نگاهی روانکاوانه به آنچه نسل امروز در خصوص مواجهه با پاییز منتشر می کند ، رویکردی عاطفی است و هر رنگ پاییز جذابیتی دوچندان دارد.
این فصل با همه زیبایی هایش؛ اما می تواند گاهی وارونگی زیست را نیز به همراه بیاورد، بگونه ای که برخی از روزهای سرد پاییزی با همه رنگ های تندش برای عده ای تکراری و حتی 'کِسل کننده' است.
درحالی که پاییز دستخوش تغییر رنگ است، هر رنگ نشانه ای از بروز یک رویداد طبیعی و تغییر سنتزی در زیست طبیعت جانداران است که از نظر طبیعت چیز عجیبی نیست.
اما گاهی این تغییر طبیعت برای عده ای از مردم هم چندان خوشایند نیست و باعث می شود هوا در کلانشهرها وارونه شود و آلودگی هوا به بالاترین سطح خود برسد.
از این رو برخی از کارشناسان این هوای پس افتاده را برای گروه های سنی مختلف خطرناک می دانند و این وارونگی هوا موجب می شود عده ای مانند افراد مسن و بیماران قلبی و عروقی خانه نشین شوند و نتوانند مانند روزهای دیگر در فضای آزاد قدم بزنند و دچار استرس و حتی افسردگی روحی می شوند.
حتی این پاییز، با خود ' افسردگی فصلی' را به همراه دارد و برای عده ای از جمله تعدادی از همین نسل جوان که عاشقانه های پاییزی را مدام انتشار می دهند ، افسردگی فصلی به همراه داشته باشد.
افسردگی فصلی بزعم کارشناسان یک پدیده است که در فصل پاییز یا زمستان بروز می کند وخواسته یا ناخواسته بر روی روان افراد اثر می گذارد.
کارشناسان می گویند: افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی های رایج است که به اختلال عاطفی فصلی (Seasonal Affective Disorder) نیز شهرت دارد.
بگفته آنان، علائم افسردگی فصلی در ماه آخر فصل پاییز و ابتدای فصل زمستان در برخی از افراد پدید می آید.
یک روانشناس می گوید: افسردگی فصلی نوع نادر از افسردگی در بین افراد است که بحث در باره آن همیشه چالش برانگیز بوده است.
مهری محمودی فر در گفت و گو با ایرنا افزود: افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی اختلال خلقی است، مانند افسردگی اساسی با این تفاوت که این نوع افسردگی در طول ماه های پاییز پدید می آید.
بگفته وی، برخی از افراد به دلیل تماس مدام با نور خورشید در فصل بهار و تابستان در انتهای پاییز و ابتدای زمستان با تابش کمتر نور خورشید مواجه می شوند و این امر سبب بروز برخی از اختلالات عاطفی در افراد می شود.
وی افزود: این اختلال باعث نوسانات خلقی فرد می شود و گاهی ممکن است تا بهار و یا تابستان هم ادامه پیدا کند.
محمودی فر با اشاره به اعلام برخی از علائم افسردگی فصلی از سوی محققان افزود: مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که پایین بودن سطح انرژی، مشکل در تمرکز و هوشیاری، احساس کسالت، خستگی و کاهش کارایی در روز، میل به مصرف کربوهیدرات ها و افزایش میل به ‌تنهایی از علائم این افسردگی است.
از سوی دیگر برخی از کارشناسان وارونگی هوا (اینورژن) را یکی دیگر از علل بروز پدیده افسردگی پاییز و زمستان می دانند که می تواند در تشدید عوارض افسردگی پاییزی اثرگذار باشد.
آمار برخی از مراکز جهانی نشان می دهد سالانه 3 میلیون نفر در جهان براثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند که 2 دهم درصد آنان در کشورهای توسعه یافته هستند.
آلودگی هوا (Air Pollution ) به یک یا چند آلاینده در غلظت گفته می شود که برای مدتی زندگی انسان، حیوان یا گیاه مضر باشد یا به اشیاء و متعلقات انسان آسیب برساند و یا اینکه در راحتی و آسایش انسان اختلال ایجاد کند، گفته می شود.
با وارونه شدن هوا بیماری های آمفیزم (Emphysema) یا تخریب کیسه های هوایی، برونشیت مزمن ( Chronic Bronchitis ) تخریب مژک های مجاری تنفسی، حساسیت( Allergy ) شامل آبریزش بینی، تنگی نفس، خارش پوست، اشک چشم و عطسه های پی در پی، بیماری آسم ( Asthma ) یا مقاومت مجاری تنفسی در برابر هوا و پنومونیا (Pneumonia) یا عفونت دستگاه تنفسی تحتانی بروز می کند.
پژوهش ها نشان می دهد آلودگی هوا و تغییر فصل در این زمان در فعالیت های ذهنی اختلال به وجود می آید که نخستین نتیجه آن، کاهش تمرکز و عملکرد حافظه کوتاه مدت است.
مورد دیگری که می‌تواند بر روی سلامت روانی و ذهنی افراد تاثیر بگذارد، کیفیت هوای داخلی (IAQ) است.
براساس تحقیقات سازمان حفاظت زیست محیطی آمریکا، آلودگی هوای داخل خانه تا 5 برابر بیشتر از هوای بیرون است و آلودگی هوای خانه علاوه بر آن که ممکن است به دلیل ورود آلاینده ها از فضای بیرون و از طریق درها و پنجره ها باشد می‌تواند عوامل دیگری نیز داشته باشد.
سرما خوردگی مداوم، تغییر دمای اتاق و بیرون از خانه، وارونگی هوا و سرد شدن می تواند بر تشدید افسردگی فصلی بیفزاید.
اگرچه برخی از کارشناسان فتوتراپی (نور درمانی) را روش موثری برای رفع این اختلال می دانند، اما جوانان ایرانی با تهیه یک فیلتر هوا توانسته اند مشکل تردد مردم در روزهای وارانگی هوا را رفع کنند.
اکنون پژوهشگر منتخب و مخترع ایرانی موفق به ساخت نخستین نسل ماسک تنفسی غشایی با مقاومت بسیار بالا شده است که در روزهای وارونگی دما در کلانشهرها بسیار کاربرد دارد.
رسول نوروزیان قهفرخی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ماسک ساخته شده نوعی ماسک مقاوم در برابر آلودگی و وارونگی هواست که ایده آن از فرآیند فتوسنتز در برگ درختان گرفته شده و در آن غشایی جدید بسیار مقاوم در فرآیند فیلتراسیون ماسک تنفسی فیلتردار FFP3 به کار رفته است.
وی ادامه داد: این ماسک همانند برگ درخت ذرات آلودگی هوا را در روزهای وارونگی دما به خود جذب می کند و جذب فیزیکی و شیمیایی ذرات آلاینده هیدروکربنی، قابلیت تولید هوای پاک را براساس فناوری 'ایر پلاسما ' دارد.
نوروزیان یادآور شد: این ماسک هم اکنون مراحل اخذ استاندارد آزمایشگاه مرجع بین المللی Niosh را برای تولید بین المللی سپری می کند.
این پژوهشگر چهارمحال بختیاری یادآور شد: این ماسک نوع پیشرفته و نسل جدید ماسک تنفسی فیلتردار است که علاوه بر عمر بیشتر و کارایی جذب ذرات تا حد یک دهم میکرون، دارای سیستم مکانیسم تهویه و خارج سازی رطوبت از پشت ماسک بر اساس یک سوپاپ ایر پلاس سیلیکونی است.
وی، با بیان اینکه با بهره گیری از این ماسک افراد در روزهایی که وارونگی هوا رخ می دهد، بدون مشکل تنفس خواهند کرد، افزود: یکی از ویژگی های این ماسک سرعت خارج شدن رطوبت پشت ماسک است.
نوروزیان گفت: این طرح فناورانه هم اکنون در مسیر تحقیق و توسعه قرار دارد و بزودی برای استفاده عموم وارد بازارهای هدف داخلی و خارجی می شود.
به گزارش ایرنا ، این روزها هوای برخی از کلانشهر با وجود بارندگی هفته نخست آذرماه وارونه است و این هوا به وارونگی زیست با پدیدار شدن افسردگی پاییزی و فصلی کمک می کند.
گزارش از محمود رئیسی
2097/6021
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.