به گزارش ایرنا، در بحران و حوادث طبیعی، گاه عمق فاجعه آنقدر وسیع و مخرب است که دولت به تنهایی نمی تواند به همه امور در کوتاه ترین زمان ممکن و تنها با تصمیم گیری یک طرفه رسیدگی کند که در چنین شرایطی حضور نهادهای برخاسته از دل مردم به شدت احساس می شود.
نقش سمن ها در توسعه پایدار و افزایش سرمایه اجتماعی بی تاثیر نیست که اهمیت به حضور این سازمان ها در شرایط بحرانی در دولت تدبیر و امید بیش از گذشته مشهود است.
سازمان‌های مردم نهاد براساس نیاز منطقه و داوطلبانه ایجاد می‌شوند و بسیار سریع ‌تر از اقدام سیستمی و دولتی می توانند در مواقع ضروری عمل‌ کنند و به عنوان بازوی توانمند دولت در مسایل ورود نمایند.
اکثریت سمن های فعال استان در بحران هایی همانند زلزله با حضور در بین مردم با وجود اینکه خود و خانواده شان متحمل ضرر و آسیب بودند، جانفشانی کرده و به همدلی و خدمات رسانی در مناطق زلزله زده پرداختند که هر بیان هریک از این خدمات روایتی متفاوت دارد.
ارائه بخشی از خدمات ارزشمند این سازمان ها در زلزله کرمانشاه و نقش خدمات اجتماعی آنان در لرزه ها و پس لرزهای یکساله استان اهمیت دو چندان دارد که به ارائه برخی از این فعالیت ها می پردازیم.

** فعالیت سمن ها در جذب مشارکت مردمی و حفاظت از محیط زیست
چنانچه دبیر کارگروه محیط زیست مدیریت بحران و مدیرعامل سازمان مردم نهاد پیام آوران کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا ، از ارسال مایحتاج اولیه و به ویژه کیسه زباله به مناطق آسیب دیده به دنبال زلزله 6،4 ریشتری یکشنبه شب سرپل ذهاب خبر داد.
شیرین خونساری افزود: با توجه به اینکه سمن ها غیردولتی بوده و برخاسته از دل مردم هستند، به صورت خیرخواهانه و عام المنفعه بی هیچ چشم داشتی مشغول به فعالیت هستند و در بحرانهایی چون زلزله با جان و دل پای کار آمدند و همیشه حضور داشته و دارند.
وی به پاره ای از اقدام ها و فعالیت های این سازمان در حوزه فعالیت محیط زیست و منابع طبیعی پس از زلزله 7،3 دهم ریشتری سال گذشته پرداخت و افزود: از نخستین روز پس از زلزله با تشکیل کمپها و برپایی چادر به جمع آوری کمک های مردمی اقدام شد.
خونساری افزود: خرید آب معدنی، خوراک و پوشاک، دارو، کمکهای اولیه، شیرخشک، سیسمونی برای نوزادان و همراهی زنان باردار و معرفی به مراکز درمانی و تغذیه آنان بخشی از خدمات است.
خونساری از ارسال مقادیر زیادی نایلون، پذیرایی از همراهان آسیب دیدگان در بیمارستان، ارسال کارتن های کنسرو و غذای آماده، بیسکویت، برنج و حبوبات، پاکسازی منطقه با همراهی سایر سمنها و شهرداری در چندمرحله ،خرید و نصب چندین کانکس، سرویس بهداشتی، حمام و آبگرمکن، توزیع بسته های بهداشتی، اسباب بازی و ... به عنوان پاره ای از خدمات یاد کرد.

** نقش سمن ها در اسکان بیماران
در ادامه دبیر کارگروه زنان و خانواده مدیریت بحران کرمانشاه به ایرنا گفت: براساس دستورالعمل ابلاغی وزارت کشور در بحران زلزله سال گذشته که به استانداری رسید، سمن ها در جلسه ای حضور یافتند که در آن انتخاباتی انجام شد و دبیران کارگروه های مختلف برای خدمت رسانی در شرایط بحران انتخاب شدند.
لیلا صندوقی افزود: تحت نظارت دفتر معاونت فرهنگی و اجتماعی و براساس ابلاغی از سوی معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی در بحث ساماندهی و درمان مجروحان زلزله زده ورود پیدا کردیم.
وی که مدیریت موسسه اعجاز مهر را نیز برعهده دارد، افزود: از همین رو نقاهتگاهی در بیمارستان امام علی (ع) کرمانشاه و محل اسکانی در میدان جمهوری کرمانشاه دایر شد که برای اعزام به تقسیم بندی بیماران پرداختیم.
صندوقی افزود: بیمارانی که نیاز به طول درمان بیشتری داشتند در نقاهتگاه و افرادی که درمان آنان کوتاه مدت بود با همراهان آنان در ساختمان جمهوری مستقر می شدند و به هنگام ترخیص به سکونتگاه ها اعزام شدند.
وی در خصوص دیگر خدمات اظهار داشت: هنگامی که کمک های مردمی جمع آوری می شد پویشی برای ارسال کمک ها و رساندن آن به دست نیازمندان زلزله زده برپا شد.
صندوقی افزود: در سرپل ذهاب افراد فعالی به عنوان مسولان کمپ ها تحت نظر ما فعالیت می کردند که با آنان ارتباط گرفته و نیازمندی های منطقه بررسی می شد و سپس به ارسال وسایل درمانی و کمک توانبخشی با همکاری ارگان های مربوطه اقدام می شد.
صندوقی افزود: بی شک در بحران زلزله اخیر یکشنبه شب، تجربیات به دست آمده از سال گذشته در کاهش تنش ها و پیامدها موثر است.

** حمایت های مالی سمن ها در مناطق زلزله زده
هزینه بودجه 200 میلیون تومانی یک اقدام دیگر از سمن های استان است که 105 میلیون تومان از این مبلغ توسط سازمان جمعیت افرای سبز و مابقی از طریق جذب کمک های مردمی بوده است.
دبیرکل سازمان جمعیت افرای سبز در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این سازمان غیردولتی در حوزه آسیب های اجتماعی در حال فعالیت است که از سال 80 تاسیس شده است.
مهدی امیری اضافه کرد: به دلیل بالابودن پیامدهای منفی زلزله سال گذشته، با هماهنگی استانداری به تامین بخشی از اقلام اقدام کردیم.
وی با بیان اینکه نیازها در شرایط بحرانی متعدد است، ادامه داد: از مرحله ای به بعد زلزله زدگان به وسایل گرمایشی و اسکان در چادر نیاز داشتند و مسایل بهداشتی در اولویت کار قرار گرفت که توجه ما به ساماندهی در این امور منتهی شد.

** برای کاهش آسیب های اجتماعی باید تلاش کرد
امیری اظهار داشت: پس از این اقدامات، موضوعی که تا به امروز و به دنبال هر پس لرزه در مناطق زلزله زده اهمیت دارد کاهش تنش های روانی و شادسازی زلزله زدگان و به ویژه کودکان است که از تهران وسایل عروسکی و بازی های فکری برای ما ارسال شد و با همکاری مهدکودک های استان به برگزاری برنامه ای شاد و متنوع در این مناطق اقدام کردیم.
وی از تامین بخشی از وسایل مورد نیاز بیماران به هنگام تردد به بیمارستان کرمانشاه به عنوان بخش دیگر از خدمات اشاره کرد و گفت: به دنبال زلزله اخیر یکشنبه شب جلسات متعددی برگزار شده تا اقدام های به صورت منظم انجام شد و بیشتر در تلاش هستیم که به کاهش آسیب ها در روستاهای زلزله زده بپردازیم.
امیری افزود: به دنبال ارائه یک پکیچ، به آموزش اقدام های مورد نیاز به هنگام زلزله و پس از وقوع آن می پردازیم که حفظ بهداشت مادر و کودک یکی از اولویت های این آموزش است.

** از جزیره ای عمل کردن سمن ها در زلزله خودداری شده است
در پایان مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا با تاکید براینکه سازمان های مردم نهاد از همان لحظات اولیه در مناطق زلزله زده پای کار آمده اند، افزود: این سمن ها در بعد مسایل فرهنگی، اجتماعی و دیگر پیامدهای بحران مشغول به فعالیت هستند.
علیرضا گودرزی با اشاره به برگزاری نخستین جلسه کارگروه کارگروه تخصصی تشکل های مردم نهاد بحران در استانداری افزود: در صورت لزوم دومین جلسه نیز برگزار خواهد شد و همواره مسایل و فعالیت های این کارگروه ها رصد می شود.
وی افزود: براساس مصوباتی مانع از جزیره ای عمل کردن و ناهماهنگی فعالیت سمن ها در مناطق زلزله زده شده ایم.

** استفاده از ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی برای ایجاد نشاط در مناطق زلزله زده
گودرزی با اشاره به پس لرزه های متعدد در مناطق زلزله زده اضافه کرد: از طریق کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، اداراه کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ورزش و جوانان و ظرفیت سمن ها به همراه استفاده از افراد شاخص فرهنگی، ورزشی و هنری استان درصدد ایجاد نشاط اجتماعی و کاهش آسیب های اجتماعی خواهیم پرداخت.
وی ادامه داد: در پی وقوع زلزله 6.4 ریشتری یکشنبه گذشته سرپل ذهاب، یک هزار و 900 روستای استان درگیر این حادثه شد.
وی افزود: در دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه همزمان با دیگر دستگاه های خدمات رسان مشکلات رصد شد و هم اکنون وضعیت تحت کنترل است و مشکلی وجود ندارد.

** سازماندهی سمن ها در 12 کمیته بحرانی
گودرزی ادامه داد: تعدادی از اعضای سازمان های مردم نهاد در یک شبکه با عنوان شبکه هماهنگی مدیریت بحران استانداری در 12 کمیته سازماندهی شده تا در مواقع بحرانی امور را انجام می دهند.
گودرزی با تاکید براینکه با مدیریت استاندارکرمانشاه و یاری ارگان های مربوطه، اقدام های متعددی در بحث رسیدگی به زلزله زدگان انجام شده، تصریح کرد: خوشبختانه در زلزله چهارم آذر تلفات جانی نداشتیم و بیش از 700 نفر مصدوم داشتیم که از این میزان 26 نفر بستری شدند.
گودرزی اظهار داشت: 9 تیم اورژانس اجتماعی با دستگاه ها در مناطق زلزله زده مستقر شدند چون زلزله علاوه بر تخریب زیرساخت ها، از لحاظ روحی و روانی پیامدهایی به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه تیم های محب زیرنظر بهزیستی نیز در این مناطق حضور یافته اند، گفت: ما در این جلسه به سازمان های مردم نهاد متخصص در حوزه اجتماعی و فرهنگی عنوان کرده ایم که اگر قرار است اقدامی انجام دهند در قالب هماهنگی با ستادهای بحران ما صورت گیرد.

** تجربیات گذشته مانع از ویرانی مناطق زلزله زده شد
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه اضافه کرد: تجربیات زلزله 21 آبان سال گذشته به کمک ما آمده و تمام ساخت و سازهایی که پس از زلزله سال گذشته اتفاق افتاده آسیب جدی متحمل نشده اند و این همان نعمتی بود که بحران را به فرصت تبدیل کرد و مانع از تلفات جانی در زلزله شب گذشته شد.
ساعت 20 و هفت دقیقه یکشنبه شب زمین لرزه ای به بزرگی 6.4 درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) غرب استان کرمانشاه را لرزاند.
به گزارش ایرنا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گزارش داد، این زمین لرزه در عمق هفت کیلومتری زمین و در فاصله 17 کیلومتری سرپل ذهاب، 18 کیلومتری قصرشیرین و 33 کیلومتری گیلانغرب و 127 کیلومتری مرکز کرمانشاه رخ داده است.
این زلزله به حدی شدید بود که در تمام نقاط استان کرمانشاه احساس شد و اکثر مردم را به معابر عمومی و بوستانها کشاند.
مسئول شبکه لرزه نگاری استان کرمانشاه گفت: پس از وقوع زمین لرزه 6.4 ریشتری یکشنبه شب سرپل ذهاب ، تاکنون بیش از 161 پس لرزه در استان به وقوع پیوسته است.
این زلزله به 10 شهرستان و یک هزار و 932 روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی 103 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیده اند.
گزارش از زهره کریم زاده
7460/8066
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.