مراسم روز جهانی مردمان بومی با رونمایی از کتاب استاد سیدعبدالجلیل قتالی و افتتاح مرکز احیای هنرهای دستی تالاب نشینان "سنچه" در منزل تاریخی بلوکی شب گذشته(16 مرداد) با حضور مسئولان استانی و شهرستانی، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، نویسندگان و فرهیختگان و همچنین خیل عظیمی از علاقمند به فرهنگ و هنر در سالن کسرای بندرخمیر برگزار شد.

به گزارش ایسنا، مطنقه خلیج فارس، شهردار بندرخمیر در این مراسم ضمن خیر مقدم به همه مسئولان و نویسندگان و پژوهشگران حاضر در همایش، اظهار کرد: از اینکه یک رویداد مهم فرهنگی و بزرگ در شهر بندرخمیر در حال برگزاری است خیلی خوشحال و خردسند هستیم.

جواد محمودی افزود: سازمان یونسکو هر ساله این روز را برای بزرگداشت از انسان های بزرگ و میراث فرهنگی بومیان مناطق انتخاب کرده و جای سرور و شادمانی است که با استقبال زیادی از اندیشمندان ، نخبگان و بزرگان استان و شهرستان همراه شده است.

در ادامه فرماندار خمیر نیز ضمن تقدیر از برگزار کنندگان این مراسم گفت:خوشبختانه شهرستان خمیر مفاخر زیادی در سطح استان دارد و برگزاری چنین مراسماتی فرهنگی برای مفاخران و اندیشمندان، تاثیر زیادی در رشد و فرهنگ جامعه شهرستان خواهد داشت.

میرهاشم خواستار افزود: خوشبختانه اتفاقات خوبی در زمینه فرهنگ و هنر در شهرستان در حال انجام است و امیدواریم  این اتفاقات میمون تداوم داشته باشد.

وی ادامه داد: کشور ما یکی از کشورهایی است که به بومیان اهمییت زیادی داده شده و نمونه آن استان هرمزگان و بویژه شهرستان خمیر می باشد که همه مردم با حفظ وحدت و یکپارچگی در کنار یکدیگر در صلح و آرامش زندگی می کنند در صورتی که در برخی کشورها افراد بومی از جامعه خود طرد شده اند.

امام جمعه اهل سنت بندرعباس نیز در این مراسم با بیان اینکه باید در حوزه کتاب خود را تقویت کنیم اضافه کرد:استان ما در حوزه پژوهش و نویسندگی عملکرد مناسبی ندارد و باید خود را بیشتر تقویت کنیم.

سیدعبدالباعث قتالی افزود: تنها راه شناختن و شناساندن جامعه، نگارش و تالیف کتاب می باشد که در این راستا نویسندگان جوانان باید خلاقانه در راستای تعالی جامعه فرهنگی خود کوشا باشند.

امام جمعه شهرستان خمیر نیز در این همایش گفت: کتاب دو جلدی استاد قتالی حاوی مطالب مفید وارزنده ای است که برای آن تلاش زیادی شده است.

حجت الاسلام و المسلمین صفائی حائری همچنین ابراز امیدواری کرد با حمایت مسئولان از چنین رویداد فرهنگی و تجلیل از نویسندگان شاهد رشد و تعالی فرهنگ شهرستان باشیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم، گفت: بنده خوشحالم امروز در سومین مجلسی شرکت میکنم که موضوع آن کتاب است.

رضا کمالی افزود: خوشبختانه در یکسال اخیر فعالیت های خوبی در بخش فرهنگی بویژه در حوزه کتاب در استان شروع شده است.

وی به نقش کتاب ها در جامعه و همچنین به وجود ابرکتاب هایی از جمله قران در جوامع بشری اشاره کرد و اظهار داشت:بعضا یک کتاب از جمله قرآن باعث شده، چهره های دنیا را عوض کند و نگرش های زیادی در جامعه بشر ایجاد کند.

کمالی زرکانی ادامه داد: امروز ما بعنوان یک ایرانی به کتاب های خود در دنیا افتخار می کنیم.

وی اضافه کرد: موفقیت بیشتر کشور از فرهنگ شروع شده و فرهنگ کلید همه این موفقیت ها می باشد.

این مقام مسئول همچنین با اشاره به شبکه شهرهای خلاق در هرمزگان گفت:قطعا این کار را  با جدیت دنبال می کنیم زیرا شهرهای خلاق و پویا را اساتید فرهنگ و هنر می سازند و هر جا که شهر خلاق فعال شود قطعا شهر زنده خواهد ماند.

وی همچنین در پایان گفت: امیدوارم تمام ظرفیت های بالقوه فرهنگی شهر خمیر به بالفعل تبدیل شود.

در ادامه نماینده مردم غرب هرمزگان در مجلس شورای اسلامی گفت: پایه و اساس توسعه هر جوامعی با نگاه فرهنگی شکل می گیرد و قطعا هرجا این نگاه شکل گیرد، باعث توسعه آن جامعه خواهد شد.

ناصر شریفی با اشاره به این دانشنامه خمیر گفت: قطعا این کتاب ارزشمند فرهنگی، تاثیر زیادی در حوزه های دیگر خواهد گذاشت.

استاد احمد سایبانی از پیشکسوتان و اساتید برجسته حوزه فرهنگ نیز در این گردهمایی به اتقاقات خوب فرهنگی در سی سال اخیر در استان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در این سال ها فرهنگ کتاب در استان فراگیر شده و این استان در این دهه ها افراد برجسته ای در زمینه فرهنگ و هنر در استان داشته است.

وی با اشاره به کتاب استاد قتالی گفت: ایشان این آثار گرانبها را به طرز زیبایی گردآوری کرده و قطعا این آثار برای استان ماندگار خواهند ماند.

سایبانی با بیان اینکه فرهنگ پژوهش نویسی و فرهنگ کتاب خوانی در استان کمرنگ شده است، اضافه کرد: گرچه فرهنگ کتاب خوانی در استان منسوخ شده اما نسل جوان باید این کتاب ها را بخوانند و تلاش کنند چنین فرهنگی در را نسل های بعدی انتقال دهند.

استاد منصور نعیمی یکی دیگر از مولفین و مولف فرهنگ جامع هرمزگان در این همایش گفت:دانشنامه خمیر دانشنامه سترگی است که مایه مباهات همه ما هرمزگانی ها می باشد.

وی افزود: در این کتاب دقت و وسواس زیادی خرج شده  و امیدواریم مسئولین در این راستا این را کتاب حمایت کنند.

حجت الاسلام موسایی مشاور استاندار هرمزگان نیز گفت: کتاب ارزش زیادی در فرهنگ دینی ما دارد و خوشبختانه فضای نورانیت در فرهنگ دینی ما حاکم است و انگیزه ای که دربحث تالیف است برگرفته از همین نور الهی می باشد.

  وی ادامه داد: فرهنگ هرمزگان فرهنگ جامع و کاملی است و کتاب های زیادی در حوزه فرهنگی به رشته تحریر درآورده شده است.

دکتر حسن نیا از مولفین غرب هرمزگان نیز از تلاش های سیدعبدالجلیل قتالی در گردآوری این کتاب تقدیر کرد و افزود: این دانشنامه مربوط به دانشنامه کل جنوب ایران است که می توانیم از آن الگوبرداری کنیم.

وی افزود: امیدواریم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان از چنین کتابهایی حمایت کنند و این رونمایی آخرین رونمایی در استان نباشد.

سیدعبدالجلیل قتالی مولف کتاب دانشنامه خمیر نیز در این مراسم از همه افرادی که در تالیف کتاب ایشان را همراهی کردند تقدیر و تشکر کرد و افزود: هدف بنده از چنین تالیفاتی حفظ فرهنگ و اصالت بومی منطقه بوده است.

این پژوهشگر افزود: هرمزگان، گذشته ای سرشار از فرهنگ و هنر دارد زیرا این استان مسیر جهانگردان و محل تلاقی فرهنگ های مختلفی بوده است که مقداری از این فرهنگ ها با تلاش بزرگان آن زمان گردآوری شده و وظیفه ماست که دین خود را نسبت به حفظ و صیانت از فرهنگ هرمزگان ادا کرده و به آیندگان برسانیم.

 

وی در ادامه گفت: مجموعه دانشنامه خمیر در دو جلد با 1100 صفحه و 11 فصل در حوزه جغرافیا ،تاریخ ،مردم شناسی و غیره به رشته تحریر در آمده است.

وی ابراز امیدواری کرد با تالیف این کتاب و جلدهای بعدی بتواند دین خود به مردم منطقه در زمینه فرهنگی ادا کرده باشد.

فخرزاده نماینده سازمان یونسکو در ایران نیز در این نشست بعنوان آخرین سخنران این جلسه به ایراد سخن پرداخت.

وی اظهار کرد: دفتر منطقه ای یونسکو در کشور ایران نمایند چهار کشور ایران، عراق، پاکستان و افغانستان را پوشش می دهد.

فخرزاده بیان کرد: سازمان یونسکو تاکید زیادی بر حفظ ارزش های بومی و فرهنگ های قدیمی بومی دارد و در دنیا تلاش خود را در نگهداری زبان و فرهنگ بومی انجام می دهد.

نماینده یونسکو اضافه کرد: وجود آثار و تالیف گرانبهایی همچون تالیف دانشنامه خمیر توسط استاد قتالی کمک بسیار زیادی به حفظ و شناخت فرهنگ بومی خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، علاوه بر رونمایی از دانشنامه بندرخمیر ،افتتاح مرکز احیای هنرهای دستی تالاب نشینان بندرخمیر با عنوان سنچه در منزل تاریخی بلوکی از دیگر برنامه های روز جهانی مردمان بومی در شهرستان بوده است.


انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.