به گزارش ایرنا، وجود منابع و ذخایر بزرگ معدنی در استان کرمان و توسعه روز افزون صنایع فولاد و مس در این استان نگرانی های مردمی را برای آلایندگی و تخریب محیط زیست افزایش داده به گونه ای که این امر به یکی از مطالبات جدی مردم و دوستداران محیط زیست تبدیل شده است.
در دورنگار توسعه پایدار کشور و استان کرمان حفاظت از محیط زیست یکی از پیش نیازهای اساسی محسوب می شود لذا شرکت فولاد زرند ایرانیان در راستای کاهش اثرات آلایندگی و نگرانی ها، روش CDQ (سامانه خاموش سازی کک به روش خشک) را به عنوان پروژه ای زیست محیطی برای نخستین بار در کشور به مرحله اجرا رسانده است.
بخار غلیظی با روش خاموش کردن کک با آب، در جو ساطع می شود که آلودگی های محیط زیستی به همراه دارد لذا در روش جدید با جایگزینی نیتروژن به جای آب آلودگی های حاصل از خاموش کردن کک از بین می رود و یا اینکه این آلودگی ها به حداقل ممکن می رسد.
همچنین مهندسان شرکت فولاد زرند ایرانیان با اجرای این روش علاوه بر کاهش مصرف آب، به صورت عملی گاز نیتروژن اشباع شده را پس از خنک سازی کک گداخته به عنوان خوراک مصرفی برای راه اندازی توربین برق ۱۵ مگاواتی در ساختمان نیروگاه استفاده می کنند.
به این ترتیب، پروژه CDQ (سامانه خاموش سازی کک به روش خشک) علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب و کاهش آلایندگی، برای تولید برق نیز استفاده می شود و بخشی از انرژی مورد نیاز کارخانه فولاد زرند ایرانیان را تامین می کند.
پروژه محیط زیستی فولاد زرند افزون بر ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
مدیرعامل شرکت فولاد زرند ایرانیان با اشاره به اینکه برای رفع نگرانی مردم از آلودگی پروژه CDQ (خاموش کردن کک به روش خشک) در کنار کارخانه کک سازی این شرکت احداث می شود گفت: این پروژه اینک افزون بر ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
ماشالله سهراب نژاد ادامه داد: کارخانه CDQ به عنوان فعالیتی بزرگ برای محیط زیست و مردم منطقه زرند احداث شده زیرا وظیفه داریم در حد توان آلودگی را در مجموعه و نگرانی ها را در اذهان عمومی رفع کنیم.
وی افزود: کک گداخته در این پروژه وارد کارخانه CDQ میشود و با دمش گاز خنک نیتروژن گرمای کک گرفته میشود و سپس گاز گرم وارد چرخهای جدید شده و تولید برق میکند.
مدیرعامل فولاد زرند ایرانیان تصریح کرد: پروژه CDQ یک پروژه محیط زیستی است و نیاز به اطلاع رسانی عمومی دارد و بسیاری از کارخانجات فولاد کشور این تکنولوژی را در اختیار ندارند زیرا در سایر کارخانهها محصول کک با آب خاموش میشود.
وی افزود: پس از تولید محصول، مادهای گداخته با بیش از یکهزار و ۱۰۰ درجه حرارت، از سلولهای کارخانه کک سازی خارج میشود که روش متداول در این زمینه خنک سازی با آب در برج خاموش کن است که در این روش دودی غلیظ از کارخانه خارج میشود و ذهنیتی منفی ایجاد میکند.
سهراب نژاد تاکید کرد: با اقدامات انجام شده، بنا به اذعان اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان، صنعت فولاد زرند جزو صنایع آلاینده قرار ندارد.
فولاد زرند آلاینده نیست
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: میزان آلایندگی شرکت فولاد زرند ایرانیان اینک در حد مطلوب و استاندارد است و این شرکت در ردیف صنایع آلاینده استان کرمان قرار ندارد.
داریوش غفاری افزود: پروژه CDQ (سامانه خاموش سازی کک به روش خشک) با بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی تا پایان امسال افتتاح می شود و در صورت بهره برداری از این پروژه میزان آلایندگی شرکت فولاد زرند ایرانیان به شدت کاهش می یابد.
وی با اشاره به برخی نگرانی های ایجاد شده برای بوی کارخانجات فولاد زرند ایرانیان گفت: سیستم خنک کنندگی با نیتروژن در پروژه محیط زیستی CDQ بوی بد این کارخانه را کاهش می دهد و نگرانی مردم در این زمینه نیز از بین خواهد رفت.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه این پروژه بسیار هزینه بر است، بیان کرد: شرکت میدکو با اجبار محیط زیست و با وجود تحریم ها هزینه های فراوانی در پروژه CDQ (خاموش سازی کک با روش خشک) و سیستم آنلاین خود انجام داده است.
وی گفت: هر صنعتی می تواند آلاینده باشد لذا در صورت استفاده مطلوب از تکنولوژی های نوین می توان این آلایندگی را به حد استاندارد رساند.
غفاری تاکید کرد: مردم بدانند اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان پیگیر خواسته های آنان است و با شدت با منابع آلایندگی برخورد می کند و کارخانه فولاد زرند شاکی بسیاری در گذشته داشته که با ورود و پیگیری مستمر اداره کل محیط زیست و مطالبات عمومی این صنعت هم اکنون آلایندگی خود را به حداقل رسانده است.
وی ادامه داد: واحدهای صنعتی و معدنی به صورت مرتب توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان پایش می شوند و مردم در صورت مشاهده هرگونه آلودگی در این حوزه را در قالب شکایت به این اداره کل ارسال کنند و به سرعت به شکایات آنان رسیدگی می شود.
پروژه CDQ با تکنولوژی روز دنیا برای نخستین بار در صنعت فولاد ایران اجرایی می شود و مهندسان داخلی فازهای اجرایی طرح را در شرکت فولاد زرند ایرانیان بر عهده دارند.
پروژه زیست محیطی CDQ از شهریورماه سال ۹۶ آغاز شده و در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد عملیات اجرایی فاز مهندسی و تامین متریال آن انجام شده و اکنون در مرحله آغاز آزمایشات پیش راه اندازی و راه اندازی تاسیسات است و در ماه های آینده به عنوان نخستین پروژه زیست محیطی صنعت فولاد کشور به بهره برداری می رسد.
علاوه بر اثرات محیط زیستی این طرح، میزان مصرف آب برای کارخانه های فولادسازی و منطقه استان کرمان بسیار با اهمیت است که با اجرای این پروژه تا حد ۹۰ درصد مصرف آن، کاهش می یابد.
استفاده از تکنولوژی های روز دنیا برای کاهش آلایندگی صنایع و معادن استان کرمان با وجود حجم گسترده این واحدها در استان ضرورتی انکار ناپذیر به شمار می رود که اجرای این عمل از کارخانه فولاد زرند آغاز شده و می تواند در دیگر صنایع و معادن استان توسعه یابد که به نوعی آشتی و دست دوستی صنعت به محیط زیست استان محسوب می شود.
گزارش: حامد سالاری
۷۴۲۰/ ۵۰۵۴