در این مطلب می خوانیم: استان همدان ظرفیت منحصر به‌فردی در تولید محصولات کشاورزی، صنایع دستی و معدنی دارد اما متاسفانه این ظرفیت به دلایلی نتوانسته آورده لازم را برای استان داشته باشد.
یکی از این دلایل نبود صنعت بسته بندی استاندارد محصولات تولیدی در استان است که باعث شده همدان نتواند آنطور که باید در بازارهای جهانی برای خود جایی باز کند؛ بسیاری از کارشناسان اقتصادی و بازار معتقدند که محصولات کشورهایی مانند ترکیه، اسپانیا، آلمان و چین به دلیل بسته‌بندی استاندارد و مناسب در صادرات محصولات خود موفق بوده‌اند و تولیدکنندگان این کشورها به دلیل استفاده از بسته‌بندی‌های استاندارد و مطابق سلیقه جهانی توان رقابتی بالایی در دنیا دارند به طوری که امروزه مشاهده می‌شود بازارها به قبضه محصولات برخی کشورها همچون چین در آمده است.
یکی از ظرفیت‌های استان صنعت سفال است، استان همدان در حوزه تولید کالاهایی مانند سفال و سرامیک شهرت جهانی داشته و حتی نام شهر جهانی را نیز با خود یدک می‌کشد اما صنعت بسته بندی در این زمینه در استان ضعف‌های بسیاری دارد به طوری که علیرغم اتفاقات خوبی که در این استان در زمینه سفال افتاد اما اقدام مؤثری برای بسته بندی تولیدات آن صورت نگرفته است.

***در استان صنعت بسته بندی رونق نیافته است
یک کارشناس بازار می‌گوید: متاسفانه در کشور و استان صنایع بسته بندی آنچنان رونق نیافته است به طوری که گاهی مشاهده می‌شود برخی از محصولات ما به صورت فله‌ای به کشورهای دیگر صادر و در آنجا با بسته بندی مناسب به فروش می‌رسد.
مینا عظیمی افزود: در صنایع سفال و سرامیک نیز وضعیت به همین گونه است به طوری که هیچ واحد بسته‌بندی در حوزه این اجناس در استان همدان موجود نبوده و استفاده نکردن از بسته‌بندی مناسب موجب شکستن، ضربه خوردن و در نهایت کاهش رغبت مشتریان به خصوص مشتریان خارجی برای خرید سفال‌های لالجین شده است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری معتقدند که استفاده از بسته‌بندی موجب افزایش قیمت تمام‌شده کالا شده می‌گوید: متاسفانه تولیدکنندگان استان نیز هزینه اضافی برای بسته‌بندی مناسب پرداخت نمی‌کنند و آن را به ضرر خود می‌دانند.
عظیمی از نبود فرهنگ استفاده از بسته بندی هم سخن به میان آورد و اظهار کرد: مردم عادت به خرید محصولات به صورت فله‌ای و بدون بسته‌بندی دارند به طوری که با دیدن اجناس با بسته بندی مناسب و زیبا به گران بودن آن می‌اندیشند و فکر می‌کنند باید بهای اضافه تری بپردازند.
بیش از 16 هزار نفر در شهر جهانی لالجین سکونت دارند که بیش از 80 درصد جمعیت فعال آن از طریق اشتغال در رشته سفال و سرامیک روزگار می‌گذرانند علیرغم این تعداد جمعیت فعال بخش سفال در روستاها و شهرهای همدان نیز بسیاری از افراد هستند که در مشاغل خانگی اقدام به کار سفالگری و یا رنگ آمیزی آن می‌کنند.
واضح است که باید برای اشتغال بیشتر افراد در این رشته و ارز آوری آن اقدامات مؤثری باید صورت گیرد.
مدیران استانی نیز بارها در جلسات مختلف اذعان کرده اند که استان همدان از نبود صنایع بسته بندی آسیب می‌ببیند و اینکه سرمایه‌گذاری در این زمینه بسیار کم است.
مسئولان معتقد هستند که باید فرهنگ سازی‌های لازم در زمینه بسته بندی مناسب محصولات صورت گیرد.

***صنعت بسته‌بندی نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار دارد
حمیدرضا متین، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان از نرخ بالای سرمایه‌گذاری برای صنایع بسته بندی و ماشین‌آلات و تجهیزات آن می‌گوید و می‌افزاید: صنعت بسته‌بندی نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار دارد و هر کسی وارد این حرفه نمی‌شود.
او در این زمینه می‌افزاید: بسته‌بندی مرغوب و باکیفیت بسیاری از کالاهای مصرفی در این استان قیمت تمام شده اجناس و هزینه تولید را افزایش داده و تولیدکنندگان را در زمینه درآمد و هزینه تولیدات خود دچار مشکل کرده است.
متین با بیان اینکه بیشترین مشکل بسته‌بندی در محصولات صادراتی سفال و سرامیک استان همدان وجود دارد می‌گوید: بزرگترین ضربه‌ای که بر صادرات سفال و سرامیک استان همدان وارد می‌شود، ناشی از نبود واحد بسته‌بندی مناسب برای این محصولات است.
وی افزود: اگر شخصی بخواهد در زمینه سفال و سرامیک سرمایه‌گذاری کند، باید بداند که بسته‌بندی مرغوب محصولات سفالی بر قیمت تمام شده اجناس تأثیر زیادی دارد و قدرت رقابت تولیدکنندگان را کاهش می‌دهد که این امر سبب می‌شود بیشتر تولیدکنندگان به فروش محصولات خود به صورت فله‌ای اقدام کنند.
به گفته متین اکنون سفال‌های چینی بسیار ساده‌تر از سفال‌های ایرانی بسته‌بندی شده و به علت پایین بودن قیمت کالا،‌ بسیاری از واحدهای تولیدی سفال کشور را در صادرات محصولات خود دچار مشکل کرده است.

***کاهش رقابت محصولات با بسته‌بندی‌های نامرغوب
فضای کار برای طراحان با استعداد فراهم شود
یک کارشناس اقتصادی هم در این خصوص در گفتگو با خبرنگار هگمتانه گفت: بسیاری از تولیدات داخلی که در بازارهای جهانی عرضه می‌شوند، دارای بسته‌بندی‌های نامرغوب بوده درحالی که همین محصولات از سوی دیگر کشورها با بسته‌بندی‌های زیبا توزیع می‌شوند.
علی صیادی می‌افزاید: بسیاری از تولیدات به صورت فله‌ای و در کارتن‌های معمولی ارسال شده و ارزش افزوده چندانی ایجاد نمی‌کند. این درحالی است که اگر همین محصول در بسته‌بندی ‌های زیبا توزیع شود، می‌تواند ارزش افزوده بسیار بیشتری ایجاد کند.
وی با تأکید بر اینکه ضروری است در این زمینه از ظرفیت‌های موجود استفاده بهتری شود می‌گوید: باید طراحان با استعداد را تشویق و فضای کار و فعالیت را برای آنها فراهم کنیم تا وارد این عرصه شوند و بتوانند همسو با بازارهای جهانی نیازهای مخاطبان را در زمینه بسته بندی محصولات شناسایی کنند.
یکی از مشکلات اساسی در سر راه صادرات محصولات استان همدان نیز، نبود بسته‌بندی مناسب است. به عنوان نمونه شهرستان لالجین شهر سفال جهان نامیده می‌شود اما به دلیل بسته‌بندی نامناسب این محصول، سفال‌های لالجین قدرت رقابتی خود را در برابر محصولات تولیدی کشورهای رقیب از دست داده اند.

* آسیب بسته بندی نامناسب به صادرات سفال و سرامیک استان همدان
یک تولید کننده سفال نیز با بیان اینکه بسته بندی نامناسب به صادرات سفال و سرامیک استان آسیب زده است می‌گوید: به دلیل بالا بودن هزینه‌های تولید هنرمندان قادر به بسته‌‌بندی مناسب برای محصولاتشان نیستند.
علیرضا خرمی با بیان اینکه مشتریان خارجی همواره خواستار خریداری محصولات با قیمت‌های ارزان هستند گفت: علیرغم کیفیت خوب محصولات سفال به دلیل نبود صنعت بسته بندی در این زمینه نتوانستیم جایگاه خود را در جهان باز کنیم.
وی تصریح کرد: گاه مشاهده می‌شود حتی با شانه تخم مرغ اقدام به بسته بندی محصولات می‌شود.
وی با اشاره به اینکه بعد از تحریم‌ها صادرات سفال معطوف به کشورهای اطراف و به خصوص عراق شده است می‌گوید: خریداران این کشورها ترجیح می‌دهند کالای ارزانی را خریداری کنند که این امر سبب افت کیفیت تولیدات و صادرات به صورت فله‌ای شده است.
خرمی بیان کرد: با بسته بندی سفال هزینه حمل و نقل کالا نیز افزایش می‌یابد که این امر مقرون به صرفه نیست.
وی با بیان اینکه ضروری است دولت در زمینه بسته بندی محصولات به تولیدکنندگان کمک کند بیان کرد: هزینه بسته بندی سفال بسیار زیاد است که دولت می‌تواند در این زمینه با اختصاص یارانه صادراتی تولیدکنندگان را کمک کند.

*ارتقای بسته بندی نیازمند حمایت‌های آموزشی و تسهیلاتی دولت
مشتری باید عادت کند سفال را با بسته بندی بخرد
یکی از صادرکنندگان و تولیدکنندگان سفال لالجین نیز در گفتگو با خبرنگار هگمتانه با بیان اینکه مشکل بسته بندی چیزی نیست که یک روزه و به سرعت حل شود، گفت: زمانی که ما سفال لالجین را به شهرستان‌های دیگر کشور صادر می‌کنیم برای پایین آمدن قیمت خیلی از اوقات از کارتن‌های دست دوم استفاده می‌کنیم.
این صادر کننده سفال که نخواست نامش برده شود، ادامه داد: البته در حال حاضر هم تعدادی از کارگاه‌ها در لالجین اقدام به بسته بندی‌های زیبا و با بهره گیری از مواد درجه یک کرده اند اما فراگیری این موضوع زمان می‌برد.
وی اظهار کرد: زمانی که مشتری به فروشگاه سفال مراجعه می‌کند و ما قیمت جنسی را به وی 10 هزار تومان اعلام می‌کنیم و می‌گوییم در صورت بسته بندی قیمت دو هزار تومان بیشتر می‌شود بیشتر اوقات می‌بینیم که خود مشتری ترجیح می‌دهد که کالا را داخل پلاستیک و بدون بسته بندی خریداری کند تا بهای کمتری بپردازد.
وی افزود: این مسئله موضوعی چندسویه بین تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مسؤولان است و مسؤولان باید در زمینه‌های آموزش و تسهیلات تولیدکنندگان را یاری کنند تا این روند سریعتر طی شود.
وی افزود: همچنین باید در این زمینه فرهنگ سازی شود و مشتری عادت کند که جنس را با بسته بندی خریداری کند.

*کلام پایانی
بسته‌بندی نامناسب محصولات سفال آسیب‌های فراوانی را به این بخش وارد کرده است که از آن جمله می‌توان به نداشتن جایگاه مناسب در بازارهای جهانی و شکستن محصول در حین حمل و نقل اشاره کرد، با توجه به اینکه ضرورت فرهنگ سازی بسته بندی مناسب در زمینه سفال بسیار مشهود است.
دولت باید در زمینه بسته‌بندی سفال از کارگاه‌های تولید کارتن و بسته‌بندی حمایت لازم را داشته باشد، چرا که واحدها به تنهایی نمی‌توانند به روند موفق تولید و صادرات خود ادامه دهند. باید در فروش سفال فرهنگ سازی شود که هیچ سفالی بدون بسته بندی فروش نرود و یا این‌که قیمت آن با بسته‌بندی با کالای بدون بسته بندی یکسان باشد.
روزنامه هگمتانه به مدیرمسئولی محمدرضا معتمدزاده توسط شهرداری در همدان چاپ و منتشر می شود.
7523/2090
تنظیم کننده: مرضیه بختیاری**انتشار دهنده: سعید زارع کندجانی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.