گاز مونواکسید کربن ،گازی بی بو، بی رنگ و سمی است که مسمومیت با آن سرگیجه، تهوع، بیحالی، درد شدید در قفسه سینه را در پی دارد و بسیار خطر آفرین است و به همین دلیل لقب های مختلفی از جمله قاتل خاموش و یا قاتل پنهان را به خود اختصاص داده است.
نشت گاز و در پی آن گاز گرفتگی در فضای درونی ساختمان ها می تواند عوامل مختلفی داشته باشد که رعایت نکردن مسائل ایمنی، استاندارد نبودن وسایل گرمایشی، ضعف در استفاده از گاز و نصب وسایل گرمایی و همچنین نقص در دودکش ها را از عمده آن ها دانست.
سریال پرتکرار گاز گرفتگی و افزایش شمار فوتی های ناشی از آن در کهگیلویه و بویراحمد ،امسال بیش از سال های گذشته مردم استان را نگران کرده و آمار فوتی های ناشی از گاز گرفتگی در فصل زمستان، نسبت به مدت مشابه سال گذشته سیر صعودی خیره کننده ای داشته است.
مدیرکل پزشی قانونی کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون هشت نفر به علت مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در استان جان خود را از دست داده اند.
کامروز امینی افزود: هفت مورد از این تعداد ، در دی ماه جاری در شهرستان های دنا و یاسوج اتفاق افتاده است.
وی بیان کرد: بر اساس سالنامه آماری درسال ۹۷ در مجموع هفت مورد فوت ناشی از گاز گرفتگی در استان به ثبت رسید که یک مورد مربوط به ۹ ماهه اول سال و ۶ مورد مربوط به فصل زمستان بود .
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: امسال ۲۳۰ نفر در این استان با گاز مونوکسید کربن دچار مسمومیت شدهاند که به صورت سرپایی و انتقال به مراکز درمانی نیز بستری شدند و در این مدت هشت مورد فوتی با گاز گرفتگی گزارش شده است.
محسن جلیل ابراز داشت: آمار ها نشان می دهد که تا قبل از فرا رسیدن زمستان پارسال ، ۱۵۹ نفر در استان بر اثر استنشاق گاز مونواکسیدکربن مسموم شدند.
آمار مصدومان مسمومیت ناشی از گاز مونوکسید کربن در سال گذشته ۳۰۱ نفر در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شده است.
وی تاکید کرد: مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن در کهگیلویه و بویراحمد سال گذشته، جان یک شهروند را گرفت اما امسال هشت نفر جان خود را از این طریق از دست داده اند.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: بیشتر فوتی های امسال بر اثر گاز گرفتگی مربوط به شهرستان های بویراحمد و دنا بوده است.
وی عنوان کرد: گاز مونوکسید کربن گازی سمی بوده که بو و طعم ندارد و رعایت نکات ایمنی، مهمترین راه پیشگیری از مسمومیت افراد با گاز گرفتگی است.
جلیل افزود: علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن خواب آلودگی، تاری دید، ضعف و بی حالی، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو، سردرد همراه با احساس سنگینی، سرگیجه، تهوع، احساس گرفتگی و درد شدید در قفسه سینه و کاهش سطح هوشیاری است.
وی بیان کرد: نخستین و مهمترین اقدام برای نجات افرادی که دچار مسمومیت با گازمونواکسیدکربن و سایر انواع گاز گرفتگی شدهاند، رساندن اکسیژن یا همان هوای تازه به افراد است.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: ابتدا باید دستمال مرطوبی جلوی دهان و بینی خود و افراد مصدوم گرفته، منبع نشت گاز را شناسایی و قطع کرد سپس بلافاصله با تلفن ۱۱۵ تماس بگیرند و با حفظ آرامش به پرسشهای کارشناسان مرکز پیام اورژانس پاسخ بدهند.
وی عنوان کرد: وی به شهروندان توصیه کرد: از استفاده وسایل گاز سوز رو باز و غیر استاندارد برای گرم کردن فضای منزل مسکونی و محل کارخود خودداری کنند چرا که به راحتی گاز منواکسید در سیستم تنفسی افراد نفوذ کرده و باعث مسمومیت و درنهایت مرگ افراد میشود.
آمار مصدومان مسمومیت ناشی از گاز مونوکسید کربن در سال گذشته ۳۰۱ نفر در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شده است.از مجموع ۴۵ پایگاه امدادی کهگیلویه و بویراحمد، ۴۳ مورد زمینی و ۲ پایگاه نیز هوایی هستند و به صورت ۲۴ ساعته خدمات امدادی ارائه میکنند.
جلیل با اشاره به برودت هوا، از مردم استان خواست که در بکارگیری وسایل گرمایشی ایمن توجه لازم را داشته باشند.
استفاده از وسایل گرمایشی میتواند خواب آرام را به خواب ابدی گره بزند، از سوی دیگر رعایت چند نکته کوچک میتواند هموطنان را از کمین قاتل خاموش نجات دهد فقط کافیست هشدارها را جدی بگیرند پیش از اینکه قربانی شوند.