به گزارش ایرنا برداشت محصولات پاییزه در گلستان با دانه روغنی کلزا از اواسط اردیبهشت آغاز، در اواخر این ماه سیب زمینی برداشت و در خرداد ماه با محصول جو و گندم ادامه می یابد.
در این پیوند مسئولان دستگاه های عضو کارگروه خرید محصولات زراعی استان گلستان در نشستی برنامه ریزی برای تحویل محصول به مراکز خرید، ارائه خدماتی در حوزه برداشت، حمل از مزرعه، کاهش زمان تحویل محصول را بررسی کردند تا اقدامات لازم در این بخش از قبل انجام گیرد.
طبق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان در سال زراعی 97 – 96 در این استان افزون بر 500 هزار هکتار از اراضی زراعی به زیر کشت محصولات پاییزه شامل باقلا، کلزا، گندم، جو، سیب زمینی و نخود سبز رفته است که بیشترین سطح زیرکشت را گندم با 371هزار هکتار تشکیل می دهد.
براساس این گزارش کارشناسان زراعت گلستان برآورد می کنند که امسال از کشتزارهای گندم در استان یک میلیون و 400هزار تن محصول برداشت شود.
برای برداشت محصولات پاییزه گلستان به ویژه کلزا، گندم و جو حدود دو هزار 700 دستگاه کمباین به کار گرفته می شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان در این نشست گفت: برای خرید محصولات زراعی پاییزه تاکنون نشست های کارگروه با عضویت 15 دستگاه مرتبط برگزار و حاصل آن 18مصوبه برای آسان سازی خرید ازکشاورزان بوده است.
محمود ربیعی افزود: شرایط کشاورزی گلستان متفاوت از سایر استانها در برداشت محصول است، زیرا زمان برداشت محصولات نزدیک به هم و با تجهیزات یکسان بوده که این نیازمند تدبیر در شروع و بکارگیری ماشین آلات این بخش دارد.
وی همچنین با بیان اینکه هنوز نرخ خرید تضمینی گندم و کلزا توسط شورای اقتصاد اعلام نشده و ملاک خرید قیمت سال گذشته است، گفت: مراکز خرید به هنگام دریافت محصول در خصوص افت محصول ملاحظه کشاورزان را داشته باشند.
به گزارش ایرنا رییس سازمان جهادکشاورزی گلستان نیز گفت: پیش بینی می شود که در سال زراعی 97 – 96 برداشت گندم، کلزا و جو در استان نسبت به سال قبل حداقل 300 هزار تن افزایش داشته باشد.
مختار مهاجر افزود: برای خرید تضمینی گندم 120 مرکز در استان فعال می شود.
به گزارش ایرنا برای خرید دانه روغنی کلزا در استان نیز 30 مرکز فعال می شود که قابل افزایش تا 40 مرکز نیز است.
به گفته وی؛ نرخ خرید براساس شیوه نامه سال قبل شورای اقتصاد بوده و در صورت افزایش قیمت، باقی مانده طلب کشاورزان به حساب آنها واریز خواهد شد.
وی گفت: امسال 170 کارشناس بر خرید محصولات کشاورزی نظارت دارند.
مهاجر همچنین اظهارکرد: برای مدیریت بهتر خرید محصول پاییزه در استان لازم است وسیله نقلیه موردنیاز برای حمل، استاندارد سازی باسکول مراکز خرید، تعیین تکلیف مراکز خرید دارای کسری برای فعالیت در سال جاری انجام، سوخت ماشین های کشاورزی از جمله کمباین و تراکتور تامین وهمراهی انتظامی در جابجایی محصول از مزرعه تا مرکز خرید به صورت ویژه دیده و توسط دستگاه های مرتبط عملیاتی شود.
علی قلی ایمانی دبیرخانه کشاورز گلستان نیز با گلایه از تاخیر در اعلام قیمت تضمینی گندم گفت: بابت افزایش قیمت محصولات زراعی، هزینه تولید 31 استان به مسئولان کشوری ارائه ولی هنوز منبعی برای تامین آن مشخص نشده است.
وی افزود: از متولی خرید گندم در استان انتظار داریم که شرایط خوبی را برای دریافت محصول در مراکز فراهم کند.
ایمانی اضافه کرد: برای پرداخت بهای گندم تحویلی نیز از هم اکنون مسئولان دستگاه های مرتبط در استان پیگیری تا در اسرع وقت به حساب کشاورز واریز شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان نیز گفت: تاکنون فعالیت 120 مرکز خرید تضمینی گندم در استان برنامه ریزی و به کارگروه خرید محصولات گزارش شده است.
حمید رضا علی محمدی افزود: امسال این اداره کل مکلف شده محصول را فقط با ارائه معرفی نامه از سوی مدیریت های جهاد کشاورزی خریداری کند.
به گفته وی؛ پیش بینی می شود امسال حدود 200 هزار فقره معرفی نامه از سوی جهادکشاورزی برای زارعات استان صادر و هنگام خرید تطبیق داده شود.
وی همچنین خواستار برنامه ریزی و اندیشیدن تدبیری برای کاهش زمان انتظار کامیون ها در هنگام تخلیه محصول به خاطر همزمان شدن برداشت گندم و کلزا و ممانعت از تشکیل صف و افزایش نرخ حمل محصول شد.
مدیرکل استاندارد گلستان نیز خواستار معرفی مراکز خرید جدید به منظور استاندارد سازی باسکول آنها از سوی متولیان خرید محصول در استان شد.
محمود فرمانی افزود: استاندارد سازی باسکول مراکز خرید محصول در استان که پیش از این از سوی دستگاه های متولی به این اداره کل معرفی شده انجام گرفته است.
فرماندار گُمیشان نیز در این نشست با بیان اینکه مراکز خرید تضمینی محصول در این شهرستان فعالیت ندارد، خواستار چاره اندیشی برای تحویل گندم و جو این منطقه شد.
امیر شیرتوماج اظهار کرد: امسال پیش بینی شده که از سطح حدود 65هزار هکتار اراضی زیرکشت جو، گندم و کلزا در شهرستان افزون بر 145 هزار تن محصول برداشت شود.
وی افزود: بیشترین سطح کشت محصول پاییزه شهرستان به جو در سطح 38 هزار هکتار اختصاص داردکه برآورد تولید 100 هزارتن است.
توماج همچنین خواستار از رده خارج کردن کمباین های فرسوده شد که باعث هدر رفت بخشی زیادی از محصول هنگام برداشت می شود.
فرماندار بندرگز نیز با بیان اینکه امسال خرید حدود 12 هزار تن گندم در این شهرستان یپش بینی شده است، گفت:
تامین انبار برای تحویل محصول کشاورزان شهرستان که بیشتر خرده پا هستند، ضروری است.
حسین احمدی افزود: بیشتر کشاورزان این شهرستان به خاطر کوچک بودن زمین های زراعی خود از تراکتور برای حمل مجصول به مراکز خرید استفاده می کنند.
رییس سازمان صنعت، معدن وتجارت گلستان گفت: کار نظارت بر خرید محصول زراعی در استان باید پررنگ تر از گذشته مد نظر قرار گیرد.
حسینقلی قوانلو افزود: سامانه اطلاعات کشاورز و ارائه معرفی نامه از سوی کشاورز برای تحویل محصول به مراکز باید اجرایی شود تا سلامت خرید حفظ و با کسری گندم در برخی از انبارها روبرو نشویم.
به گفته وی؛ طبق گزارش دستگاه قضایی سال گذشته حدود 80 هزار تن کسری گندم در انبارهای خرید استان داشتیم که برای تکرار نشدن این مشکل سامانه اطلاعات کشاورزان و دریافت معرفی نامه تاثیرگذار است.
مدیر سازمان تعاون روستایی گلستان نیز گفت: امسال این مدیریت توان خرید محصول پاییزه گندم به مقدار 25تا 300هزار تن را دارد.
حکیم ایگدری افزود: علاوه بر این تا 90 هزار تن دانه روغنی کلزا و 30 هزار تن جو برای خرید توسط تعاون روستایی استان در نظر گرفته شود.
وی در خصوص خرید کلزا و نگهداری آن اظهار کرد: این مدیریت توان نگهداری کلزا را به مدت یک هفته در انبار دارد و متولی اصلی باید به کارخانه های فرآوری انتقال دهد تا از خسارت به این محصول ممانعت شود.
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای گلستان از آمادگی این مجموعه برای جابجایی محصول برداشتی کشاورزان خبر داد و گفت: برای حمل این محصولات از توان 15 هزار خودرو باری (کامیون، کامیونت، نیسان و وانت) استفاده می شود و در صورت نیاز امکان بکارگیری حدود 10 هزار وسیله از سایر استانها نیز وجود دارد.
مهدی میقانی همچنین خواستار فعالیت همزمان مراکز خرید به منظور کاهش زمان انتظار کامیون برای تخلیه بار شد.
عضو کارگروه خرید محصولات کشاورزی گلستان با بیان اینکه طبق اعلام جهاد کشاورزی طی دو هفته آینده محصول سیب زمینی استان وارد بازار می شود، افزود: ضرورت دارد هماهنگی برای صادرات اضافه بر نیاز استان انجام شود.
به گفته وی؛ پیش بینی شده 150 هزار تن سیب زمینی در استان برداشت شود که 50 هزار تن آن مازاد بوده و باید صادر شود.
میقانی گفت: برای صادرات سیب زمینی استان به کشورهای همسایه، ظرفیت ریلی مد نظر قرار گیرد.
استاندار گلستان نیز با گلایه از اعلام نشدن قیمت تضمینی گندم ،گفت: در چند روز آینده در مکاتباتی با مسئولان کشوری و مجریان این بخش نرخ سال 97 خرید این محصول پیگیری تا دغدغه کشاورزان استان رفع شود.
سید مناف هاشمی نیز در نشست مسئولان دستگاه های عضو کارگروه خرید محصولات زراعی استان، اظهارکرد: برای پیگیری اعلام سریع تر نرخ خرید تضمینی گندم از همراهی استانهای برتر در تولید این محصول نظیر خوزستان و فارس هم بهره مند خواهیم شد.
وی همچنین از وزارت جهادکشاورزی برای ادا نکردن حق واقعی در اعلام قیمت تضمینی گندم برای سال 97 در فرصتی که در اختیار داشته، گلایه کرد.
استاندار گلستان افزود: این موضوع از دو ماه قبل باید رسانه ای می شد تا گندمکاران برای عرضه محصول به مراکز خرید تضمینی دغدغه ای نداشته باشند.
به گزارش ایرنا هر ساله قیمت تضمینی محصولات زراعی در ابتدای سال زراعی از سوی شورای اقتصاد تعیین و به کشاورزان اطلاع رسانی می شود، اما برای سال 97 که تا کمتر از یک ماه دیگر برداشت گندم به عنوان محصول اصلی گلستان آغاز می شود، هنوز این مهم محقق نشده و قرار است خرید علی الحساب با نرخ سال 96 انجام گیرد.
سال قبل گلستان با عرضه افزون بر یک میلیون تن گندم رتبه دوم کشور را بعد از خوزستان کسب کرد.
افزون بر 217هزار بهره بردار در بخش کشاورزی گلستان فعالیت دارند، هر سال افزون بر 650 هزار هکتار از اراضی استان در قالب بهاره و پاییزه زیر کشت محصولات مختلف بویژه دانه های روغنی ،غلات و جالیزی می رود.
6204/1648
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.