اما، در سال 1308 که یک
کرمانشاهی علاقه مند به کار نشر و چاپ و نشریه به کُردستان آمده بود، سعید دیوان از
چهره های موجه اجتماعی و فرهنگی وقت کُردستان را چنان که ناصر توانا فرزندش روایت
کرده به سردبیری نامه ی کُردستان برگزید.
نامه ی کُردستان نشریه ای منتقد قدرت وقت بوده و به همین دلیل بیش از یک شماره دوام ندارد و مورد غضب طالبان قدرت وقت قرارگرفت. در عین حال، تاریخ ثبت کرده است که سعیددیوان سردبیرنامه ی کُردستان بوده است.
سعید دیوان کیست؟
میرزا محمد ملقب به «سعید دیوان» و متخلص به جوهری فرزند میرزا حسین صندوقدار به سال1259 شمسی در سنندج متولد شده است. پدرش به جهت اینکه جواهر شناس و جواهرفروش بوده است به جواهری شهرت یافته است و اخلاف وی تا به امروز به جواهری معروف اند. بابامردوخ روحانی نوشته که «حسرت»هم مدتی تخلص سعید دیوان بوده است.
جوهری تحصیلات دینی و ادبی خود را در شهر سنندج شروع کرده و خاتمه داده و انسانی با اطلاع در علوم فقه، تاریخ و تفسیر بود. در ادبیات فارسی آگاهی و اطلاعات بیشتری داشت و از قریحه شعر و شاعری برخوردار بود و قصیده را نیکو می سرود.
مدتها در اداره آمار و ثبت احوال سنندج و چند شهرستان دیگر انجام وظیفه می کرد و در اواخر سال 1328 هجری قمری بازنشسته شد و پس از آن بیشتر اوقات خود را در مصاحبت اهل علم و فضل سپری می کرد.
به طریقه نقشبندیه بستگی و پیوستگی داشت و از مریدان حضرت حسامالدین علی بود. جوهری در 11 تیرماه سال1336 هجری شمسی برابر با سنه 1376 هجری قمری درگذشت و در مقبره شیخان در مزار خانوادگی به خاک سپرده شد.
*این یادداشت گزیده نکاتی از گفتار بلند و چاپ نشدهی نشریه نامه کُردستان است که توسط توفیق رفیعی روزنامه نگار کُردستانی تحقیق و تولید و صرفاً در اختیار ایسنا قرار داده شده است.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SAانتهای پیام