سفر از زمانی آغاز می شود که اندیشه اش در ذهن نمایان شود و آنان که از ذوق سفر سرشارند نیک می دانند که گیلان ، سفرنامه ایست بی منتهی ...
سفر نشان گیلان است و خاطرات شمال آنچنان در نوستالژی مردمان سرزمین های دور و نزدیک رخنه کرده که واژه شمال، خود به تنهایی زایش حس خوشایند شالی ، جنگل ، باران، عطر خوش هیزم و باران در هیاهوی شکفتن پامچال ها و ... است اما این روزها با فراهم آمدن زیرساخت های گردشگری سفر به گیلان سهل تر شده بطوریکه گاه مردمان خطه شمال نه تنها بهره ای از گردشگری نمی برند بلکه تنها سهمشان از گردشگری آلایندگی محیط زیست، ترافیک سرسام آور، چهره ناخوش شهری، گرانی و ... دیگر آثار منفی است.
با اعلام حتی یک روز تعطیلی، آزادراه قزوین - رشت چنان حجم سنگین ترافیک را تجربه می کند که واژه قفل برایش اندک است و گاه نگرانی دسترسی به موارد اضطراری چون پلیس ، امداد و ... غم افزا می شود. حجم ترافیک کیلومترها پیش تر از پلیس راه رشت چسبان بود و راننده پراید که در اثر ترافیک ممتد عصبی شده بود، زباله های خودرو را در جاده می تکاند و وقتی با اعتراض رو به رو شد، گفت: در هر قدم بزرگراه تان عوارضی کاشتند و می بایست عوارض پرداخت کنیم این هم از ترافیک جاده! خودشان تمیز می کنند شما نگران نباشید.
نمره ماشین نشان شهرهای بزرگ اطراف را داشت و راننده بقدری عصبی بود که ادامه دادن بی فایده بود و از زیرگذر برای رفتن به آن سوی جاده و ماندن در جنگل سراوان راهی بود که دستکم ساعات انتظار را به لذت از طبیعت دلخوش کنی اما آنجا هم از اندیشه گردشگران شهرهای اطراف خالی نمانده بود؛ ولی برای اینکه عوارض ورود ندهند همه در بخش کوچکی از جنگل پیش از باجه پرداخت عوارض اتراق کرده ، چادر زده و ضمن استفاده از خدمات فراهم شده در پارک جنگلی، چهره شلوغ و ناخوشی به پارک جنگلی بخشیده بودند.
هویت خبرنگاری پرسشگر است و مخاطبان گاه از مصاحبه ابا می کنند اما پرس و جویی دوستانه خود بیانگر عمق سفرهای ارزان بود؛ 'نمی خواهیم هیچ پولی هزینه کنیم'.
هیچ پولی هزینه نمی کنند؛ حصیری پهن می شود و بساط آتشی از چوب های جنگل به راه می شود و تخم مرغ ها یک به یک در روغن غرق می شوند و ته مانده پرتاب شده هندوانه و خربزه در لابه لای بوته های تمشک جنگلی غرق می شوند و خیل حشرات موذی به دورشان حیرانند.
کافیست صبح روز بعد اگر در سلامت روح و جسم ناشی از ترافیک مارپیچ شب گذشته باشی، بار دیگر به اشتیاق جنگل های شمال راهی پارک جنگلی سراوان شوی و چهره ناخوش طبیعت - ارمغان گردشگران عاری از فرهنگ گردشگری - را بازبین شوی؛ اگرچه خوشایند جنگل به ناخوشی مردمان می چربد اما دلت می گیرد آن زمان که سخاوت طبیعت با کم سخاوتی آدمیان قیاس می شود؛ هیاهوی زباله بیداد می کند. گیلان است و باران و گویی این سرزمین با باران، عادت تبسم را هیچ گاه از دست نخواهد داد ...
در بازار رشت با قدمت بیش از 600 سال چون همیشه جمعیت بسیار بود؛ به کوچه راه ها می ماند، با سنگ فرش خیس که هر کجا ترکی برداشته سبزه ای روییده و با دیدن جمعیت پشت کار به زندگی را خشنودی فرا می گیرد.
درست بود؛ نواها در بازار به راه بود و هرکس طبق خویش را به آوایی می فروخت؛ یکی حلوای کنجد را شرط گرفتن نمره 20 می خواند و دیگری ماهی سفید را به آواز نرخ می داد و مدعی می شد لب دریا هم چنین نخواهید یافت و دیگری می گفت آب از چشمه آورده و انار می شوید و یک به یک در طبق به گونه ای می چیند که یکی بر دیگری متکی شود.
به موضوع پیوستم و جویا شدم چرا زمان ورود مسافران نرخ ها برمی آشوبند؟ راهبند میدان یک دستفروش بود که نام نگفت و بر همه آشنا بود ، با صداقت در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان داشت: یه شب عید است و یه تابستون ...
و دیگری معتقد بود؛ تنها عده کمی از همصنفانش در پیک سفر به قیمت ها دست می برند شاید بایستی نظارت ها مستمر باشد اما این مقطعی است، باید خود مراقب انسانیت خویش بود.
فرزاد رشیدی استاد دانشگاه در رشته گردشگری و رئیس هیات مدیره انجمن دوستداران میراث فرهنگی گیلان معتقد است: اغلب گردشگرانی که به گیلان سفر می کنند آثار منفی بجا مانده از آنان، بسیار بیشتر از آثار مثبت است و با توجه به گردشگری بودن این استان، می بایست برنامه ریزی مدونی برای این صنعت در گیلان انجام شود.
وی در گفت و گو با ایرنا تاکید می کند: اگرچه سفر حق همه مردم است اما باید شرایطی فراهم کرد که آثار منفی بجا مانده از گردشگری به حداقل برسد.
رشیدی ادامه می دهد: بازاریابی گردشگری می بایست هدفمند باشد بطوریکه استرالیا مدیریت مقصد می کند و ظرفیت محدودی برای پذیرش گردشگر اعلام کرده و تبلیغات جذب گردشگر را برای کشورهای ثروتمند برنامه ریزی می کند.
مشاور گردشگری شورای شهر رشت معتقد است: البته آنان برای گردشگرانی که قصد انجام هزینه کمتری در سفر دارند نیز چاره اندیشی و تسهیلاتی فراهم کرده که در ازای دریافت هزینه ناچیزی، بتوانند آثار منفی گردشگری را مدیریت کنند.
رشیدی می گوید: عوارض یکی از روش های مدیریت گردشگری است که در کشور مراکش در زمان پیک گردشگری افزایش و در فصل غیر گردشگری ارزان می شود اما متاسفانه گیلان گاه با خیل گردشگرانی رو به رو می شود که از پرداخت عوارض نیز شاکی هستند چه برسد به اینکه برای کیفیت سفر خویش هزینه کنند.
کاملیا رشیدی کارشناس گردشگریست و زندگی در کشورهای مختلف از جمله ترکیه، مالزی، آلمان و ... را تجربه کرده و می گوید: گردشگری در کشورهای توسعه یافته با برنامه ریزی و مدیریت جمعیت همراه است.
وی ادامه می دهد: دولت می بایست تسهیلات سفر برای افرادی که توان هزینه کرد کمتری دارند را فراهم کند تا بتواند از آثار منفی گردشگری بکاهد و تلاش کند با بکار گرفتن تمهیداتی، فرهنگ گردشگری را افزایش داده و از اثرات منفی گردشگری که یکی از مهمترین آنها آلایندگی زیست محیطی است، بکاهد.
وی مشکل زباله را گریبانگیر گیلان می داند و در گفت و گو با ایرنا می افزاید: طبیعت گیلان از کشورهای جاذب گردشگر، هیچ کم ندارد اما متاسفانه شریان های طبیعی گیلان زیر بار زباله دچار گرفتگی شده و به سختی نفس می کشند و برنامه ریزی های گردشگری می تواند یاری گر مدیریت زباله در این استان با زیبایی های بکر باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در همین زمینه اعلام کرد: 31 میلیون و 776هزار و 363 نفر در تعطیلات تابستان امسال در استان اقامت گزیدند.
رضا علیزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن افزایش تعداد گردشگران نسبت به سال گذشته افزود: ضریب اشغال تاسیسات گردشگری استان طی سه ماه تابستان امسال، 66درصد بوده است.
وی با بیان اینکه تقویت زیرساخت های گردشگری جهشی در توسعه اقتصاد گردشگری خواهد بود، اظهار داشت: 14 پروژه بمناسبت هفته دولت در قالب واحدهای اقامتی و بوم گردی با مجموع سرمایه گذاری 293 میلیارد ریال با ایجاد 152 فرصت شغلی در گیلان افتتاح شد.
وی تاکید کرد: آنچه موجب توسعه گردشگری و درآمدزایی حاصل از سفر به استان گیلان می شود، فراهم سازی زیرساخت های گردشگری است.
در زمان حاضر دو هزار و 37 واحد تاسیسات گردشگری شامل 97 هتل، 34 هتل آپارتمان، 72 مجتمع گردشگری، 49 مهمانپذیر، یک هزار و 413 خانه مسافر، 17مجتمع سرگرمی تفریحی، هشت واحد بومگردی،12 اسکله مسافربری، 317 واحد بین راهی و 28 اسکله گردشگری دریایی در گیلان فعال است و بیش از شش هزار نفر در این تاسیسات مشغول فعالیت هستند.
یکی از پدیده هایی که با ظهور شبکه های اجتماعی توانست جایی برای خود در جوامع مختلف پیدا کند، دعوت افراد به چالش‌های گوناگون است؛ دعوت برای انجام کاری و گویا ترافیک مارپیچ شمال، چالشی است که امروز گیلان بدان مبتلا شده؛ کاش آنانی به این دعوت بپیوندند که سواد گردشگری آموخته و دوستدار محیط زیست هستند.
پنجم تا یازدهم مهرماه، هفته گردشگری نامگذاری شده است.
1881/2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.