرزمین را تصویر می کرد؛ سکوت سینمای آکنده از جمعیت با شنیدن نام رشت در فیلم و نمایان شدن تصاویر میدان چند صد ساله شهرداری رشت با آن معماری ویژه و دیگر گیرایی های گیلان به تشویق های پیاپی شکسته می شد ؛ بطوریکه در اکران بخشی از فیلم ناگهان درخت به کارگردانی صفی یزدانیان، زمانی که پیمان معادی رشت را بعنوان یکی از عوامل دلچسب برای ' زنده بودن ' تکرار می کند جمعیت غلیان می کند و تشویق ها ممتد می شود.
شاید دیالوگی از فیلم ناصرالدین شاه آکتور سینما که می گوید: اگر نیت یکساله دارید برنج بکارید، اگر نیت 10 ساله دارید ، درخت غرس کنید و اگر نیت صد ساله دارید آدم تربیت کن؛ سینماتوگراف آدم تربیت می کند و یا دو جمله کوتاه با امضای فاسبیندر کارگردان آلمانی در پوستر فیلم ' نسل سوم ' در کنار تصویری از یک دلقک مسلسل به دست با این عنوان ' من بمب نمی اندازم، من فیلم می سازم ' نشانگر اهمیت و جایگاه سینما باشد که می بایست آن را قدر دانست.
جمعیت از نیمه های پیاده راه فرهنگی رشت قابل رویت است و وقتی خیس از باران در نوبت 20 وارد سینما میرزا کوچک می شویم جمعیت بقدری زیاد است که عبور دشوار می شود و قدری فعالیت خبری دشوار؛ هیچکس را یارای مصاحبه نیست و ظاهر امر نشان از سراسیمگی متولیان برگزاری همزمانی فجر دارد بطوریکه قاسم مصفا مدیر روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان مدام درمیان جمعیت در حال عذر خواهی از جاماندگان است و تکرار می کند انتطار این حجم از استقبال نمی رفت.
گلاره دانش آموز کلاس هفتم است و در حال سلفی گرفتن با پوستر سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر است و با مادرش فیلم ها را مرور می کنند و در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بی آنکه از هویت آگاه باشد می گوید : ' این روزها عاشق پیاده راه فرهنگی رشت هستم ' و با اشتیاق می پرسد، فیلم کاتی و ستاره رضا مجلسی هم عالی بود ، می دانید کارگردانش گیلانیست و همه اش در گیلان ساخته شده؟
در هیاهوی اکران و در آستانه برگزاری همزمانی فیلم های سی هفتمین جشنواره فیلم فجر در گیلان و حسرت تولید آثار فاخر در حوزه کودک و نوجوان ، فضای رسانه ای گیلان با تصویری از موجودی فضایی به نام کاتی نیزداغ شد که گویا خبر خوشی در ژانر سینمایی کودک و نوجوان استان و شاید در امتدادش برای سینمای کشور باشد.
تاکنون گرمای سخنی راجع به فیلم و سینما از نسل نو تا به این حد شگفت زده ام نکرده بود ؛مادرش دانش آموخته ادبیات فارسی است اما نظراتش به یک کارشناس فیلم نزدیک تر بود؛ از جمعیت شگفت زده بود و می گفت خوشحالم که فشار زندگی از اشتیاق مردمم به فرهنگ و هنر نکاسته است.
کارگردان فیلم سینمایی در حال اکران کاتی و ستاره نیز در حاشیه اکران فیلم بنفشه آفریقایی به کارگردانی مونا زند حقیقی و بازی درخشان فاطمه معتمد آریا و سعید آقاخانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: چون بطور مستقیم با فرآیند کار تولید فیلم برای کودک و نوجوان در ارتباط بودم، معتقدم فعالیت در این حوزه مشکلات و مزایای خود را دارد اما متاسفانه فرآیند اکران ، هزار توی پیچیده ای است.
رضا مجلسی که فیلمش با ساختار زنده - انیمیشن ساخته شده ادامه می دهد: فعالان سینمایی کمتر سراغ تهیه فیلم در ژانر کودک و نوجوان می روند به این سبب که سینماداران بر این نظرند که این ژانر مخاطب ندارد و تنها فیلم های پر ستاره را بر می گزینند اما خوشبختانه این فیلم طی دو هفته اکران با استقبال بیش از 10 هزار نفری روبه روشده و شرایط اکران کشوری آن با حمایت مسئولان فرهنگ ارشاد اسلامی گیلان در حال مهیا شدن است.
وی اکران رایگان فیلم های طرح «سیمرغ و پروانه‌ها» در همزمانی سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر در استان را تلاشی نیک در راستای پربار شدن سینمای کودک و نوجوان توصیف کرد.
سید امیر مصباح معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان پای ثابت همه نوبت های اکران فجر است و استقبال مردم از این جشنواره را موجب شگفتی می داند و می گوید: شاید در استان های دیگر متولیان فرهنگی دغدغه جذب مخاطب داشته باشند ، اما در گیلان بیشتر نگرانیم که آیا می توان در شأن این استقبال ظاهر شد تا برآورنده رضایت مردمان سرزمینمان باشیم؟
وی دوربین و سینما را جادوی هنر می خواند و آن را ابزاری توانمند در دست هنرمندانی می داند که می کوشند به نگریستن، معنایی تازه ببخشند و ازین روی این حضور و استقبال گرم فرصتیست تا قدر دانسته شود و در برابرش سر تعظیم فرو آورد.
وی می گوید : برخی از نارضایتی ها بدلیل تعداد محدود فیلمهاست و حضور نداشتن تعدادی از فیلم های مطرح شده که متاسفانه استان هیچ دخل و تصرفی در این موضوع ندارد .
مصباح معتقد است: دیدن زیبایی ها و خوبی ها مهم است؛ بهتر است جزو آنانی باشیم که زیبایی منظره را می بینند نه تیرگی پنجره را و از این حجم از استقبال مردمان این سرزمین نسبت به فرهنگ و هنر لذت ببریم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان نیز استقبال از همزمانی سی و هفتمین فیلم فجر در گیلان را کم نظیر توصیف می کند و می گوید: باید این استقبال را قدر دانست و فرهنگ سینمای اندیشه محور را به نمایش گذاشت و فرهنگ اکران را ارتقاء بخشید تا لبخندی هرچند محو اما همیشگی را بر هیبت رعنای سینما نظاره گر باشیم.
فیروزفاضلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا همزمانی جشنواره فجر در استان های کشور را موجب پویایی هنر سینما و جامعه می داند و ادامه می دهد: بر اساس رایزنی‌های انجام شده با ستاد مرکزی برگزاری سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، تعداد فیلم‌های جشنواره سی و هفتم برای اکران در گیلان از ١٢ به ١٥ فیلم رسیده و امیدواریم تا پایان اکران بتوانیم با اندیشیدن تدابیری شرمنده این استقبال و حضور مردم نباشیم.
وی ادامه می دهد: اگرچه چهره سینماهای استان با افزایش مخاطب نسبت به سال های گذشته دگرگون گشته و رقم مخاطبان افزایش یافته، اما رونق پایدار نیاز به آسیب شناسی و برنامه ریزی دارد.
اگرچه دیر هنگامی است که واژه سینما کمتر به طعم گیلاس است و مخاطبان، خانه دوست را کمتر به خاطر می آورند اما هنوز سینمای کشور مفتخر به داشتن چهره های جهانی چون اصغر فرهادی ، بهرام بیضایی، ناصر تقوایی و ... است که روایت هایی نو می آفرینند تا سینمای جهان را به وجد و تحسین وا دارد .
انسان محکوم به تحول است و امیدواریم این تحول سینماهای بی اکران گیلان و تجهیز و مرمت سینماهای کهن را دچار شود.
به گزارش ایرنا، سی‌وهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه سه‌شنبه 9 بهمن در پردیس تئاتر تهران آغاز به کار کرد.
در این دوره از جشنواره به دبیری ابراهیم داروغه‌زاده‌، 22 فیلم در بخش مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ)، سه اثر در بخش پویانمایی، 10 فیلم در بخش نگاه نو، هفت فیلم کوتاه و پنج مستند رقابت می‌کنند.
نمایش عمومی فیلم‌ها در پردیس سینمایی ملت تهران و 56 سالن سینما در مراکز استان‌ها تا 22 بهمن ماه به استثنای روزهای 19 و 20 بهمن ماه -همزمان با ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) -ادامه می یابد.
سی‌وهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر، 22 بهمن ماه در برج میلاد تهران به کار خود پایان می دهد.
همزمانی سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر در گیلان نیز با ١٥ فیلم از جشنواره سی و هفتم فجر به ‌همراه پنج فیلم کودک و نوجوان از ١٢ تا ٢٢ بهمن‌ماه جاری در سینما میرزاکوچک رشت اکران می شود.
1881/2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.