کویر ریگان به عنوان یکی از بزرگترین ذخیره گاه جنگل های کهور ایران نمادی از همجواری سرسبزی و نشاط را با شن های روان این منطقه بطور یکجا به گردشگران هدیه می کند.
این جنگلهای انبوه که درختانش گاه طولی معادل 12 متر ارتفاع دارند به لحاظ زیست محیطی پناهگاهی برای جانوران و حیوانات وحشی منطقه بشمار می روند.
نقش مهم این جنگلها حفظ حیات انسانها در مرز بین کویر و زندگی است طوری که ادامه زندگی در 120 روستای ریگان به این جنگلها وابسته است.
در کنار سرسبزی و خرمی خاص ، تثبیت شن های روان و جلوگیری از بیابانزایی با استفاده از این درختان معنای واقعی به خود گرفته است.
گرچه خشکسالی هایی یک دهه گذشته در استان کرمان خسارت جبران ناپذیری را متوجه حیات این جنگلها کرده و بخشی از آنها را به نابودی کشانده ولی باز هم وجود همین میزان جنگلها حیاتی سرشار از طراوات را به ساکنان این دیار هدیه کرده است .
فرماندار ریگان در این ارتباط گفت : در این شهرستان با ارتفاع 660 تا 810 متر از سطح دریا و با میانگین بارندگی 48.2 میلی‌متر منطقه رویشی خلیج عمانی با تیپ جنگل کهور که عمدتا به صورت خالص و گاها همراه با گز، تاغ و گاهی با زیراشکوب کهورک است، قرار دارد.
امین باقری با بیان اینکه این منطقه یکی از معدود زیستگاه‌های طبیعی کهور ایرانی در سطح جهان به شمار می‌رود، بیان داشت: در شهرستان ریگان به دلیل منطقه گرمسیری این گونه منحصر به‌فرد و زیبا دارای دیر زیستی بالا بوده و در سطح 35هزار هکتار از این منطقه پراکنش دارد.
وی عنوان کرد: تاج و پوشش این درختان در سطح شهرستان به طور میانگین بین یک تا پنج درصد مشاهده شده که در برخی مناطق این تاج پوشش به 36 درصد نیز می‌رسد.
فرماندار ریگان گفت: این گونه گیاهی به دلیل ساختار خاص برگ‌های خود در فصل‌های خشک و بدون بارندگی قادر است رطوبت مورد نیاز خود را از طریق برگ جذب کند و در سطح شهرستان گونه‌های کوره‌گز و کهور دره‌ای نیز همراه این گونه مشاهده شده است.
باقری گفت : در گذشته سر شاخه‌های این گونه گیاهی زیبا و منحصر به‌فرد به دلیل کالری زیاد در برگ‌ها توسط دامداران و همچنین به دلیل چوب مستحکم و زغال مرغوب توسط افراد سودجو قطع می‌شده است.
وی افزود: در سال‌های گذشته با توجه به اقدامات قانونی و فرهنگ‌سازی‌های انجام شده به وسیله ی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان از این امر جلوگیری شده است.
باقری گفت: با توجه به پراکنش کهور ایرانی در سطح 296 روستای شهرستان و همچنین با توجه به ارتفاع و تاج پوشش این گونه درختی نقش مهمی در تولید اکسیژن، کاهش سرعت باد، فرسایش بادی و تثبیت شن‌های روان در سطح این شهرستان ایفا می‌کند.
فرماندار شهرستان ریگان تصریح کرد: با توجه به افت شدید آب‌های زیرزمینی بر اثر خشکسالی‌های اخیر و برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و توسعه شهری و روستایی زادآوری طبیعی درختان کهور ایرانی به شدت کاهش یافته و تعدادی از پایه‌های سبز شادابی خود را از دست داده‌اند و در حال خشک شدن می باشد که امید است با بارش رحمت الهی این جنگل کهور جانی دوباره بگیرد.
وی افزود: این شادابی و نشاط در جنگل کهور منحصر به فرد ایرانی در ریگان موجب خواهد شد که طبیعت ریگان سرسبز و شاداب شود.
باقری گفت: سال 89 در محدوده 23 هزار و 300 هکتار از اراضی جنگلی طرح صیانت از جنگل‌های خلیج عمانی با هدف حفظ و احیای درختان کهور ایرانی تهیه و تاکنون در محدوده طرح از سال گذشته در 500 هکتار مساحت کانال حفاظتی بطول 13 هزار و 500 متر حفر و مساحت 58 هکتار آن به وسیله سیم خاردار محصور شده است.
ریگان به عنوان یکی از مراکز گردشگری و کویر گردی استان کرمان در 285کیلومتری شرق مرکز این استان قرار گرفته است و سالانه پذیرای گردشگران زیادی است .
7442/ 5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.