به گزارش جماران؛ دکتر هادی سمتی، استاد روابط بینالملل، در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
«به سلامتی و میمنت سه کشور اروپایی عضو برجام مکانیزم ماشه را فعال کردند. معنایش این است اگر ظرف یک ماه آینده اختلاف میان ایران و این سه کشور (ابتدا در کمیسیون مشترک و سپس مذاکره مستقیم وزرا) برطرف نشود، موضوع می تواند به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود. براساس متن برجام در این حالت اگر ظرف یک ماه «تداوم رفع تحریم ها» در شورای امنیت به تصویب نرسد، تحریم هایی که در اثر برجام برداشته شده بود، بازخواهد گشت. این مکانیزم برای بی اثر کردن حق وتو چین و روسیه در مخالفت با وضع مجدد تحریم ها طراحی شده و در صورت حصول، به معنای مرگ برجام است. چون حتی در صورت توافق مجدد اعضا، رفع مجدد تحریم ها نیازمند مصوبه شورای امنیت خواهد بود که با وجود ترامپ ممکن نیست.
اما موضوع می تواند به همین سادگی هم نباشد. زیرا از یک طرف مهلت های کمیسیون مشترک برجام و وزرای امور خارجه اعضا برای حصول توافق با اجماع قابل تمدید است. از طرف دیگر ارسال پرونده به شورای امنیت به اختیار طرف شاکی است. در همین حال سه کشور اروپایی عضو برجام بر لزوم حفظ این توافق به عنوان تنها راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای تاکید می کنند. به علاوه تحریم های سختگیرانه فعلی آمریکا از جنبه های متعدد شدیدتر از تحریم های بین المللی سابق است؛ بنابراین بازگشت تحریم های سازمان ملل و اتحادیه اروپا اگرچه وضع ایران را بغرنج تر می کند، اثر تهدیدکننده سابق را ندارد. از طرف دیگر بسیاری معتقدند در صورتی که ایران 12 ماه دیگر با روند فعلی سرسختی نشان دهد، به نقطه ای خواهد رسید که احتمالا توافق برجام هم فایده سابق را برای غرب از دست خواهد داد.
در نتیجه در حال حاضر که ایران از منافع برجام بهره ای نمی برد و حاضر به مذاکره با آمریکا نیز نیست، کاهش تعهدات برجامی، اقدامی بجا بنظر می رسد و کماکان در این مقطع در مذاکره با طرف های اروپایی ایران دست بالاتر را دارد.»