نوذر نخعی روز یکشنبه در گفت گو با خبرنگار ایرنا افزود: به عقیده صاحب‌نظران اگر کشورها و خانواده ها، بخش اعظم سرمایه گذاری و وقت خود را، صرف کودکان سنینِ صفر تا 8 سالگی نمایند، در سال های آینده بیشترین محصول را برداشت خواهند کرد.
این پژوهشگر مهم ترین زمان سنی را که می شود روی آن سرمایه گذاری کرد سنین صفر تا هشت سالگی با محوریت هزار روز اول عنوان کرد و گفت: به ازای هر یک دلار سرمایه‌گذاری در این سنین، شاهد 3 تا 17 دلار بازگشت سرمایه خواهیم بود.
نخعی در ادامه بیان داشت: این مدت زمان یکهزار روز اول زندگی تأثیرات بسیار عمیق و ماندگاری بر سلامت جسمی و روانی انسان دارد و خانواده‌ها باید این روزهای طلایی و تکرار نشدنی را در قبال فرزندانشان دریابند.
استاد پزشکی اجتماعی مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان افزود: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بسیاری از ناخوشی های جسمانی و مشکلات رفتاری دورانِ بزرگ‌سالی، ریشه در کودکی به‌ویژه 'یکهزار روز اول' دارند.
وی با اشاره به نظریه ریشه های تکاملی سلامت و بیماری که دانشمندان متعددی به آن اعتقاد علمی و راسخ دارند گفت: نطفه بسیاری از بیماری ها در دوره جنینی و بعد از آن، در ماههای اول تولد منعقد می گردد به‌ طوری‌که از این دوران به‌عنوان برنامه‌نویسی جنینی یاد می کنند و از آنچه در هزار روز اول بر کودک می گذرد می توان آینده وی را به لحاظ سلامت جسمی، روانی و اجتماعی پیش بینی کرد.
نخعی در ادامه با بیان اینکه شرایط عاطفی پیرامونی دوران جنینی و شیرخوارگی، تأثیر قابل توجهی بر کارکرد عاطفی مغز همچون تفکر، تاب‌آوری و مدیریت استرس‌ها در آینده دارد گفت: عوامل محیطی نیز بر مغز تأثیر گذاشته و به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم سایر اندام های بدن از قبیل دستگاه گوارش، قلبی عروقی و سیستم ایمنی بدن را تحت‌الشعاع قرار می دهد.
وی تصریح کرد: ریشه بسیاری از بیماری ها را باید در هزار روز اول جستجو نماییم و برای آنکه از این دوران طلایی جهت تضمین سلامت جسم و روان کودک خود حداکثر بهره را ببریم لازم است در سه حیطه سلامت روانی و عاطفی، تغذیه‌ای و سلامت جسمی خانواده حساسیت های لازم را نشان دهیم.
نخعی افزود: استرس مادر در دوران بارداری که بر اثر عوامل درون یا بیرون از خانواده به وجود آمده می تواند تأثیرات موثری بر سلول‌های بدن جنین گذاشته و موجب بروز بیماری های بسیار مهمی در کودکی و حتی سال‌های بعد از کودکی یعنی نوجوانی و بزرگ‌سالی شود.
وی در ادامه عواملی همچون آرامش در خانه، دلبستگی ایمن، تغذیه سالم، فعالیت فیزیکی، بازی ها، جنب‌ و جوش کودکانه در دوران کودکی را نیز در پیشگیری از اختلالات مؤثر دانست.
این استاد دانشگاه همچنین در ادامه به نقش منفی و مخرب بازی های رایانه ای و فیلم ها به‌ ویژه در دو سال اول زندگی اشاره کرد و گفت: این بازی ها و فیلم ها در افزایش مشکلات رفتاری نقش مهمی را ایفا می‌کنند که نباید نادیده گرفته شوند.
نخعی اضافه کرد: با توجه به تحقیقات اخیر، نقش پدر را در فرایند رشد کودک مهم است و پدر با حمایت و مشارکت خود به‌ویژه در دوران بارداری همسر علاوه بر افزایش قابلیت‌های شناختی و توانمندی‌های اجتماعی کودک در پیشرفت تحصیلی، خودکنترلی و عزت‌نفس کودک نیز نقش مهمی را دارد.
وی همچنین تماس کودک با طبیعت را نیز بر سلامت جسم و روان کودک مهم و مثبت عنوان کرد و گفت: برنامه ریزی عملکرد بخش اعظم بدن تا پایان هزار روز اول به پایان می رسد.
نخعی در ادامه اظهار داشت: هزار روز اول حساس ترین مرحله زندگی نسبت به شرایط اقتصادی و فقر خانواده است، البته چنین حساسیتی به فقر و شرایط محیطی، در سال های بعدی دیده نمی شود لذا حمایت اجتماعی خانواده‌های آسیب پذیر در این دوران اهمیت دوچندانی دارد.
وی افزود: دوره قبل از تولد فرصت خیلی خوبی برای اصلاح سبک زندگی و آموزش یافتن والدین است لذا تمام تغییرات در سبک زندگی از تغذیه سلام و فعالیت فیزیکی گرفته تا صبوری و گذشت در روابط زناشویی بهتر است در این دوران به فعل رسیده و با تمرین در وجود زن و شوهر تا حد امکان نهادینه شود.
وی در پایان از اجرای برنامه مشترک با حمایت وزارت بهداشت درمان و علوم پزشکی و وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی در شهرستان زرند نام برد و گفت: زرند در کشور پایلوت اجرای برنامه رشد و تکامل همه جانبه کودکان صفر تا هشت ساله شده است.
این کارشناس هدف از اجرای این طرح را رشد و تکامل همه جانبه اوان کودکی 0 تا 8 سال از مسیر آگاهی بخشی به خانواده ها و حساس نمودن آنان به اهمیت موضوع دانست و گفت: امیدواریم بتوانیم با اجرای این یرنامه در آینده نسلی مولد و با نشاط را تحویل جامعه دهیم.
9889/ 5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.