مهریه، به عنوان حقی که زن از ابتدای عقد ازدواج به دست میآورد، به تعیین مبلغ و نوع پرداخت بستگی دارد. در قانون مدنی، به زن حق مالکیت بر مهر اعطا شده و او میتواند هرگونه تصرف و انتقال در مالکیت مهریه را انجام دهد.
چنانچه در تعیین مهریه در دادگاه، طرفین توافق کردهاند، وظیفه مرد به پرداخت این مهریه در شرایط ازدواج مجدد نیز باقی خواهد ماند.
در این مواقع، مهریه به عنوان یک حق مشروع زن تایید و ثبت شده و پرداخت آن مرتبط با وضعیت ازدواج مجدد خواهد بود. تکلیف مهریه پس از ازدواج مجدد زن، مطابق با قانون حمایت از خانواده، به وسیله دادگاه مشخص خواهد شد.
در صورتی که مرد به پرداخت مهریه یا بخشی از آن موظف باشد، ازدواج مجدد زن مانع دریافت مهریه نمیشود و طبق تعهدات قانونی، زن میتواند از مرد مطالبه مهریه کند.
این تنظیمات به منظور حفظ حقوق و تعادل در روابط خانوادگی انجام شده و بر اساس قوانین مربوطه تعیین و اجرا میشوند.
در مواردی که در یک طلاق توافقی، به تصمیم زوجه، نصف مهریه به او تعلق گرفته باشد، زوج موظف است بقیه مهریه را به صورت کامل یا اقساطی پرداخت کند.
این تعهد مالی باید تا پایان اقساط یا پرداخت کامل مهریه توسط زوج ادامه یابد. پس از اتمام دوره اقساط یا تسویه کامل مهریه، زن مهریه اضافی را ادعا نمیکند و این تعهد به پایان میرسد.
تعهد به پرداخت مهریه تا زمان پایان دوره اقساط یا تسویه کامل این مبلغ، به ازدواج اشخاص مرتبط است و در صورت عدم رعایت این تعهد، ثبت طلاق انجام نخواهد شد.
این موضوع به منظور حفظ حقوق زنان و تعادل در روابط خانوادگی تعبیه شده است. ثبت طلاق نیز تا زمان پرداخت حقوق مالی زوجه صورت نمیگیرد. اگر زوجه به توافق پرداخت اقساطی به دلیل ناتوانی مالی تصمیم گرفته باشد، ثبت طلاق صورت خواهد گرفت.
اما اگر زن بخواهد به ثبت طلاق بپردازد بدون دریافت حقوق خود، میتواند پس از انجام این اقدام، به اجرای احکام دادگستری و دریافت مهریه اقدام نماید.
مهریه در قانون مدنی و جایگاه آن در جامعه
مهریه، به عنوان حقی که زن از ابتدای عقد ازدواج به دست میآورد، به تعیین مبلغ و نوع پرداخت بستگی دارد. در قانون مدنی، به زن حق مالکیت بر مهر اعطا شده و او میتواند هرگونه تصرف و انتقال در مالکیت مهریه را انجام دهد.
تعهد مرد به پرداخت مهریه میتواند به صورت نقدی یا با داراییهای متنوع از جمله زمین، ملک، آپارتمان و سکه انجام شود.
نحوه پرداخت مهریه بستگی به تفاهماتی است که در سند ازدواج ذکر شدهاند و میتواند در زمان مطالبه یا در اوقات معین تعیین گردد. در هر حال، پرداخت مهریه از طرف مرد امری واجب و الزامی است، حتی اگر زن به طور کامل تمکین نکند، مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
این امر توسط قوانین جاری حفظ شده است تا حقوق زنان در امور ازدواج و طلاق تضمین شود. در صورتی که میخواهید درباره این موضوع با وکیلی در یک گفتگوی برخط صحبت کنید، میتوانید همین الان اقدام به مشاوره آنلاین حقوقی نمایید.
حق مطالبه مهریه از سوی زن
باید توجه داشت که مطالبه مهریه از سوی زن حقی است که به او در هر زمان، چه در دوران ازدواج و چه در زمان طلاق، اعطا میشود. در صورتی که زن مهریه خود را مطالبه کند، مرد موظف به پرداخت این مبلغ است.
زن همچنین حق دارد که در هر زمان مهریهاش را مطالبه کند. سوالاتی که ممکن است در ذهن زوجه ها درباره مهریه و نحوه پرداخت آن پیش بیاید، باید به وضوح مورد اطلاعرسانی قرار گیرد.
در مواقعی که زن دارای فرزندان باشد، او میتواند تمام مهریه را مطالبه کند، اما در صورتی که زن دوشیزه باشد، نصف مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
مهریه عندالمطالبه
مهریه عندالمطالبه، به معنای این است که هر زمان که زن مهر خود را مطالبه کند، مرد باید آن را به او پرداخت کند.
اگر مهریه عندالاستطاعه در سند ازدواج ذکر شده باشد، زن میبایست توان مالی همسر خود را در دادگاه اثبات کند تا بتواند مهریه خود را کاملا دریافت کند.
در غیر این صورت، دادگاه میتواند مهریه را با توجه به توان مالی مرد، به صورت اقساط برای او تعیین کند.
در صورتی که ضامن برای اخذ مهریه در سند ازدواج مشخص شده باشد و مرد از پرداخت مهریه خودداری کند، زن میتواند طبق قوانین، مهریه خود را از ضامن مطالبه نماید. این تدابیر به منظور حفظ حقوق زنان در مسائل ازدواج و طلاق تعبیه شدهاند.
قانونی که مرتبط با موضوع مهریه در ایران میباشد، پیچیدگیها و سوالات متعددی را برای افراد ایجاد کرده است. در این متن، به بررسی و توضیح جوانب مختلف این قانون و سوالاتی که در ذهن افراد ممکن است ایجاد شود، میپردازیم.
زنی که مهریه میگیرد میتواند ازدواج کند؟
در پاسخ به سوالات مشابه که زنی که مهریه میگیرد میتواند ازدواج کند؟ باید گفت که بله، تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن مشخص است و هیچ مشکلی در دریافت مهریه سابق خود نخواهد داشت.
این امر توسط قوانین جاری حفظ شده است تا حقوق زنان در امور ازدواج و طلاق تأمین گردد.
مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه
درباره سوال مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه چطور قابل مطالبه است؟ باید توضیح داد که طبق قوانین جدید، مرد باید تمام مهریه هر مقداری که باشد را به زن پرداخت کند.
اگر مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه باشد، ممکن است ضمانت اجرای کیفری وجود نداشته باشد ولی در هر صورت، مرد باید مهریه را به طور کامل به زن پرداخت کند.
تا حد ۱۱۰ سکه، اگر مرد از پرداخت مهریه امتناع ورزد و دارای استطاعت مالی باشد، امکان حبس برای او وجود دارد. اما در مقادیر بیشتر از ۱۱۰ سکه، ضمانت اجرای کیفری وجود ندارد و زن میتواند با اثبات استطاعت مالی مرد، حق خود را استیفا کند.
قانون جدید مهریه در ماده ۲۲ عنوان میکند که اگر مرد از پرداخت مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه بهار امتناع ورزد و استطاعت مالی داشته باشد، امکان حبس برای او وجود دارد.
مواردی که منجر به عدم دریافت مهریه توسط زن میشوند
در حوزه حقوقی ازدواج و طلاق، شرایطی وجود دارند که میتوانند منجر به عدم دریافت مهریه توسط زن شوند. در اینجا به تفصیل به توضیح این شرایط پرداخته میشود:
- عیوب پنهان:
در صورتی که زوجین به دلیل عیوبی که از آنها پنهان شده مانند تدلیس در ازدواج و غیره، برای فسخ نکاح اقدام کنند، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت. برای اعمال این شرایط، فسخ نکاح یا بطلان نکاح انجام میشود و در نتیجه، زن حق دریافت مهریه را از دست میدهد.
- عدم توافق بر روی مهر:
اگر زن و مرد قبل از ازدواج توافقی در مورد مقدار مهریه نکرده باشند و یکی از آنها قبل از رابطه زناشویی فوت کند، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت. اما اگر رابطه زناشویی قبل از فوت زن انجام شده باشد، ورثه زوجه میتوانند برای دریافت مهرالمثل از مرد اقدام کنند.
- توافق برای طلاق و بخشش مهریه:
اگر زوجین برای طلاق و بخشش مهریه توافق نموده باشند یا اینکه زن در دوران عقد و باکرگی برای طلاق اقدام کند، زن واجد شرایط کل مهریه نخواهد بود. در این موارد، مهریه برابر با نیمی از مهریه تعیین شده در زمان نکاح است و زن تنها میتواند برای دریافت این مقدار اقدام کند.
با توجه به این شرایط و اهمیت مهریه به عنوان یکی از حقوق مالی مهم زنان، توصیه میشود که افراد از خدمات وکیل مهریه برای دریافت مهریه پس از طلاق بهرهمند شوند. این کار به تضمین حقوق زنان و رسیدگی به مسائل حقوقی مرتبط با مهریه کمک خواهد کرد.
*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.