به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از هرمزگان، 290 مسافر پرواز شماره 655 هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران صبح یکشنبه 12 تیرماه سال 1367 در حالی که نمیدانستند چه سرنوشتی در انتظار آنهاست برای پرواز به سمت دبی در فرودگاه بندرعباس حاضر شدند.
ساعت هرچه قدر به 10 نزدیک میشد مسافران خود را برای سوار شدن به هواپیما آماده میکردند و کودکان به همراه والدین خود پای به هواپیمایی میگذاشتند که سفری کوتاه مدت را درپیش داشت.
هواپیمای ایرباس شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران که قرار بود ساعت 10 صبح حرکت خود به سمت دبی را طبق معمول دیگر پروازها آغاز کند، حدود ساعت 10:15 صبح شروع به اوج گیری کرد و آخرین سفر این هواپیما آغاز شد.
در حالیکه هنوز 10 دقیقه از حرکت این هواپیما نمیگذشت، هواپیما در ارتفاع 12 هزار پا و در مکانی نزدیک تنگه هرمز بر روی آبهای نیلگون خلیج فارس قرار داشت، اما در این لحظه دیگر صدایی از مسافران این هواپیما شنیده نشد و ناگهان خون مسافران پرواز شماره 655 خلیج فارس را رنگین کرد.
و این همان زمانی بود که هواپیمای مسافری جمهوری اسلامی ایران در حالیکه در کریدور هوایی بینالمللی و در مسیری مشخص در حال حرکت بود به وسیله دو موشک ناو آمریکایی وینسنس، تکه تکه شد و این آغازی بود بر سفر ابدی 290 مسافر بیگناه این هواپیما.
290 مسافر این هواپیما شامل 66 کودک زیر 12 سال، 172 مرد و 52 زن بودند که 36 نفر از آنها از اتباع کشورهای هندوستان، پاکستان، ایتالیا، امارات و یوگوسلاوی محسوب می شدند که تمامی آنها در یک لحظه با دستور ویلیام راجرز فرمانده ناو وینسنس نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا تکه تکه شدند و برروی آبهای خلیج فارس قرار گرفتند.
به دنبال این حادثه نیروهای مردمی ونیروهای نظامی ،امداد ونجات جمهوری اسلامی ایران پس از وقوع این حادثه، راهی منطقه خلیج فارس شدند و اجساد شهدا درحالی که برخی متلاشی شده وبرخی به قعردریا رفته بودند به همراه قطعات هواپیما پس از چند روز وحتی ماه ها تلاش برخی را پیدا کردند و شماری همچنان در ته دریا آرمیده و پیدا نشدند.
اجساد قربانیان این حادثه دردناک توسط نیروهای امدادی جمع آوری و به بندرعباس منتقل شد و مردم انقلابی بندرعباس نیز چند روز بعد حضوری باشکوه را در تشییع پیکر شهدای این حادثه رقم زدند.
این هواپیمای مسافری دارای مجوز قانونی برای پرواز به مقصد دبی بود و جز مسافر چیز دیگری همراه نداشت ولی سردمداران کاخ سفید که در جبهه اصلی جنگ کم آورده و از صدام نا امید شده بودند خود دست به کار شده وبه ویلیام راچرز فرمانده ناووینسنس دستور دادند این هواپیما را به همراه مسافران سرنگون کند.
بعد از اینکه این اقدام مورد اعتراض جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت ودردادگاه بین المللی لاهه بابت این جنایت جنگی شکایت شد دولت آمریکا نه تنها ازاین بابات عذرخواهی نکرد بلکه اعلام کرد این هواپیما جنگی بوده وآمریکا در دفاع ازخود این کار کرده درحالی که هرژمونی این حمله آنقدر روشن وساده است که ناو وینسنس آمریکا که پیشرفته ترین ناوجنگی بوده با علم اینکه هواپیما مسافری است آن را ساقط کرد.
برای رد گم کردن ؛آمریکاییان نخست اعلام کردند یک فروند هواپیمای اف 14 جمهوری اسلامی ایران را هدف موشک قرار داده اند، در حالی که ناو یو اس اس وینسنس به پیشرفته ترین تجهیزات و دستگاه های راداری مجهز بود و می توانست نوع هواپیمای نظامی ازهواپیمای غیر نظامی را به آسانی تشخیص دهد.
پس از آشکار شدن نوع هواپیما، دولت وقت آمریکا مدعی شد، هواپیمای ایرباس خارج از دالان هوایی پرواز کرده و ناو آمریکایی بارها اخطار رادیویی برای آن فرستاده اما از هواپیمای مسافربری ایران پاسخی دریافت نکرده است.
در همان زمان وزارت دفاع آمریکا با ارایه گزارشی در این باره نوشت: پرواز 655 ایران ایر از بندرعباس شروع شد و به پرواز خود در مسیری عادی ادامه داد تا اینکه هفت دقیقه پس از پرواز به وسیله موشک پرتاب شده از طرف ناو وینسنس مورد اصابت قرار گرفت... آخرین تماس خلبان برای گزارش دهی درباره موقعیت هواپیما نیز در 9 و 58 دقیقه بود.
این موضوع نشان می دهد که ناو آمریکایی از نوع هواپیمای مسافربری و غیرنظامی بودن آن، آگاهی داشته است اما نه تنها آنان هیچ گاه به این موضوع اعتراف نکردند بلکه پس از گذر مدتی، مدال شجاعت را بر گردن ویلیام راجرز فرمانده ناو جنگی انداختند و بدین سان حمایت خود را از این جنایت اعلام داشتند.
پس از مخابره تصاویر این حادثه دردناک توسط خبرنگاران داخلی و خارجی به تمامی نقاط دنیا میزان انزجار مردم دنیا به خصوص مردم کشورهایی که در این حادثه تعدادی از هموطنان خود را از دست داده بودند از دولت جنایتکار آمریکا باز هم افزایش یافت اما در این میان شاهد موضع گیری های منفعلانه نهادهای بین المللی تحت سلطه آمریکا همچون شورای امنیت سازمان ملل نیز بودیم.
حمله به هواپیمای مسافری ایران یکی از نمونه های بارز نقض قوانین بین المللی از سوی دولت ایالات متحده آمریکا بود به گونه ای که ناو آمریکایی وینسنس با عبور از مرزهای آبی کشورمان در آبهای تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران یک هواپیمای مسافری را مورد حمله قرار داد.
آمریکاییها در حالیکه کشورمان در حال جنگ با رژیم بعثی عراق بود با زیرپا گذاشتن تمامی قوانین بینالمللی یک هواپیمای ایرانی را آن هم در آبهای کشور خودمان مورد حمله قرار دادند و شورای امنیت سازمان ملل نیز به راحتی از کنار این مسئله گذشت.
با گذشت 29سال از وقوع حادثه تلخ سقوط هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی ایران به وسیله ناوهای آمریکایی ،واقعه ای ناگوار که هیچ گاه از خاطره مردمان این دیار پاک نخواهد شد و همچون زخمی عمیق در تاریخ پربار ایران باقی می ماند وهرسال این روز با شکوه هرچه تمام تر برگزار می شوذد ویا دوخاطره این عزیزه گرامی داشته می شود.
در بیست و نهمین سالگرد این واقعه، محل شهادت مسافران پرواز 655 با حضور خانواده شهدای 12 تیر و جمعی از مسئولان در آب های خلیج فارس در استان هرمزگان گلباران شد.
46