به گزارش خبرنگار ایرنا؛ طرح الکترونیکی کردن پرونده های سلامت یکی از نیازهای اصلی در مجموعه سلامت کشور است که از سال ها قبل حرف و جدیث ها برای اجرای آن بسیار بود که خوشبختانه با تدبیر مسوولان وزارت بهداشت در دولت تدبیر و امید این طرح مهم و تاثیرگذار از سال گذشته در کشور آغاز شده است.
به گفته دکتر علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون برای بیش از 50 میلیون نفر پرونده الکترونیک سلامت تشکیل شده و تا نیمه سال آ‌ینده این پرونده برای همه ایرانیان تشکیل می‌شود.
سپاس مخفف (سامانه پرونده الکترونیکی سلامت ایران)، به منظور یکپارچه‌سازی اطلاعات سلامت شهروندان در سطح کشور توسط مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت تعریف شده و مسوولیت اجرای آن را معاونت تحقیق و توسعه این مرکز بر عهده دارد.
یکپارچه سازی اطلاعات سلامت امکان ارایه خدمات بهتر بهداشتی - درمانی و مدیریت بهتر نظام سلامت کشور را فراهم می‌سازد.
براساس اعلام وزارت بهداشت، این طرح دارای ابعاد گوناگونی است که توسعه در هر بعد نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و هماهنگی با سایر ابعاد است. در طرح سپاس تمام ابعاد سخت افزاری، نرم افزاری، زیرساخت شبکه ارتباطی، استانداردها، قوانین و مقررات، آموزش، فرهنگ‌سازی، تحقیقات بنیادین، توسعه‌ای و کاربردی، و توسعه مراکز انفورماتیک پزشکی و زیستی در نظر گرفته شده است.
این طرح با اولویت ویژه‌ای در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگ‌ ترین طرح فناوری اطلاعات حوزه سلامت در کشور پیگیری می‌شود.

**پاوه پایلوت اجرای طرح
طرح الکترونیکی کردن پرونده های سلامت در استان کرمانشاه از سال 94 در شهرستان پاوه به عنوان پایلوت این طرح آغاز شد و در سال 95 نیز در سایر شهرستان ها نیز این طرح وارد مرحله اجرا شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با تاکید براینکه اجرای پرونده الکترونیکی سلامت در راستای ارتقا کیفیت سطح خدمات بهداشت است، گفت: پرونده سلامت الکترونیک در پاوه اجرا شد و این امر در باقی شهرستان ها توسط 2 خانه بهداشت دنبال می شود.
دکتر حسین کریم از این طرح به عنوان انقلاب بسیار بزرگ در بخش بهداشت یاد کرد و افزود: جلوگیری از هدررفت زمان، علمی شدن ارجاع، تعیین بار بیماری از مهم ترین مزایای طرح است.
به گفته کریم، طرح این امکان را به بهورزان و مراقبان می دهد تا با استفاده از سیستم مرکزی تعداد بیماران، مراقبت های انجام شده و تعداد نوع بیماری در منطقه را دریافته و بتوانند برای درمان آن برنامه ریزی کنند.
وی افزود: پرونده سلامت الکترونیک به معنای ثبت همه مشخصه های سلامت فرد می باشد و همه بیماری ها و اقدامات درمانی در آن ثبت می شود و از سویی دیگر اطلاعات لازم را برای درمان در اختیار بهورزان، مراقبان، پزشکان و بیمارستان ها قرار می دهد.

**الکترونیکی کردن یک میلیون و 300 هزار پرونده
معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز با بیان اینکه تاکنون موفق شده ایم یک میلیون و 300 هزار نفر را در استان در سامانه پرونده الکترونیک سلامت ثبت کنیم، گفت: اطلاعات تمام مردم استان را در این سامانه ثبت می کنیم.
دکتر ابراهیم شکیبا یکی از اولویت های وزارت بهداشت را پرونده الکترونیک سلامت اعلام کرد و افزود: شروع این برنامه در استان کرمانشاه از تیرماه بوده است و تاکنون موفق شده ایم یک میلیون و 300 هزار نفر را ثبت سامانه کنیم و مقرر است این برنامه برای تمام جمعیت استان برقرار گردد.
او گفت: در شهرستان های استان کرمانشاه تاکنون حدود 90 درصد افراد زیرپوشش سامانه قرار گرفته اند اما در شهر کرمانشاه و بخصوص مناطق آپارتمان نشین نیاز به همکاری بیشتری از مردم داریم چرا که پرونده سلامت الکترونیک به سود مردم است.
وی اظهار کرد: فردی که اطلاعاتش وارد سامانه شود در هر منطقه از کشور به پرونده پزشکی وی دسترسی وجود خواهد داشت.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با تاکید بر اینکه در زمینه ثبت اطلاعات پرونده سلامت الکترونیک نیازمند همکاری همه مردم هستیم گفت: با توجه به آمار بالای سرطان ها و دیابت در کشور، با اجرای برنامه ایراپن می توانیم در این زمینه اقدامات مثمر ثمری انجام دهیم، که بهترین راه آن غربالگری است و مقدمه آن تشکیل پرونده الکترونیک سلامت خانوار است.
شکیبا افزود: در پرونده الکترونیک سلامت شهرستان ها عمدتاً تاکنون بالای 95 درصد پوشش داشته اند اما مشکل عمده شهر کرمانشاه است که 55 درصد جمعیت را شامل می شود.
او گفت: با توجه به اینکه تمام توان مجموعه بهداشت در این زمینه تجمیع شده است و لازم است پرسشگران در 2 شیفت عصر و شب به در منازل مردم مراجعه نمایند.
دکتر شکیبا با اشاره به اینکه اطلاع رسانی در این خصوص به خوبی انجام شده است گفت باید به مردم یادآور شویم با تشکیل پرونده الکترونیک سلامت از بیماری های خود مطلع می شوید و در هر جای کشور و حتی خارج از کشور این اطلاعات ثبت شده در دسترس است و از بسیاری از خطاهای رایج در تامین سلامت مردم پیشگیری می شود.

**درج اطلاعات سلامت در سامانه سیب
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه در مورد ثبت اطلاعات در سامانه سیب گفت: در سامانه ثبت احوال هنگامی که کد ملی فرد درج می شود همه اطلاعات بر روی سامانه آشکار می شود و در همین راستا پرونده الکترونیک سلامت به همه مشخصات جسمی و وضعیت سلامت افراد اشاره دارد.
دکتر شکیبا ادامه داد: هنگامی که فرد به درج کد ملی در این سامانه اقدام می کند سوالاتی در خصوص وضعیت جسمانی فرد و خانواده اش پرسیده می شود و هرنوع سابقه بیماری و یا ژنتیکی در سامانه ثبت می شود و با بررسی عوامل و ریزفاکتورهای خطر، با در جریان گذاشتن کارشناسان مربوطه به ارایه راهکارهای درمان و یا پیشگیرانه می پردازد.
او گفت: در این طرح توسط بهورزان، پزشکان و کارشناسان بهداشت، همه اهالی شهرستان ها و روستاها مورد معاینه قرار می گیرند که در گام نخست در روستاها ویزیت پایه اولیه توسط بهورزان و در شهرها توسط مراقبان سلامت و پزشک انجام می شود.
به گفته رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه، اگر عامل خطر و ریزفاکتور فرد کم تر از 20 باشد سامانه از بهورز و یا مراقبان ویژه می خواهد که بیمار را به مشاوران تغذیه معرفی کنند و در صورت پیشینه از مصرف سیگار و الکل خودداری کنند.
وی تصریح کرد: در صورتی که ریزفاکتور کم تر از 10 باشد بهورز و مراقبان ویژه از فرد می خواهند سه تا چهار سال بعد برای بررسی وضعیت جسمانی مراجعه کنند و چنانچه ریزفاکتور بین 10 تا 19 گزارش شود از وی خواسته می شود سه تا شش ماه دیگر برای بررسی عوامل خطر باز گردد.
به گفته وی، ریزفاکتور 20 تا 30 مراقبت هایی دیگر دارد و اگر ریزفاکتور 30 به بالا گزارش شود نیازمند اقدام های ویژه و شدیدتری است.
وی یادآور شد، این طرح در همه خانه های بهداشت، مراکز بهداشتی درمانی روستایی و در تمام شهرها و حتی روستاهای دورافتاده انجام می شود.
وی اظهار کرد: با اجرای کامل طرح به همه بیماری ها به ویژه به بخش بیماری های قلبی و عروقی که از شایع ترین علل مرگ و میر جهان و ایران است توجه ویژه می شود و با بررسی وضعیت جسمانی به افراد آگاهی داده می شود.
وی با تاکید براینکه اجرای طرح پرونده الکترونیک سلامت در ابتدا در سه شهرستان کشور در نظر گرفته شد اظهار کرد: براساس بررسی های بعمل آمده اجرای این طرح در 2 شهرستان کشور در مقایسه با پاوه دارای پیشرفت مناسبی نبوده و در این مقوله پاوه پیشتاز کشور است.

** طرحی با ماموریت های بسیار مهم و تاثیرگذار
ایجاد بسترهای لازم برای ارایه خدمات پیشرفته سلامت الکترونیکی از طریق پرونده الکترونیکی سلامت، نظارت بر کیفیت ارایه خدمات سلامت، مدیریت حوزه سلامت کشور مبتنی بر اطلاعات دقیق و یکپارچه، افزایش سرعت و کیفیت تولید دانش پزشکی و زیستی و ایجاد بستر لازم برای توزیع عادلانه منابع سلامت را می توان از ماموریت های اجرای طرح الکترونیکی کردن پرونده های سلامت دانست.
صیانت از حقوق شهروندی، عدالت‌محوری و حفظ محرمانگی و امنیت اطلاعات نیز از جمله ارزش های این طرح مهم ملی وزارت بهداشت است.
یکپارچه‌سازی اطلاعات سلامت شهروندان، ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی، توزیع عادلانه منابع سلامت، بهینه‌سازی مصرف منابع سلامت و اصلاح مدیریت نظام سلامت کشور مبتنی بر اطلاعات صحیح، دقیق و با قابلیت دسترسی سریع، تسریع و تسهیل تولید و مدیریت دانش پزشکی و زیستی، کمک به توسعه پزشکی مبتنی بر شواهد، کاهش عوارض ناشی از اشتباهات پرسنل پزشکی، کاهش هزینه های خدمات بهداشتی درمانی، افزایش امنیت اطلاعات سلامت، تقویت نقش نظارت در نظام سلامت، بهبود کیفیت آموزش پزشکی، ارایه خدمات نوین الکترونیکی و بهینه سازی کسب و کار نظام سلامت کشور نیز از جمله مهمترین اهداف این طرح است.
از جمله فواید پرونده الکترونیکی سلامت را می توان به سهولت دسترسی به اطلاعات سلامت و افزایش دسترسی به اطلاعات یکپارچه بیماران نام برد به طوریکه بدون وجود پرونده الکترونیکی سلامت دسترسی به اطلاعات یکپارچه سلامت بسیار مشکل و حتی در بسیاری از موارد غیرممکن است.
همچنین ازگزارش های متنوعی که می توان از اطلاعات یکپارچه سلامت بدست آورد می توان برای مقاصد مدیریتی، نظارت و پژوهشی استفاده کرد.
استان کرمانشاه حدود 2 میلیون تن جمعیت دارد که از این تعداد 586 هزار و 621 نفر معادل 30 درصد در 2 هزار و 622 روستا در 14 شهرستان سکونت دارند.
3033/8066خبرنگار:فرزاد نویدی **انتشار دهنده:علی مولوی.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.