زلزله 7.3 ریشتری آبان 96 در کرمانشاه خسارت هنگفتی هم به اماکن دینی و مذهبی مردم زد و برخی مناطق زلزله‌ زده هنوز جایی برای راز و نیاز مردم با خدا و بازسازی روحیه معنوی آنان ندارند، فضایی که به اعتقاد مددکاران اجتماعی و روانشناسان تاثیر زیادی در بهبود سرخوردگی و افسردگی این روزهای بخشی از زلزله‌ زدگان دارد.
خسارت به حدود 100 مسجد و مکان مذهبی استان آنقدر زیاد بوده که راهی جز خراب کردن و ساخت مجدد آن نیست؛ همانند بقعه 'احمدبن اسحاق قمی' در شهرستان سرپل ذهاب که اداره کل اوقات و امور خیریه استان کرمانشاه آن را با خاک یکسان کرد تا از نو بسازد.
تخریب کامل بقعه احمدبن اسحاق با کندی و حدود سه ماه پس از زلزله انجام شد؛ بازسازی آن هم هنوز آغاز نشده و همانند بسیاری از مساجد تخریب شده بلاتکلیف است.
احمد ابن اسحاق قمی (ره) یکی از مراجع، محدثان و علمای بزرگ قرن سوم هجری است که نایب امام جواد (ع)، امام هادی (ع)، امام حسن عسگری (ع) و امام زمان (عج) بوده و مشهورترین مکان مذهبی در شهرستان سرپل ذهاب است.

** نامشخص بودن متولی اصلی بازسازی
این بلاتکلیفی سرانجام انتقاد مسئولان استان از اداره اوقاف را علنی کرد و بار دیگر نگاه ها را به ضرورت بازسازی اماکن مذهبی به موازات واحدهای مسکونی و خدمات رسان، جلب کرد.
انگشت اتهام هم در17 تیر در جلسه ستاد هماهنگی بازسازی مناطق زلزله‌ زده استان کرمانشاه به سمت اداره کل اوقاف و امور خیریه نشانه رفت.
در این جلسه فرهاد تجری، نماینده مردم قصرشیرین، سرپل‌ ذهاب و گیلان‌غرب در مجلس از سازمان اوقاف و امور خیریه بشدت گلایه و عنوان کرد: اوقاف متولی مساجد است اما با وجود شروع بازسازی تمام نقاط شهرستان‌های زلزله ‌زده هنوز مساجد و بقاع متبرکه آسیب‌ دیده هیچ تغییر وضعیتی نداشته‌اند.
به گفته او 'اوقاف و امور خیریه سال‌ها از بقعه احمدبن اسحاق به عنوان یک منبع درآمدی فربه استفاده کرده و درآمدزایی داشته اما بعد از هشت ماه از زلزله هنوز هیچ اقدامی برای بازسازی این بقعه انجام نداده است.'
او به کنایه گفت که اداره اوقاف 'شیوه استفاده از ظرفیت خیران' را از اداره نوسازی مدارس استان یاد بگیرد.
تجری 31 خرداد در مراسم افتتاح واحدهای زلزله ‌زده روستای 'کوییک عزیز' هم از سازمان اوقاف و امور خیریه کشور انتقاد کرده و گفته بود که این سازمان در انجام وظیفه خود کوتاهی کرده است.
البته حجت‌الاسلام 'آیت الله عباسیان'، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه هم پاسخ داد که بقعه احمدبن اسحاق ماهانه 15 میلیون ریال درآمد داشته اما اوقاف سالانه سه تا پنج برابر(500 تا 700 میلیون ریال) برای آن هزینه کرده است.
او همچنین گفت: اعتبار مساجد و اوقاف در بودجه صفر است و در سال های اخیر دولت حتی یک ریال هم به ما نداده است؛ از سوی دیگر ما هم نمی‌توانیم نیت موقوفات را تغییر دهیم و از درآمدهای آن در جای دیگری استفاده کنیم
آنچنان که مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه گفته است گام هایی برای آغاز بازسازی بقعه احمدبن اسحاق برداشته و طراحی سازه جدید این بقعه با همکاری طراحان مطرح کشوری آغاز شده اما تکمیل طرح بیش از 100 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
عباسیان افزود: برای تخصیص اعتبارات از ستاد بحران استانداری درخواست مساعدت کرده‌ایم که در صورت تخصیص، کار بازسازی آغاز خواهد شد.
به اعتقاد او، همکاری برخی دستگاه‌ها در ساخت و ساز امامزاده ها و بقاع متبرکه ضعیف است.

** استاندار: اوقاف مسئول است
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه اظهار داشت: برای تعمیر و بازسازی بقاع متبرکه، امامزاده‌ها و مساجد آسیب ‌دیده استان به 660 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
او امیدوار است که سهم اماکن دینی از 12 هزار 400 میلیارد ریالی که از صندوق توسعه ملی و لایحه بودجه 97 برای بازسازی اماکن عمومی مصوب شده، مشخص و داده شود.
به گفته عباسیان، سازمان مرکزی اوقاف تشخیص داده که چون بنیاد مسکن در گذشته در ساخت مساجد زلزله ‌زده موفق عمل کرده است، مسئولیت بازسازی این مساجد را هم بر عهده بگیرد.
اما گویا هوشنگ بازوند، استاندار کرمانشاه اعتقاد دیگری دارد و بار اصلی بازسازی را بر دوش اداره کل اوقاف استان می داند.
او اردیبهشت 97 گفت: اداره اوقاف باید با استفاده از خیران ‌و منابع خود مساجد تخریب شده را بازسازی کند و اگر نیاز به کمک بود، دولت نیز حمایت خواهد کرد.
استان 2 میلیون نفری کرمانشاه 45 امامزاده و بقعه متبرکه و حدود هزار مسجد دارد اما به گفته مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی استان به 1500 مسجد دیگر هم نیاز دارد.
بین 700 تا 800 مسجد استان متعلق به اهل تشیع و بقیه، مساجد اهل تسنن هستند.
60 درصد روستاهای استان مسجد ندارند و حدود 650 روستا هم با کمبود مبلغ و روحانی مواجه هستند.
زمین لرزه 7.3 ریشتری 21 آبان در 11 کیلومتری بخش ازگله و 32 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه 620 کشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشت.
این زلزله به 10 شهرستان و یک هزار و 930 روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی حدود 100 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیده اند
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.