نشست تخصصی پیشگیری از کودکآزاری با محوریت کودکآزاری جنسی با حضور حمیدرضا الوند مدیرکل اداره بهزیستی استان همدان و چند تن از مددکاران اجتماعی و روانشناسان در همدان برگزار شد
به گزارش ایلنا، در این نشست حمیدرضا الوند با اشاره به برنامه ششم توسعه کشوری بیان کرد: این برنامه به علت توجه فراوان به مسائل اجتماعی، برای سازمان بهزیستی کشورهمچون تیغ دو لبهای است که در عین ایجاد فرصت، باعث سنگینتر شدن مسئولیت این سازمان نیز میشود.
وی در ادامه از نقش مهم تمامی افراد جامعه در سلامت اجتماعی گفت و بیان کرد: هر فردی در اجتماع باید احساس کند که نقشی در سلامت اجتماعی دارد. ما نباید همه چیز را از نهادهای دولتی متوقع باشیم. در حقیقت نقش اصلی حفظ سلامت محله و شهر توسط خود مردم ایفا میشود.
الوند در ادامه گفت: یکی ازمولفههای سلامت اجتماعی توجه به وضعیت کودکان به عنوان آسیبپذیرترین قشر جامعه است. توجه به مصادیق کودکآزاری میتواند از بیشتر شدن آن در جامعه جلوگیری کند و پیشگیری از کودک آزاری در درجه اول با آموزشهای درست و همکاری تمام افراد جامعه امکانپذیر است.
وی افزود: اغلب خانوادهها به علت نداشتن تکنیک درست برای آموزشهای جنسی، در این مورد با کودکان صحبت نمیکنند و به همین دلیل نهاد خانواده ما نیازمند دانش و مهارتی تخصصی برای مطرح کردن این مسائل با کودکان خود و پیشگیری از آسیبهای جنسی کودکان در جامعه است.
مدیر کل اداره بهزیستی استان همدان با اشاره به سابقه طولانی مطالعاتی دکتر شهین علیایی زند روانشناس خانواده و بنیانگذار مرکز پیشگیری از کودکآزاری جنسی در ایران در زمینه تربیت جنسی کودکان گفت: لزوم آموزشهای جنسی و مراقبت از اندامهای خصوصی توسط کودکان باعث شده که دکتر علیایی زند کتابی نیز در این زمینه نگارش کنند با نام "من همه را دوست دارم اما..." که خواندن این کتاب را به تمامی خانوادهها، مربیان مهد کودکها و...پیشنهاد میکنم.
در ادامه این نشست ناهید لطفی ماهر روانشناس تربیتی، از لزوم آگاهی والدین درمورد تمایلات جنسی کودکان گفت. وی اشاره کرد: در تمامی کودکان غریزه میل جنسی مانند هر انسان دیگری وجود دارد و اینچنین نیست که ناگهان بعداز بلوغ ایجاد شود اما خانوادهها باید توجه داشته باشند که این مساله به معنی منحرف بودن کودک نیست.
این روانشناس در ادامه بیان کرد: هدف از تربیت جنسی کودکان ایجاد یک نگرش سالم جنسی در افراد است که این مساله در بزرگسالی نیز نمود پیدا میکند. بسیار مهم است که کودک کنجکاویهای ذهن خود را در محیط سالم خانواده و به اندازه سن خود جوابگو باشد زیرا در غیراینصورت کودک کنجکاویهای خود را از راههای دیگری برطرف کرده که اغلب باعث ناهنجاری در کودکان میشود.
وی افزود:کودکان از سنین بسیار پایین در معرض پیامهای جنسی هستند و ما با آگاهی بخشی، آنها را از بسیاری خطرات مصون میداریم. باورهای نادرست والدین در خصوص تربیت جنسی فرزندان خود و شناخت نادرست از مسائل جسمی و جنسی کودکان در سنین مختلف رشد باعث آسیب به آنها میشود.
وی با تذکر این مساله که کودکان باید نه گفتن را بیاموزند افزود: ایجاد محیط مناسب، دارا بودن اطلاعات کافی در خصوص رشد جنسی کودکان و آموزش مهارتهای خود کنترلی و خود مراقبتی به کودکان، از عوامل مهم تربیت جنسی کودکان هستند.
لطفی ماهر در این خصوص گفت: کودک از سن 3سالگی شروع به پرسیدن سوال از والدین خود میکند و والدین موظفند درکنار استقبال از این سوالات و بیان جوابهای متناسب با سن کودکان، میزان اطلاعات کودک از این مسائل را نیز بسنجند. والدین برای پیشگیری از کودکآزاری باید شرایط خطر را شناسایی کنند، کودک را با مراقب بزرگسال مرد یا زن تنها رها نکنند و هرگز از کودکان خود غافل نشوند.
فاطمه بهنامجو، مددکار اجتماعی در ادامه این نشست با بیان این نکته که تمامی افراد زیر 18 سال کودک محسوب میشوند، بیان کرد: کودکآزاری استفاده عمدی یک بزرگسال از قدرت و زور و تهدید است که به رشد و حیات کودک لطمه وارد میکند. این آزارها میتوانند جسمی، جنسی، هیجانی و یا عاطفی باشند.
وی افزود: نباید تصور کرد که تنها دختران مورد آزار جنسی قرار میگیرند، در حقیقت از هر 4دختر یک نفر و از هر 6 پسر یک نفر سالانه مورد سواستفاده جنسی قرار میگیرد. اغلب این کودکان به علت ترس از محکوم شدن توسط خانواده و همچنین تهدید کودکآزاران این مسائل را بازگو نمیکنند وبه همین دلیل تمام خانوادهها باید متوجه هرگونه علایم تغییر در خلق و خوی کودک و همچنین آسیبهای فیزیکی در بدن آنها باشند زیرا همه اینها مانند یک زنگ خطر هستند که میتوانند والدین را از مشکلات آگاه نمایند.
این مددکار اجتماعی با بیان این مطلب مهم که اغلب کودکآزاران جنسی افرادی هستند که کودکان به آنان اعتماد دارند و بسیار به خانوادهها نزدیک هستند افزود: والدین باید مراقب کودکان خود باشند آنها را با آشنایان بزرگسال رها نکنند وتوانایی دفاع از اندامهای خصوصی بدن خود را به آنها بیاموزند.