به گزارش ایرنا ، در زمستانی که گذشت گرچه سیل و سیلاب اغلب استانهای کشورمان را فرا گرفت و فرای مشقت ها و زحمت هایی که برای هموطنانمان داشت ، به  تقویت منابع آبی هم کمک قابل توجهی کرد ولی در میان این عصیان و خروش طبیعت باز اقلیم کرمان خشک ماند و خشک .

و این بار طبیعت هم از نجابت و بزرگی مردم این سامان بسان برخی ها که منابع خدادادی این خطه را به نام خود سند زده اند نیز بخیل شد و دامن پر مهر ساکنان دیار کریمان را  از نعمت این بارشهای حتی سیل آسا نیر به مقدار جرعه ای بی نصیب گذاشت .

استان کرمان که با همین طبیعت خشک با تدبیر پیشنیان در استفاده و بهره برداری مناسب از آب قناتها به لحاظ زراعی و باغی همواره صاحب نام بوده این روزها به نقطه ای رسیده که به لحاظ تولیدات کشاورزی سیر قهقرایی خود را شروع کرده طوری که باغات پسته این استان که به لحاظ اشتغال منطقه و ارزآوری ملی نه تنها در کشور بلکه در جهان حرف  اول را می زد به دلیل تنش آبی و بی تدبیری های پیش آمده ، دارد از مدار اشتغال پایدار خارج می شود.

گرچه نمی توان نقش شلاق خشکسالی های متوالی بر بدنه نحیف استان کرمان به لحاظ منابع آبی را  در تنش پدید آمده کم آبی نادیده انگاشت و انکار کرد ولی آنچه که این تنش را به نقطه قرمز و غیر قابل تحمل رسانده شاید بخاطر یدک کشیدن واژه پرزرق و برق " بهشت معادن " که سالها بر این استان اطلاق شده باشد ، چرا که همواره با افتخار از آن یاد کرده ایم بدون اینکه لایه های زیرین جامعه از آن بهره لازم را برده باشند.

روئیدن بدون ضابطه  و گاها با نگاه سیاسی و قارچ گونه کارخانجات در اغلب مناطق این استان که چرخیدن چرخ های آنها را باید همین منابع آبی محدود تحمل کنند را باید دلیل موجه دیگری برای تنش آبی موجود دانست که همچنان بی محابا ادامه دارد .

هرچند تیم مدیریتی ارشد استان کرمان در دولت تدبیر با همراهی دیگر ارکان حکومتی در این استان دلسوزانه پیگیر رهانیدن منطقه از تنش آبی کم سابقه موجود هستند و چندین طرح عمده آبرسانی از جمله تامین آب از دریای عمان و خلیج فارس را برای تغدیه صنایع رو به رشد و گاها شرب مردم منطقه دنبال می کنند ولی آن چیزی که در این عرصه می تواند از بحرانی شدن وضع آب جلوگیری کند همراهی و مشارکت مردم در صرفه جویی و این که قدر آب را بیشتر بدانند .

دولت برای ادامه حیات کرمان چاره اندیشی کند

رییس مجمع نمایندگان استان کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : از  دولت درخواست داریم تا برای تامین آب و ادامه حیات در این استان تاریخی چاره اندیشی کند زیرا کرمان از استان های کویری، خشک و دچار بحران کم آبی است و تقریبا همه آب مصرفی در شرب، کشاورزی و صنایع از اعماق زمین بالا می آید و سفره های آب زیر زمینی به اعماق بیشتر از  ۳۰۰ متر رسیده است.

حسین امیری خامکانی  ادامه داد: باغات پسته در این استان به عنوان بزرگترین جنگل مصنوعی دنیا در حال خشک شدن است و صنایع هم دچار کمبود آب هستند و در یک کلام حیات نیز در منطقه تهدید می شود.

رییس مجمع نمایندگان استان کرمان با بیان اینکه در این ایامی که بارندگی در کشور بود اکثر شهرستان های استان بارندگی چندانی نداشتند افزود: طرح های تامین آب از پروژه های دراز مدت می باشد و هر پروژه ای در این زمینه چندین سال طول می کشد لذا دولت در چارچوب آمایش سرزمین براساس وظایف ذاتی خود باید فکری بکند.

امیری خامکانی تاکید کرد: دولت باید برای تامین آب و ادامه حیات در یک استان تاریخی مانند کرمان برنامه ای داشته باشد و برنامه خود را سریع و جدی پیگیری نماید.

نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه در شرایط موجود هیچ راهی جز پیگیری طرح های انتقال آب به خصوص از خلیج فارس و دریای عمان نیست گفت: دولت در شرایط بحران کم آبی برای مدیریت مصرف آب هم باید برنامه داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه عمده آب مصرفی استان در کشاورزی است خاطرنشان کرد: هنوز درصد بالایی از آبیاری منطقه به روش سنتی انجام می شود و به تناسب آن حجم وسیعی  از آب مصرفی کشاورزی هدر می رود و تبخیر می شود و در واقع بهره وری لازم را ندارد به اندازه مصرف آب محصول حاصل نمی شود.

امیری خامکانی اضافه کرد: مثلا هم اینک در هر هکتار باغات شمال استان میانگین تقریبا ۵۰۰ کیلو پسته تولید می شود و رقبای ما در حد چند تن تولید می کنند.

وی همچنین از دولت پیگیری پروژه های فاضلاب استان را درخواست کرد  و افزود: در استان کرمان نیاز به بازیافت آب را داریم چرا که حجم زیادی آب برای کشاورزی و صنایع از طریق بازیافت آب قابل تامین است.

مردم ارزش واقعی آب را بدانند

استاندار کرمان گفت : گرچه وزارت نیرو به عنوان متولی برای تامین آب شهر کرمان مطالعاتی را از سال ها قبل آغاز کرده و این شهر در حال حاضر در زمان پیک مصرف هزار لیتر بر ثانیه کمبود آب دارد ، اما برای غلبه بر معضل بی آبی باید بیش از هر چیزی مردم به ارزش واقعی آب پی ببرند و به مدیریت مصرف توجه جدی بشود.

محمد جواد فدائی در پاسخ به این سئوال که آیا این موضوع که در دو دهه آینده به علت کم آبی نمی توان در استان کرمان زندگی کرد، صحت دارد یا خیر؟ ، گفت: این موضوع را به صورت رسمی و کارشناسی شده ندیده ام اما بحث آب بحث مهمی است و با توجه به اقلیم جهان و استان باید در این رابطه برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.

 فدائی با اشاره به اینکه  همواره مطرح می شود که جنگ آینده در سطح دنیا جنگ آب است و البته موضوعات مرتبط با آب در کشور به صورت ملی نیز مطرح است خاطرنشان کرد: برنامه های بلندمدت، کوتاه مدت و میان مدت برای تامین آب استان داریم ولی انچه مهم است مردم باید ارزش واقعی آب را بدانند.

استاندار کرمان با تاکید بر این مطلب که مساله آب مساله مهمی است، گفت: موضوعات مختلفی را برای تامین آب در استان کرمان دنبال کرده ایم و برنامه هایی برای کنترل برداشت آب داده ایم که وزارت نیرو نیز استقبال کرده اند.

محمد طاهری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان گفت :  وضعیت آب استان  از  ۷۱ نقطه شهری که ۱۳ شهر را که ۶۳ درصد جمعیت را اسکان می دهند در وضعیت قرمز هستند که در واقع سیرجان، رفسنجان، زرند و کرمان عمده و حساس هستند و شهرهای شمالی استان هم دچار مشکل و چالش می باشند.

رفع مشکل کمبود آب کرمان در اولویت وزارت نیرو 

به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور راههای حل موضوع معضل کمبود آب استان کرمان در وزارت نیرو مورد بررسی قرار گرفت و مصوب شد تا در اولویت برنامه های این وزارتخانه قرار گیرد.

 حمید رضا جانباز  پیشتر در حاشیه افتتاح طرح های آبرسانی نجف شهر،  اسلام اباد و عزت آباد سیرجان افزود :  در قالب طرح های کوتاه مدت نیز دو پروژه بزرگ آب در کرمان و زرند آغاز می شود و در طرح تصفیه خانه فاضلاب سیرجان هم که پساب آب شهر را در بخش صنعت به طول ۳۵۰ کیلومتر شبکه لوله گذاری است تا سال آینده فاز نخست آن به بهره برداری می رسد.

وی در خصوص انتقال آب خلیج فارس به سیرجان هم گفت : تا سال آینده شاهد بهره برداری و افتتاح این طرح بزرگ آبرسانی و ملی هستیم و این طرح آب را به استان کرمان می رساند.

آنچه که از فحوای کلام مدیران ارشد استان از استاندار گرفته تا نمایندگان مردم در مجلس و مدیران کشوری آب و فاضلاب بر می آید این هست که ضمن تائید وضعیت بحرانی مساله آب و ضرورت برنامه ریزی برای اقدام سریع و فوری ، با رایزنی و پیگیری لازم وزارت نیرو را قانع نموده اند که برای رفع تنش آبی مساله آب استان را در اولویت برنامه های کاری خود قرار دهد.

امید است که با تسریع در روند اجرای طرحها و برنامه های میان مدت و کوتاه مدت و بلند مدت در حوزه تقویت آبرسانی به استان مردم هم به عنوان موثرترین شاخص در مدیریت مصرف آب  با درک شرایط معضل کم آبی قدر آب را بیشتر بدانند و در صرفه جویی آب مشارکت جدی تری داشته باشند.

گزارش : بهنام احمدی 

5054

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.