به گزارش خبرنگار ایرنا، کامبیز بازرگان روز سه شنبه در همایش استانی روز جهانی خاک در سالن مولوی دانشگاه کردستان اظهار کرد: در حالیکه استانداردهای جهانی مصرف 40 تا 60 درصد منابع آبی تجدیدپذیر را بحران تلقی می کنند، هم اکنون شاخص سالانه برداشت منابع آبی کشور بیش از 74 درصد است.
وی افزود: تداوم این وضعیت می تواند تهدید جدی برای منابع آب و خاک کشور باشد و در آینده مشکلات بیشتری را ایجاد کند و این وضعیت نشان می دهد که ما باید از منابع محدود خاک و آب کشورمان با دقت مراقبت کنیم. بازرگان تاکید کرد: این رویکرد نشان می دهد که منابع خاک و آب کشورمان محدود است و با این منابع محدود باید تولید کشاورزی را طوری تنظیم کنیم تا در محصولات استراتژیک وابسته نباشیم و بتوانیم غذاها و نیازهای مردم را تولید و تامین کنیم.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور به وجود مسایل تهدید کننده منابع خاک و آب اشاره کرد و یادآور شد: براساس بررسی های انجام شده در سال‌های اخیر، با توجه به تغییر شرایط کشاورزی در دوره‌های اخیر از کشاورزی سنتی به مدرن، مسایلی، پایداری تولید در منابع خاک و آب را تهدید می کند که از جمله آن تغییر کاربری اراضی کشاورزی است.
وی اضافه کرد: در بهره برداری های صحیح و اصولی از آب و خاک، انتخاب صحیح محصول با توجه به کارایی آب مصرفی در تولید و توجه به منابع آبی باید مد نظر همه باشد.
رئیس موسسه آب و خاک کشور گفت: با همکاری سازمان های مربوطه هم اکنون لایحه خاک به مجلس شورای اسلامی ارائه شده تا در صورت تصویب آن، حفاظت و بهره برداری از خاک به صورت قانونی شود.

**سهم کردستان از روش های نوین آبیاری 49 هزار هکتار است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان هم در سخنانی گفت: تاکنون ٤٩ هزار هکتار از اراضی استان به سیستم آبیاری نوین مجهز شده و ١٧ هزار هکتار از اراضی پایاب سدها نیز در سه شهرستان سنندج، مریوان و کامیاران در دست اقدام است.
خالد جعفری افزود: بیش از یک میلیون و ١٠٠ هزار هکتار از اراضی کردستان حاصلخیز و مستعد کشاورزی هستند که ١٣ درصد آن به صورت آبی کشت می شود.
وی با اشاره به اهمیت خاک اظهار کرد: خاک عنصر تولید در سراسر جهان محسوب می‌شود و خاک مادر تولید محصول و نگهداری آب و اکوسیستم پایدار نوع بشر و منبعی تجدید ناپذیر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفت: برای حفاظت از منابع خاک کردستان نیازمند آموزش و فعالیت های علمی و پژوهشی هستیم و در این راستا دستگاه‌های متولی اقداماتی را اجرایی کرده اند که از جمله می توان به کشت گونه های حفاظتی، دقت نظر در خصوص مصرف کودهای شیمیایی و سموم اشاره کرد.

**برای حفظ آب و خاک از فناوری های جدید استفاده کنیم
رئیس دانشگاه کردستان نیز در این همایش گفت: روش های سنتی و قدمی برای حفظ آب و خاک دیگر کارایی ندارند و باید از فناوری های جدید در این زمینه استفاده کنیم.
فردین اخلاقیان افزود: برای این منظور باید رابطه دانشگاه با مراکز جهاد کشاورزی بیشتر شود تا راهکارهای علمی در این زمینه یافت شود.
در پایان این همایش از خانواده های پنج شهید حفاظت محیط زیست استان کردستان با اهدای لوح تقدیر، تجلیل شد.
نخسیتن همایش روز جهانی خاک روز سه شنبه در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد و در حاشیه آن نمایشگاهی از ادوات کشاورزی مدرن واحدهای تولیدی استان به نمایش گذاشته شد.
با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزای طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک (International Union of Soil Science) در سال 2003، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، پنج دسامبر (14 آذرماه) را به عنوان روز جهانی خاک نامید.
خبرنگار: عبدالله رحمانی ** انتشار: مجید سلیمانی
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.