علیرضا رزم حسینی عصر چهارشنبه در نشست مشترک شورای حفاظت از منابع آب و طرح همیاران آب استان که در سالن پیامبر اعظم (ص) استانداری کرمان برگزار شد گفت: در قالب کمیته ای دنبال این هستیم طرحی که برای احیای تالاب ارومیه دنبال کردند را با تغییراتی در جازموریان مصوب کنند.
به گزارش روابط عمومی استانداری کرمان وی افزود: اگر این مصوبه اجرایی شود می توان انتظار داشت کارهای کارشناسی که انجام می شود با بستن چاه های غیرمجاز در جازموریان بخشی از پهنه جازموریان احیا یا بهره برداری صحیحی از آن بشود.
وی اظهار کرد: تبخیر در جازموریان بسیار بالاست و ما دنبال کارهای مطالعاتی دقیق تر و ارائه مصوبه از کارگروه ملی هستیم.
نماینده عالی دولت یازدهم در استان کرمان گفت: بین دانشگاه و حوزه عملیاتی آب و کشاورزی فاصله است و ما در حال حاضر نیاز داریم دوستی بیشتری بین دانشگاه و بخش اجرایی کار برقرار شود زیرا فاصله 30 تا 40 ساله بین صنعت و دانشگاه داریم که نظیر آن را بین دانشگاه و بخش اجرایی کشاورزی استان داریم.
وی با بیان اینکه انتظار داریم دانشگاهی ها بیشتر وارد حوزه اجرا شوندگفت: این جای سئوال است که اولین دانشگاه کشاورزی کشور در جیرفت ایجاد شد اما بیشترین هدررفت آب را در کشاورزی جنوب داشتیم.
رزم حسینی تصریح کرد: باید مرتب دانشجوها در طرح های مختلف حضور داشته و اشکالات طرح های ما را بگیرند، دستگاه های اجرایی را راهنمایی کنند و اجازه ندهند این فاصله بیشتر شود.
وی با اشاره به اینکه میزان لوله گذاری مورد نیاز طرح های کشاورزی استان باید مشخص شود گفت: تلاش می کنیم تسهیلات کار پرداخت شود و در حوزه طرح های اقتصاد مقاومتی روی آن کار شود.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه باید اطلاعات طرح، راستی آزمایی شود افزود: این راست آزمایی توسط اتاق بازرگانی و جهاد کشاورزی باید انجام شود.
وی بیان کرد: در حوزه فرهنگ مصرف در حوزه کشاورزان و کشاورزی حساسیت زیاد شود و خاموش کردن موتورپمپ ها نیز در این بخش به کاهش مصرف کمک می کند.
رزم حسینی گفت: اتاق بازرگانی با فعال کردن تشکل های آب بران می تواند به فرهنگ سازی کمک کند.
وی با بیان اینکه 900 میلیون متر مکعب صرفه جویی کمک زیادی به حفظ منابع آب استان کرده است گفت: ما باید از وزارت نیرو بخواهیم حال که ما در حفظ منابع تلاش کردیم و با داشتن چند سد کمک زیادی به صرفه جویی منابع آبی کردیم از درصد منابع مالی که در اختیار استان های می توانند بگذارند بخشی را به استان کرمان اختصاص دهند.
رئیس شورای آب استان کرمان تصریح کرد: اگر نظام تشویق و پاداش راه بیفتد و ما بدانیم مشوق هایی وجود دارد بهره وری درحوزه های مختلف بالا می رود.
وی از رئیس اتاق بازرگانی کرمان خواست بسته های تشویقی حوزه آب را شناسایی و اطلاع رسانی کند.
رزم حسینی با ابراز خرسندی از برخی طرح های اجرا شده در حوزه آب استان گفت: در شهداد کار مطالعاتی انجام دادیم که خوراک دام جایگزین یونجه را در حال تولید داریم و در حال حاضر در مرحله مطالعه است.
مدیرکل دفتر فنی معاونت عمرانی استانداری کرمان نیز گفت: در کنار لیست 17 گانه مصوبات طرح همیاران آب، سه مصوبه جدید به عنوان الحاقی داریم که در مجموع 20 مصوبه شامل 10مصوبه کیفی و 10 مصوبه کمی اجرا می شود.
سید مصطفی آیت اللهی موسوی تصریح کرد: با اجرای 10 مصوبه کیفی صرفه جویی 378 میلیون مترمکعبی در سال اول طرح و 602 میلیون مترمکعبی در سال دوم طرح رخ داد و در مجموع 989 میلیون متر مکعب در راستای این 10 مصوبه صرفه جویی شده است.
وی گفت: خلاصه نتایج 10 ساله طرح این است که قرار است از مصرف سالانه 6.5 میلیارد مترمعکب آب 31 درصد صرفه جویی شود که 47 درصد دولتی، 44 درصد تسهیلات و 9 درصد طرح منابع بخش خصوصی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز با ارائه گزارشی از حوزه جنوب استان در طرح همیاران آب گفت: کشت کلزا در جنوب کرمان طی چند سال اخیر به 1650 هکتار رسیده است.
سید یعقوب موسوی تصریح کرد: سطح زیرکشت جنوب استان را 6 هزار هکتار کاهش دادیم و در تولید هندوانه کمترین مصرف آب خاورمیانه را با آبیاری جدید داریم ضمن اینکه این محصول در زمستان کاشته می شود که از آب باران نیز استفاده می شود.
وی گفت: تاکنون 20 هزار تن گندم در جنوب کرمان خریداری شده که تا پایان فصل خرید به 160هزار تن خواهیم رسید.
موسوی با اشاره به اینکه در جذب تسهیلات کشاورزی جنوب کرمان رتبه اول کشور است افزود:43 میلیون مترمکعب مصرف آب را کاهش دادیم که این مسئله به دلیل کم کردن 6 تا 7 هزار هکتار سطح زیرکشت بود.
وی از تغییر زمان کشت ها به زمستان و پاییز خبر داد و گفت: از سال قبل کلزا و گندم را با آبیاری تیپ آبیاری کردیم که در کشور اقدامی بی نظیر است.
موسوی از صرفه جویی 29 میلیون ریالی در مصرف بذر خبر داد و گفت: افزایش تولید بذر گندم 7850 میلیون ریال بوده و 7250 هکتار اراضی محصولات استراتژیک ما با آبیاری تحت فشار انجام شده است.
وی از سبزیجات روی گوجه و بادمجان برای اولین بار در ایران در جنوب کرمان خبر داد و گفت: در میوه ها و دانه هایی چون ارزن رقم باستان و دم روباهی، هویج سیاه و بنفش، کاهو و کلم، ذرت شیرین، آفتابگردان و کدو آجیلی اجرای طرح های مزرعه الگویی را در جنوب کرمان داشتیم.
معاون سازمان جهاد کشاورزی شمال کرمان نیز در این جلسه گفت: در کنار 90 میلیارد تومان اعتبارات ملی 13 و نیم میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی است که به زودی در اختیار کشاورزان قرار گرفته و بخشی از بدهی ما تسویه می شود.
کهنوجی افزود: از سال 92 تاکنون حدود 25 هزار هکتار آبیاری تحت فشار در شمال استان و 15هزار هکتار در جنوب استان انجام شده که معادل تمام سال های بعد از انقلاب است.
وی از ایجاد آبیاری های نوین برای اراضی خرده مالکی خبر داد و گفت: آبیاری قطره ای زیرسطحی را در کرمان داریم که بیشترین سطح این نوع آبیاری 5 هزار هکتار در سیرجان است که در هیچ کجای دنیا چنین آماری نداریم.
کهنوجی خاطرنشان کرد: در کشت های کم آب نیز در شمال استان گل محمدی را در سه سال اخیر 900 هکتار افزایش سطح زیرکشت دادیم که این میزان به 2 هزار هکتار قبلی افزوده شد و جاه هایی که گندم برای کشاورز مقرون به صرفه نبود گل محمدی جایگزین شد.
وی تاکید کرد: در سه سال گذشته 43 هزار هکتار برای به زراعی انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کرمان نیز با ارائه گزارشی از پهنه جازموریان برخی شبهات درخصوص این پهنه آبی را برطرف کرد.
همچنین خلیل همایی مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمان با اشاره به برخی مولفه های سند توسعه امنیت آب گفت: نیاز داریم برای ارتقای ضریب امنیت آب ابلاغ اعتبار شود.
طرح همیاران آب طرحی 5 ساله و از ابتکارات مدیریت استان کرمان در دولت تدبیر و امید است که سه سال از اجرای آن در استان کرمان می گذرد و قرار است در قالب مصوبات 17 گانه، صرفه جویی زیادی در مصرف آب و نیز ارتقای بهره وری در تولید کشاورزی با کاهش سطح زیرکشت و بهینه کردن مصرف آب ایجاد شود.
کرمان به دلیل خشکسالی متوالی و برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی با کمبود منابع آبی مواجه است.
دریافت و انتشار: رسول محمدحسنی
3028
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.