عشایر ذخایر انقلاب و سرمایه های کشور هستند که سهم بزرگی را در تولید فرآورده های دامی و لبنی ایفا می کنند و این جمعیت مولد با توجه به خودکفایی و نقشی که در تولید دارند در اقتصاد کشور و استان کرمانشاه یبسیار تاثیرگذارند و این جامعه تعطیلی ندارند و همیشه ی ایام در مناطق صعب العبور برای چرای دام ها و تولیدات لبنی و دامی تلاش کنند و در این راه خستگی ناپذیرند.

در استان کرمانشاه ۱۴ هزار خانوار در قالب ۱۴ ایل و یک طایفه مستقل ۸۰ هزار نفر جمعیت دارند که ۴.۲ درصد از جمعیت استان را شامل می‌شوند و این جمعیت، ۶.۷ درصد از جمعیت عشایری کشور هستند که در استان کرمانشاه زندگی می‌کنند و با در اختیار داشتن ۱.۵ میلیون راس واحد دامی از نظر تعداد دام در اختیار عشایر رتبه چهارم را در کشور دارند.

 طبق آمارهای موجود عشایر استان کرمانشاه ۳۰ درصد پروتئین مورد نیاز استان شامل ۱۳ هزار تن گوشت قرمز، ۲۷ هزار تن شیر و فرآورده‌های آن، یک هزار و ۷۰۰ تن انواع الیاف دامی شامل پشم، کرک و مو، ۹۰۰ تن روغن حیوانی و ۲۲ هزار قطعه انواع صنایع دستی تولید می‌کنند.

 عشایر کرمانشاه دوره ییلاقی خود را در سطح استان کرمانشاه و دوره قشلاقی را در مناطق گرمسیری شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب و استان‌های ایلام، خوزستان و لرستان سپری می‌کنند.

عشایر استان کرمانشاه از اواخر آبان و اوایل آذرماه به سمت مناطق قشلاق و گرمسیر کرمانشاه به صورت سنتی کوچ می کنند و از نیمه دوم فروردین و اوایل اردیبهشت ماه نیز مناطق قشلاق را به سممت مناطق ییلاقی ترک می کنند که کوچ عشایر در زمان کنونی، با توجه به شیوع بیماری ویروسی کرونا تنها به انتقال زنجیره این بیماری و سرایت آن به جامعه عشایری کمک می کند.

به گفته بهزاد محمدی مدیرکل امور عشایری کرمانشاه خوشبختانه تاکنون هیچ گزارشی از شیوع ویروس کرونا در بین عشایر استان نداشته‌ایم اما این دلیل نمی شود که کرونا این جامعه مولد را تهدید  نکند از این رو مردم و به خصوص گردشگران و مسافران از سفر به مراتع و مکان های اسکان جمعیت عشایری و مراتع خودداری کنند.

خدماتی نیز به عشایر ساکن در مناطق قشلاقی استان کرمانشاه ارایه شده تا عشایر از کوچ زودهنگام خودداری کنند و البته به عشایر نیز اعلام شده که با توجه به خطر کرونا و سرایت بیشتر آن در مناطق ییلاق و سردسیر فعلا کوچ نکنند و در مناطق گرمسیر زمان بیشتری را بمانند.

آموزش های لازم نیز به عشایر در رابطه با رعایت موازین بهداشت فردی ارایه شده و با توجه به اینکه جامعه عشایری تحت پوشش مراکز بهداشتی و درمانی نیز هستند از طریق سامانه ۴۰۳۰ با آن تماس تلفنی برقرار و سلامتشان به لحاظ ابتلا به بیماری های ویروسی بررسی شده و نکات آموزشی به آن ها ارایه شده است.

تامین اقلام بهداشتی نظیر ماسک، دستکش و مواد ضد عفونی، تامین آرد و آب و سوخت مورد نیاز و برنامه ریزی استمرار خدمات دامپزشکی و موافقت با تمدید حضور در مراتع مناطق گرمسیری  با توجه به اجاره نمودن ان توسط عشایر از مواردی است که عشایر برای ادامه اسکان در این مناطق با آن مواجه هستند.

به دلیل شیوع بیماری کرونا عشایر استان از کوچ زودهنگام بهاره خودداری کنند.

مدیرکل امور عشایری استان کرمانشاه در بازدیدی که هفته گذشته از مناطق عشایری گیلانغرب و قصرشیرین داشت با اشاره به خدمات مناسب دولت به جامعه عشایری از عشایر مستقر در مناطق گرمسیری خواست تا با توجه به شیوع بیماری کرونا از کوچه زودهنگام خودداری کنند و نگران تامین مایحتاج خود نباشند.

بهزاد محمدی افزود: خوشبختانه تاکنون هیچ گزارشی از شیوع ویروس کرونا در بین عشایر استان کرمانشاه نداشته‌ایم و نیاز است برای مقابله با بیماری ویروسی کرونا، عشایر به توصیه‌های بهداشتی مدافعان سلامت توجه کنند و موزاین بهداشتی را رعایت کنند.

اقلام بهداشتی مهم ترین  نیاز عشایر

مدیر امور عشایری شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و دالاهو نیز گفت: مهم ترین نیاز این روزهای عشایر مستقر در مناطق قشلاقی اقلام بهداشتی شامل محلول های ضدعفونی، ماسک و دستکش است که متاسفانه تامین آن برای عشایر بسیار سخت و امکان پذیر نیست.

جواد مرادی افزود: با توجه به صعب العبور بودن مناطق اسکان عشایر،  تاکنون مورد مشکوکی از ابتلای به بیماری ویروسی کرونا در بین عشایر نداشته ایم ولی این دلیلی بر این نیست که این جامعه زحمتکش از شر این ویروس ایمن هستندو مهم ترین عاملی که می تواند عشایر را در برابر این بیماری ایمن کند، مسدود کردن راه های عشایری برای جلوگیری از تردد گردشگران و مسافران به مناطق اسکان عشایر است.

وی اظهار داشت: به منظور جلوگیری از کوچ جامعه عشایری به آن ها تاکید شده که فعلا کوچ نکنند و در این رابطه همکاری خوبی را با مسوولان داشته اند.

مدیر امور عشایری شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب گفت: هشت دستگاه تانکر کار آبرسانی به عشایر منطقه را بر عهده دارند و آرد و نفت و کپسول گاز نیز به منظور حمایت از عشایر بین آن ها توزیع می شود و در اختیار آن ها قرار گرفته است.

مرادی افزود: از مسوولان می خواهیم که در صورت امکان توزیع اقلام بهداشتی را در بین جامعه عشایری به منظور جلوگیری از تردد آن ها به داخل شهر انجام دهند و در صورت تردد های ضروری آن ها نیز برای تامین مایحتاج اساسی از حضور آن ها در شهر ممانعت نکنند.

مدیر امور عشایری شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب گفت: در مجموع سه هزار خانوار عشایری با حمعیت ۲۰ هزار تن در مناطق قشلاقی قصرشیرین و سرپل ذهاب سکونت دارند که شامل ایلات و طوایف خزل، سنجابی، قلخانی، گوران و کرند هستند

 وی ادامه داد: این عشایر که هم اکنون در مناطق سومار، خان لیلی، نفت شهر، بازی دراز، خسروی، گندمبان و اطراف شهر و نیز حاشیه روستاهای کرکهرک، انجیربان، گره صدف، تنگه حمام، پل شیرازی، کنه کبود، تق تق و حسین آباد مستقر هستند.

کوچ عشایر با تاخیرو با کامیون و ماشینی انجام شود 

مدیر اداره امور عشایر شهرستان گیلانغرب نیز روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت  با توجه به شرایط به وجود آمده به دنبال سرایت ویروس کرونا و تاخیر در زمان کوچ عشایر از مناطق قشلاقی به نقاط ییلاقی، ضرورت دارد عشایر کوچ خود را با تاخییر و حتما با کامیون و به صورت ماشینی انجام دهند.

وحید الهی افزود: با وجود استمرار خدمات دهی به عشایر درمناطق گرمسیری با اقدام هایی نظیر آبرسانی و تامین آرد مورد نیاز به نظر می رسد برخی مشکلات دیگر نیز وجود دارد که برنامه ریزی استمرار خدمات دامپزشکی و اتمام زمان اجاره مراتع در مناطق گرمسیری از مشکلاتی است که عشایر برای ادامه اسکان در این مناطق با آن مواجه هستند وباید مراتع مذکور را ترک نموده و روی به کوچ بیاورند که نیازمند هماهنگی و مساعدت منابع طبیعی و دستگاه های مرتبط است.

وی اظهار داشت: درصورت اجرای برنامه کوچ نیز چگونگی تامین کامیون و نحوه انتقال نیز از مواردی است که باید تمهیدات لازم برای آن اندیشیده شود.

مدیر امور عشایری گیلانغرب گفت: در یکسال گذشته با عنایت فرماندار این شهرستان چندین پروژه عمرانی نظیر بهسازی و احداث راه های عشایری و ابنیه با اعتباری بیش از ۱۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ارزش افزوده شروع و یا انجام گرفته است.

الهی ادامه داد: امسال نیز این روند ادامه دارد و با تکمیل این طرح ها بسیاری از مشکلات این حوزه مرتفع خواهد شد.

اوگفت: شهرستان گیلانغرب با دارا بودن  تعداد یک هزار و ۴۴۸ خانوار عشایری با جمعیت هشت هزار و ۲۲۰نفر ، ۲۷۰ هزار راس دام سبک سالیانه چهار هزار تن از پروتئین وفراورده های لبنی استان کرمانشاه را تامین می کند که یک هزار و ۱۰۰ تن آن گوشت، ۲ هزار و۵۶۲ تن شیر و۱۷۶ تن الیاف دامی است.

به گزارش ایرنا، براساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی تاکنون ۲۱۳ نفر در استان کرمانشاه به بیماری کرونا مبتلا شده اند که ۲۷ نفر از آنان جان خود را از دست داده اند.
از ابتدای شناسایی ویروس کرونا تاکنون ۳۸ هزار و ۳۰۹ نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند که در مجموع ۲ هزارو ۶۴۰ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده‌ و ۱۲ هزار و ۳۹۱ مورد از ابتدا تاکنون بهبود یافته‌اند.
ویروس کرونا از اوایل دی ماه در «ووهان» واقع در استان «هوبی» چین پدیدار و با گسترش به اکثر کشورها به یک بحران جهانی تبدیل شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.