به گزارش ایرنا، در عصر جدید و با پیشرفت فناوری ها، نوع آسیب های اجتماعی نیز تغییر کرده است و به نوعی تنوع این آسیب ها باعث شده تا پدر و مادر بیشتر فرزندان خود را کنترل کنند.
آسیب هایی که در سن 10 تا 19 سالگی اگر پیشگیری نشوند موجب گسترش شدید و دامنه دار چالش هایی همچون فساد، اعتیاد، عصیان، تبهکاری، سرگردانی، دزدی و انحراف جنسی می شود.
در این بین اگر استفاده از شبکه های اجتماعی نیز کنترل شده نباشند، می توانند این آسیب ها را تقویت کنند؛ چالشی دیگر که این روزها بیش از پیش مورد توجه کارشناسان مسائل اجتماعی، مسئولان و والدین قرار گرفته است.
امروزه با گسترش وسایل ارتباط جمعی همچون اینترنت، گوشی های تلفن همراه و ماهواره، نوجوانان و جوانان گمشده‌ها و کمبودهای عاطفی خود را در آن جست و جو می کنند و شرایط زندگی امروزی نیز به سمتی حرکت کرده که بیشتر نوجوانان برای دسترسی به اینگونه امکانات شرایط خوبی دارند.
در این بین برخی بازی‌های پرهیجان و بی محتوای رایانه ای، موسیقی های مبتذل غربی و اطلاعات ناشایست برخی صفحات اینترنتی دنیای پرخطری را برای نوجوانان ایجاد کرده و بر نگرانی ها در این حوزه افزوده است.
در این بین پدر و مادر باید هوشمندانه فرزندان خود را مدیریت کنند و بدانند اگر نوجوان خود در دریای پرتلاطم امواج ماهواره و اینترنت غرق می کنند، رهایی آنها از این دام ها کاری بس دشوار خواهد بود. به نوعی والدین باید مراقب تنهایی فرزند خود باشند.
از سوی دیگر اعتیاد همواره در کمین است و به گفته کارشناسان گرایش افراد به سمت هر نوع ماده مخدر از نوجوانی آغاز می شود.
انحرافات جنسی نیز در طرف دیگر ماجرا می تواند عوارض اجتماعی ایجاد کند و در این زمینه عوامل مختلف محیطی، خانوادگی و اجتماعی سرچشمه اصلی این نوع انحراف ارزیابی شده است.

** نقش آموزش و پرورش در پیگیری از آسیب های اجتماعی
اما در این میان آموزش و پرورش همواره برنامه هایی برای سلامت روان دانش آموزان داشته است که از جمله آنها می توان به محتوای کتاب‌های درسی، فعالیت‌های فوق برنامه، طرح تعالی مدیریت مدرسه و طرح شهاب اشاره کرد.
آموزش و پرورش با اجرای «طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان» (نماد) درحوزه سلامت روان، برنامه جامع رشدی یکپارچه ایجاد کرده است.
از آنجایی که فقدان آشنایی کافی نوجوانان با مهارت های اجتماعی ریشه بیشتر آسیب های اجتماعی دانش آموزان ارزیابی می شود و به تعبیری نقطه کوری در رشد شخصیت دلخواه و اجتماعی جوانان بشمار می رود، باید نسبت به آموزش مسائل این حوزه به نوجوانان تلاش بیشتری صورت گیرد.
در این بین شاید ایجاد تفریح ‌های سالم، تقویت مطالعه، ورزش و یاد خداوند بتواند راهی برای خود باوری نوجوانان و پیشگیری از حرکت به سمت آسیب های اجتماعی باشد.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش همدان در گفت و گو با ایرنا گفت: در سال تحصیلی جدید «طرح نماد» در 250 آموزشگاه استان اجرا می شود.
عبدالله جعفری با اشاره به اینکه این طرح سال تحصیلی گذشته به صورت آزمایشی در 12 مدرسه اجرا شد، افزود: سال تحصیلی 97 - 96 حدود سه هزار دانش آموز مدارس ناحیه یک همدان و شهرستان ملایر در طرح نماد، آموزش های پیشگیرانه فرا گرفتند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته یک میلیارد و 890 میلیون ریال اعتبار برای اجرای این طرح اختصاص یافت، ادامه داد: در نظر داریم امسال این طرح را به صورت کامل در یکی از شهرستان های استان اجرا کنیم که با توجه به افزایش مدارس اعتبار آن نیز افزایش می یابد.
جعفری با بیان اینکه سامانه پایش آسیب های اجتماعی تحت وب نیز همزمان با این طرح در مدارس استان برگزار می شود، گفت: از تعداد 2 هزار و 500 آموزشگاه یکهزار و 450 آموزشگاه اطلاعات دانش آموزان را در این سامانه ثبت کرده اند.
وی با اشاره به اینکه 16 مورد آسیب در حوزه اجتماعی شناسایی شده است، ادامه داد: بر اساس این اطلاعات، والدین بد سرپرست، خشونت و همچنین گرایش به خشونت بیشترین آمار را در بین دانش آموزان استان نشان می دهد.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش همدان با اشاره به اینکه برای دستیابی به آمار دقیق تر، تمام مدارس استان باید پایش شوند، ادامه داد: اعتیاد در رده چهاردهم آسیب های اجتماعی و فرار از مدرسه، کودکان کار، ترک تحصیل، فرار از منزل و ازدواج زود هنگام دختران در رده پنجم تا دهم آسیب های اجتماعی دانش آموزان قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه 12 ارگان با محوریت آموزش و پرورش طرح نماد را اجرا می کنند، گفت: معاونت اجتماعی نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) کمیته اصلی این طرح را تشکیل می دهند.
جعفری با اشاره به اینکه در سال تحصیلی 99 - 98 این طرح در تمام مدارس استان اجرا می شود، تاکید کرد: پیشگیری مهمترین ابزار در آسیب های اجتماعی است و در عصر حاضر باید با آموزش نوجوانان را از این دام نجات دهیم.
وی با اشاره به اینکه در دنیای امروز آسیب ها در حال تغییر هستند، عنوان کرد: 35 تا 40 نوع آسیب اجتماعی در تمام کشور های جهان شناسایی شده است که با برنامه ریزی دقیق می توان با آنها مقابله کرد.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش همدان افزود: در برنامه های بعدی باید منشا این آسیب ها را بررسی کنیم چرا که با خشکاندن ریشه این آسیب ها، میوه های ناسالم نیز از بین می رود.
وی با بیان این که سال گذشته پوشش 40 درصدی در اجرای برنامه های پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سطح مدارس اجرا شد، اضافه کرد: پیش بینی شده در سال تحصیلی جدید نیز 50 درصد از مدارس زیر پوشش این برنامه ها قرار گیرند.
جعفری با بیان این که در مرحله دوم اجرای این طرح والدین و کارکنان آموزش و پرورش نیز شرکت می کنند، افزود: در حوزه کارکنان سال گذشته یکهزار و 900 تن و امسال نیز حدود 2 هزار تن در دوره ای 18 ساعته آموزش دیدند.
وی ارتباط موثر با دانش‌آموزان را از موارد مهم در ارایه برنامه‌های پیشگیرانه دانست و تاکید کرد: امسال حدود هشت هزار جلد کتاب معلم با محتوای مهارت افزایی معلمان و ارتباط گیری موثر با دانش آموزان توزیع می شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش همدان با اشاره به اینکه با اجرای طرح خطرپذیری و نماد، اتفاقات خوب در جمع‌آوری اطلاعات و اقدامات پیشگیرانه در حوزه آسیب های اجتماعی دانش‌آموزان جمع آوری شده است، افزود: مسایل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی درگیر این موضوع هستند که طرح نماد می تواند در این زمینه ها خدمات ارزنده ای به نوجوانان اهدا کند.
وی با اشاره به اجرای 16 عنوان فعالیت در قالب تفاهم نامه‌ها در سطح مدارس استان، اظهار کرد: چهار طرح رشد مدار، طرح آموزش مقابله ای در دوره متوسطه اول و طرح مراقبت از خود از جمله طرح‌های اجرا شده در سال گذشته در سطح مدارس استان بود.
جعفری با اشاره به اجرای طرح همکاری خانه و مدرسه به صورت مشترک با بهزیستی در سال گذشته، اظهار کرد: این طرح در چهار مدرسه اجرا شد و امسال نیز در 16 مدرسه اجرا می شود.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش همداناز برگزاری جشنواره نوجوان سالم خبر داد و گفت: پیش بینی می‌شود امسال 25 هزار اثر به دبیر خانه این جشنواره ارسال شود.
گفتنی است، در سال تحصیلی 98 - 97 بیش از 270 هزار دانش آموز در مدارس استان همدان تحصیل می کنند.
9904/2090
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.