رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بشاگرد گفت: فصل گل‌دهی درختچه پسته تلخ که بسیارشبیه به درختچه بادام کوهی است، از اواخر دی‌ماه آغازمی‌شود.

علی مبارکی روز شنبه در جمع خبرنگاران افزود: میوه این درختچه بسیار تلخ و برگ آن بیشتر مصرف خوراکی برای دام دارد و در گویش محلی نیز به آن «کوتور» می گویند.

وی ادامه داد: پسته کوهی یا همان "بنه یا کسودنگ و کسور " علاوه بر استفاده خام به عنوان انواع مختلف غذا آماده و طبخ می‌شود.

به گفته این مسوول، پسته کوهی با استفاده از بذر تکثیر می‌شود و انتشار بذر آن در طبیعت از طریق پرندگان انجام می‌گیرد.

پسته وحشی از گیاهان درختی بلند قامت نواحی ارتفاعات کوه‌های نیمه خشک محسوب می‌شوند که در اغلب نقاط کوهستانی نیمه خشک کشور مانند بلوچستان تا خراسان، لرستان، کردستان، اصفهان، فارس، خوزستان، کرمان، یزد و تهران به صورت گونه‌ای بومی و شاخص وجود دارد.

این درختچه به همراه بادام کوهی عنصر اصلی و شاخص بخش کوهستان‌های خشک و نیمه خشک ناحیه رویشی ایرانی را تشکیل می‌دهد.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بشاگرد هم‌چنین گفت: از هر درختچه بادام کوهی نیز حدود ۳ کیلوگرم محصول برداشت می‌شود که مزه تلخی دارد.

مبارکی بیان کرد: بادام کوهی در گویش محلی مردم بشاگرد به اسم گاروم معروف است که از میوه آن برای روغن‌کشی استفاده می شود و مغز شیرین شده آن مصرف خوراکی دارد.

وی آغاز فصل گلدهی درختچه‌های بادام کوهی را از اواخر دی و زمان برداشت آن را  اواخر اردیبهشت تا پایان تیر اعلام کرد و بیان داشت: مغر تلخ این میوه پس از فرآوری و شیرین‌سازی به عنوان خشکبار مصرف می‌شود.

بادام کوهی درختچه‌ای پر شاخه با شاخه‌های ترکه‌ای و راست است که برگ‌های آن بیشتر در بهار دیده می‌شود و در فصل تابستان بدون برگ است.

شهرستان‌های بندرعباس، بستک، بشاگرد و حاجی آباد از رویشگاه‌های مهم درختچه بادام کوهی در هرمزگان است.

گلدهی بادام کوهی در شهرستان حاجی آباد نیز از بهمن ماه آغاز و تا نیمه اسفندماه ادامه دارد و فصل برداشت میوه‌های رسیده بادام کوهی اواخر مرداد است.

تکثیر این گیاه به دو روش ریز ازدیادی از طریق کشت جوانه و یا از طریق کشت بذر صورت می‌گیرد.

مهم ‌ترین ذخیره گاه درخت بادام کوهی منطقه کوهشاه احمدی شهرستان حاجی آباد است.

این منطقه یکی از قطب های برداشت بادام کوهی در کشور است که در گویش محلی به آن «الوکˈ» گفته می‌شود.

گلدهی درخچه بادام کوهی در شهرستان بستک نیز از اواسط دی آغاز می‌شود و تا اسفند ادامه دارد.

بادام کوهی گیاهی مقاوم است و به عنوان یکی از بهترین گونه‌های کوهستانی برای تثبیت و جلوگیری از فرسایش خاک، تبخیر کمتر رطوبت خاک، جلوگیری از فرسایش بادی، گرما، مهار روان‌آب‌ها، سیلاب‌ها و جلوگیری از خسارت‌های ناشی از آن است.

شهرستان بشاگرد در ۲۷۰کیلومتری شرق بندرعباس مرکز هرمزگان واقع شده و منطقه کوهستانی است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.