به گزارش خبرنگار ایرنا، قرآن تاریخی نگل از قدیمی ترین قرآن های تاریخی ایران با خط کوفی پیراموز است که به شماره 2 در فهرست آثار ملی منقول ایران به ثبت رسیده است؛ این اثر تاریخی و فرهنگی در بین مردم کُردستان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و حفظ آن علاوه بر جنبه های فرهنگی باعث تسلی خاطر این مردم می شود.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال جاری علاوه بر اینکه با کمبود اعتبارات مواجه بود اما به دلیل اهمیت این اثر، 60 درصد هزینه مورد نیاز آن را از اعتبارات دولتی تامین کرد و مردم نیز به علت باورهای خود 40 درصد این نیاز را به صورت مشارکتی متقبل شدند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به شرایط نامناسب نگهداری قرآن در گذشته و چند بار سرقت، این قرآن مقدس دچار آسیب های زیاد و جدی شده بود و مرمت آن تبدیل به یکی از آرزوهای میراث فرهنگی بود.
سیدمحسن علوی ادامه داد: به دلیل تقدس، علاقه وافر، احترام و قرابت زیاد اهالی به این اثر ارزشمند، مردم از انتقال آن به تهران جلوگیری کردند و در نهایت امسال علیرغم نبود اعتبار با تامین 60 درصدی هزینه مورد نیاز از اعتبارات دولتی و 40 درصد مشارکت اهالی سرانجام قدمی بسیار مهم در این زمینه برداشته شد.
به گفته وی، سازمان میراث فرهنگی با مشارکت بخش خصوصی کارگاه ویژه مرمت این اثر را در مسجد روستای نگل تجهیز کرد و عملیات مرمت از شهریور سال جاری آغاز و هم اکنون نیز به اتمام رسیده است.
وی همچنین از تصمیم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای آغاز عملیات مرمت قرآن تاریخی مولان آباد سقز تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: تا کنون هشت قرآن از 10 قرآن تاریخی شناسایی شده استان کردستان مرمت و جانمایی شده است.
مرمت کار قرآن تاریخی نگل پیشتر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این قرآن دارای شهرت و جایگاه ویژه ای بین قرآن های تاریخی کشور دارد، گفته بود: جنس برگ های این قرآن از کاغذ پیراموز ایرانی است و با توجه به اینکه سلولوز ساختار اصلی کاغذ است به علت تاخیر در مرمت آسیب جدی به برخی برگ های آن وارد شده بود.
حمید ملکیان اظهار کرد: مهمترین اقدام برای انجام مرمت این اثر تاریخی سالم سازی برگ ها، نوشته ها و تذهیب و نظافت و شست و شوی آن است که تمامی این مراحل به دقت در حال انجام پذیرفته است.
به گفته وی، انتظار می رود سازمان میراث فرهنگی برای بازسازی محفظه نگهداری این قرآن اعتبار ویژه ای تخصیص دهد تا بتوان در آن دما، رطوبت و نور مورد نیاز این اثر را در حد استاندارد برای محافظت بیشتر تامین کرد.
قرآن تاریخی نگل به عنوان قدیمی ترین قرآن کردستان متعلق به قرن پنجم هجری قمری هم اکنون در روستایی به همین نام در 65 کیلومتری سنندج قرار داشت و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از 2 سال قبل پیگر مرمت صفحات و جلد چرمی آن بود.
قرآن تاریخی نگل هشتمین قرآن تاریخی مرمت شده استان است که تحویل هیات امنا شده و بزودی و با حضور مسئولین کشوری و استانی از آن رونمایی می شود.
قرآن تاریخی کانی مشکان سنندج به عنوان هفتمین قرآن تاریخی مرمت شده 11 آذر سال جاری همزمان دومین روز از هفته وحدت در محل تاریخی و اصلی خود (مسجد روستا) جانمایی شد و در معرض دید عموم قرار گرفته است.
قرآن های تاریخی کردستان از دوره های صدر، میانه و معاصر اسلامی به یادگار مانده و قرآن های تاریخی روستاهای سلین، کاشتر و کانی مشکان از جمله هفت قرآن تاریخی مرمت شده است.
اعطای مدیریت حفاظت از این قرآن ها به خود اهالی روستاها تقدیر دیگر نهادهای دولتی از مردم برای ارزش گذاری به یادگارهای گذشتگان است.
کردستان 828 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی داشته که از این تعداد هشت مورد اثر منقول شامل قرآن ها و برخی کتاب ها و همچنین 31 اثر معنوی است.
خبرنگار: حسن حسین زاده ** انتشار: امید بهمنی
3034/6108
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.