به گزار ایرنا، شکستی بیش از اندازه که علت اصلی آن فرسوده بودن به دلیل کهنگی و شرایط جغرافیایی است باعث هدر رفت آب در بخش روستایی شهرستان کهگیلویه شده است .
لوله‌های انتقال آب 60 تا 70 ساله کهگیلویه در حالی آب گرانبها را هدر می‌دهند که به نظر کارشناس منابع آب عمر مفید لوله‌های توزیع آب در جهان تنها ١٠‌سال برآورد شده است.
طولانی بودن شبکه‌های توزیع و فرسودگی این شبکه باعث می‌شود سالانه حدود 800 میلیون مترمکعب آب از این شبکه هدر رود.
هدررفت واقعی آب در شبکه توزیع کشور 13,4 درصد است که نسبت به کشورهای خاورمیانه عدد بسیار مناسبی است.
حالا چند وقتی است که نوسازی لوله‌های انتقال و توزیع آب کمی جدی مورد توجه دستگاه‌های متولی قرار گرفته است و تلاش شده تا با سیاست‌های تشویقی بخش خصوصی و مردم هم پای کار بیایند.
حالا در بیشتر استان‌ها اقداماتی برای نوسازی لوله‌های انتقال و توزیع در دست انجام است.
فرسودگی بیش از 70 درصد شبکه انتقال آب و نبود اعتبارات لازم در شهرستان محروم کهگیلویه زنگ خطر تنش آبی را در زمستان بارانی به صدا در آورد.
در شرایطی که جلوگیری از هدررفت آب نوعی سرمایه‌گذاری است؛ اما به خاطر هزینه‌های سنگینی که نوسازی لوله‌های انتقال و توزیع دارد شهرستان کهگیلویه قادر به نوسازی و تعمیر و نگهداری شبکه های فرسوده نیست.
بیشترین میزان فرسودگی در شهرستان کهگیلویه که دارای چهار بخش است در بخش دیشموک و چاروسا است.
در این بخشها به علت کوهستانی بودن و سخت گذر بودن مسیر انتقال میزان هدر روی آب به علت شکستگی و فرسودگی بسیار زیاد است.
رئیس اداره آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه گفت: حجم آبدهی چاه‌های تأمین آب آشامیدنی در روستاهای این شهرستان 18 متر پایین رفته که زنگ خطری برای این مناطق است.
بالا بودن میزان سرانه آب، استفاده از آب آشامیدنی برای مصارفی مانند شستن خودرو یا آبیاری فضای سبز و فرسودگی شبکه توزیع در کهگیلویه وبویراحمد چالش‌های این حوزه است که رفع آنها نیاز به مشارکت بیشتر مردم و تلاش مضاعف مسئولان دارد.
شرایط خاص توپوگرافی، کوهستانی بودن و پراکندگی روستاها در شهرستان کهگیلویه کار آب‌رسانی و نگهداشت منابع آبی پایدار را با چالش جدی مواجه کرده است.
رئیس آب و فاضلاب روستایی کهگیلویه با اشاره به اینکه شبکه انتقال آب روستایی این شهرستان از 10 تا 70 درصد فرسوده هستند گفت: این فرسودگی ها علاوه بر بروز مشکلات بهداشتی و کاهش کیفی آب موجب هدر رفتن بخش زیادی از آب تولیدی خواهد شد.
ولی جفتا محل تأمین آب روستاهای شهرستان را شامل هفت چشمه، 20 حلقه چاه و سد کوثر عنوان کرد و گفت: به علت افزایش میزان فرسودگی سالانه و خشکسالی های پی در پی هدرروی آب افزایش چشمگیری داشته است.
وی افزود: بخش زیادی از شبکه آب روستای در فصل مختلف از جمله کشاورزی، احداث جاده های روستای و و طرح های عمرانی از سوی نهادهای مختلف قطع که این قطعی شبکه میزان هدر روی آب را نیز افزایش می دهد.
جفتا هزینه اعتبار و نگهداری شبکه آب روستای در سال جاری را 17 میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: برای نوسازی مجدد هر کیلومتر شبکه آبرسانی 700 میلیون ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی اضافه کرد: در سال جاری تنها 2/5 کیلومتر از شبکه های فرسوده در بخش قلعه رئیسی و دیشموک نوسازی و تعویض شد.
جفتا تصریح کرد: کار تعمیر و نگهداری شبکه های فرسوده از سوی سه اکیپ به صورت روزانه انجام می شود.
وی افزود: در این فصل از سال 23 روستای شهرستان نیز به دلیل نداشتن منبع آب پایدار با تانکر سیار آبرسانی می شود.
از 365 روستای شهرستان 297 روستا تحت پوشش آب و فاضلاب روستایی هستند.
45 درصد از جمعیت 131 هزار نفری کهگیلویه در 365 روستای بزرگ و کوچک ساکن هستند.
7531/6110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.