چهل و نهمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با محوریت توسعه اقتصادی شهرستانهای جنوبی استان با حضور استاندار کرمان، فعالان اقتصادی و مدیران اجرایی در جیرفت برگزار شد.
محسن ضرابی رییس اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عمان در این نشست با بیان اینکه فعالان اقتصادی باید شناخت خوبی از ظرفیتها داشته باشند اظهار داشت: با وجود اینکه روابط خوبی با کشور عمان داشتهایم اما در حوزه روابط اقتصادی با این کشور، وضع مطلوبی نداریم و با همکاری سازمان توسعه تجارت یک نقشه راه ایجاد شد.
وی ادامه داد: با پیگیری دولتمردان و سفرای دو کشور، سال گذشته ۷۲۸ میلیون دلار صادرات به عمان داشتیم و درواقع صادرات ما به این کشور طی پنج سال پنج برابر شده است.
ضرابی افزود: امروز خط مستقیم هوایی به عمان را در چند استان داریم در آینده نیز خط هوایی اهواز و اردبیل هم راهاندازی میشود.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان تصریح کرد: برای برقراری خط دریایی از طریق بندرعباس، خرمشهر و جاسک به عمان در حال رایزنی هستیم.
وی اضافه کرد: صادرات به عمان از اهمیت زیادی برخوردار بوده و سال گذشته، مجموع واردات ما از این کشور بیش از سه درصد بوده است.
ضرابی بیان داشت: تقویت واحدهای بسته بندی و سورتینگ محصولات صادراتی در دستور کار است و در این زمینه شرکت گلشن آرا با سهام داران عمانی آغاز به فعالیت کرده و با راهاندازی پایانه صادراتی، زمینه صادرات بیشتر فراهم میشود.
وی همچنین عنوان کرد: از طریق عمان میتوانیم به دیگر کشورها صادرات داشته باشیم، نیازهای کشور یمن از طریق عمان تامین میشود و از طرفی عمانیها روابط تجاری دیرینهای با کشورهای آفریقایی دارند.
وی با بیان اینکه عمان با ۱۶ کشور گواهی صادرات آزاد دارد گفت: از این طریق نیز میتوانیم فعالیت صادراتی داشته باشیم و از طرفی میتوانیم برخی محصولات کشاورزی استان کرمان همچون زعفران را از طریق عمان به آمریکا صادر کنیم.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان افزود: اگر به حجم واردات عمان نگاه کنیم میبینیم که بنادر این کشور میتوانند برای ما مفید باشند.
وی همچنین اظهار داشت: سه طرح اقتصادی در شهرستانهای سیرجان، جیرفت و کرمان سرمایه گذار عمانی دارند و امیدواریم با حمایت استاندار کرمان، موانع پیش روی آنها رفع شود.
ضرابی گفت: در جنوب کرمان شرکتهای مدیریت صادرات وجود ندارد در حالی که حضور در نمایشگاههای تخصصی عمان به تقویت صادرات این منطقه کمک میکند.
پیشنهاد برای حوزه حمل و نقل
حمید عزتآبادیپور رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز با اشاره به اینکه سالانه چهار و نیم میلیون تن محصول کشاورزی در جنوب کرمان تولید میشود گفت: تسهیل ورود کامیونهای خارجی، ارائه طرحهای تشویقی و رفع محدودیتهای شرکتهای حمل و نقل ازجمله مواردی هستند که در بحث حمل و نقل جنوب کرمان باید به آنها توجه شود.
وی اضافه کرد: حذف عوارض برای ورود کامیونهای خارجی در فصل بار محصولات کشاورزی جنوب کرمان، یکی از طرحهای تشویقی است که باید مورد توجه قرار گیرد و ارائه سوخت، لاستیک و روغن به کامیونها به صورت توافقی نیز موثر واقع میشود.
رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تصریح کرد: رفع محدودیت برای شرکتهای حمل و نقل سراسری یک نیاز ضروری است که نقش مهمی در انتقال محصولات کشاورزی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه شرکتهای حمل و نقل یا سراسری و یا محلی هستند افزود: شرکتهای حمل و نقل سراسری میتوانند در سراسر کشور فعالیت کنند ولی شرکتهای بومی فقط در منطقه خود فعالیت میکنند.
عزتآبادیپور تصریح کرد: محدود کردن شرکتهای حمل و نقل منطقهای، مشکل هفت شهرستان جنوبی استان کرمان در زمینه حمل محصولات کشاورزی است.
مشوقهای حمل و نقل محصولات کشاورزی در دستور کار است
منوچهر سلمانزاده مدیر کل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری هم اظهار داشت: مشوقهای سوخت و تامین لاستیک در کشور حل شده و تامین روغن نیز در دستور کار است.
وی افزود: در حوزه حمل و نقل بینالمللی، موافقتنامههایی با ۱۹ کشور داریم ولی اگر استاندار درخواست دهد میتوانیم از ناوگان خارجی هم استفاده کنیم.
مدیر کل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی گفت: عوارض حمل و نقل کامیونهای خارجی برای هیچ کشوری حذف نمیشود و هیچ محدودیتی برای شرکتهای سراسری نداریم لذا مشکل استان کرمان، کمبود ناوگان است.
وی تصریح کرد: مجوز ورود ناوگان خالی خارجی تا جیرفت و مجوز بارگیری و تغییر مسیر برای بارگیری کامیونهای خارجی در جیرفت صادر میشود تا شاهد برطرف شدن مشکلات صادرات محصولات کشاورزی جنوب کرمان باشیم.
سیدحمید حسینی دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عراق گفت: طی یک سال گذشته مجوز صادرات چین و ترکیه را گرفتیم که این عملکرد بسیار خوبی برای ما بوده است.
وی عنوان کرد: سال گذشته ۲۰ درصد بازار عراق از صادرات ایران بوده و ۱۹ میلیون تن صادرات به این کشور داشتهایم.
حسینی با بیان اینکه سال گذشته ۳۶ درصد صادرات ما به عراق بود گفت: امسال در بحث صادرات کالا به خارج کشور با کاهش مواجه بودیم اما هنوز آمار ۹ ماهه کامل بررسی نشده است.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عراق اضافه کرد: امسال بیش از یک میلیارد دلار صادرات انواع مواد غدایی داشتیم که ۹۰۰ میلیارد آن فقط به کشور عراق بوده است.
در این نشست مهدی طبیبزاده رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز گفت: با توجه به ظرفیتهای کشاورزی جنوب کرمان برگزاری این شورا برای ساماندهی بخش تولید و صادرات برنامهریزی شده و همچنین بررسی مشکلات حوزه حمل و نقل، گمرک و استاندارد در دستور کار است.
وی تصریح کرد: جنوب کرمان ظرفیتهای خوبی در حوزههای گردشگری و کشاورزی دارد و محصولات این منطقه زبانزد خاص و عام است.
عباس جبالبارزی رییس اتاق بازرگانی در جنوب کرمان نیز گفت: اتاق بازرگانی استان معین اقتصاد مقاومتی جیرفت و عنبرآباد است لذا این اتاق تسهیل گری، کمک به توسعه و آموزش را بر عهده دارد.
وی افزود: آموزشهای مهارتی و فنی و حرفهای به بازاریابی و تسهیل صادرات و همچنین تشکیل تشکلها کمک میکند.
وی با اشاره به برخورداری مردم جیرفت از نعمت گاز تصریح کرد: هم اکنون ۸۰ درصد افرادی که آموزشهای مهارتی لولهکشی گاز را دیدهاند، مشغول به کار هستند.
جبالبارزی ادامه داد: دفتر استاندارد و گمرک در جیرفت مستقر شده و تمامی فعالیتهای صادراتی منطقه در این شهرستان انجام میشود.
وی بیان داشت: در حوزه آموزش گازکشی، ۴۰ نفر دورههای مربوطه فنی و حرفهای را گذراندهاند.
رییس اتاق بازرگانی جنوب کرمان گفت: ایجاد معاونت استاندارد، راهاندازی تشکیلات اداری گمرک و احداث فضای اداری و آموزشی برای این ۲ مجموعه ازجمله نیازهای منطقه جنوب کرمان است.
عصر امروز نیز جشنواره ملی مرکبات جنوب با حضور دکتر فدائی استاندار کرمان و سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آسیایی، آفریقایی و اروپایی در دانشگاه جیرفت برگزار میشود.