به گزارش ایرنا،‌ در سالهای اخیر 22 منطقه حاشیه ای و سکونتگاه غیررسمی در اطراف شهر ساوه شکل گرفته و دامنه توسعه این مناطق چنان شدت یافت که مسئولان و تصمیم گیران ساوجی را بر آن داشت که این مناطق را هرچند تلویحی اما به عنوان یخشی از شهر بپذیرند.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد،‌ سکونتگاه های غیررسمی در هزاره سوم به عنوان چالش اصلی در جهان سر بر می آورند و اکنون از هر 6 نفر در جهان، ‌یک نفر در این گونه مناطق زندگی می کند که اگر مورد رسیدگی دولت ها واقع نشود، ممکن است در افق سال 2030 میلادی حدود 2میلیارد نفر از جمعیت جهان در این گونه سکونتگاه ها مستقر شوند.
شهر ساوه حدود 65 درصد از کل جمعیت 285 هزار نفری شهرستان را در خود جای داده است و بیشترین دلیل تمرکز این جمعیت نیز وجود نواحی و شهرک های صنعتی و روی آوردن ساکنان شهرهای دیگر کشور و روستائیان برای یافتن شغل و امرار زندگی است.
جمعیت کارگری به دلیل بضاعت اندک مالی توان زندگی در هسته اصلی و تعریف شده شهر را ندارند و به همین خاطر برای گذران زندگی در محلات حاشیه ای متمرکز می شوند.
فانوس آباد؛‌ یکی از روستاهای حاشیه جنوبی شهر ساوه از سال 68 احداث شد که شاید نصیبش از همه مولفه های شهرنشینی تابلوی «شهرک ولیعصر» است؛.
نبود شبکه فاضلاب و وجود چند واحد دامداری سبب انباشت زباله و مشکلات زیست محیطی در این منطقه شده که سلامت شهروندان را نیز در معرض آسیب است.
در سمت راست مسیر بلوار شهید شجاعی به سمت میدان سرداران محله فانوس آباد یا همان شهرک ولیعصر قرار دارد؛‌ جاده ای خاکی دارد و خانه هایی فرسوده و در مواردی خشتی و گلی به چشم می خورد که حتی کمتر از شاخص های یک روستا هم امکانات در این منطقه وجود ندارد و مدرسه ،پارک و بوستانی و امکانات خدماتی لازم نیز به چشم نمی خورد.
یکی از ساکنان منطقه فانوس آباد ساوه گفت: در این محله بیش از 200 خانواده زندگی می کنند که جمعیتی افزون بر یک هزار نفر را در خود جای داده است.
' محمد رمضانی' اظهار کرد: زندگی مردم فانوس آباد به سختی و با مشقت می گذرد و دلیل آن هم نبود خدمات لازم در زمینه های مختلف است و به عنوان مثال در این منطقه هیچ مدرسه ای وجود ندارد و ساکنان به ناچار برای ادامه تحصیل فرزندان خود با تحمل هزینه های بالا و سرویس رفت و برگشت،‌ فرزندان خود را به مدارس درون شهر می فرستند.
وی ادامه داد: از مسئولان به خصوص آموزش و پرورش درخواست می شود که برای احداث مدرسه در این محله با توجه به شمار بالای دانش آموزان اقدام کنند.
ناصر محمدی یکی از دیگر ساکنان در خصوص مشکلات فانوس آباد گفت: این شهرک فقط آب و برق دارد و اخیرا هم با تصمیم مسئولان،‌ کار گازکشی در حال انجام است.
وی در عین حال نبود فضاهای آموزشی و بوستان و نیز محلی برای بازی بچه ها را از کاستی های مهم این محله برشمرد و گفت: از شهرداری و شورای شهر ساوه درخواست می کنیم برای رفع این مشکل چاره اندیشی کنند.
محمدی همچنین خواستار آسفالت معابر خاکی و جدول گذاری فانوس آباد شد و گفت: زمستان های این منطقه بسیار سخت است و مجموع این منطقه با بارش باران و برف و گل و لای فراوان سبب ایجاد مشکل در تردد ساکنان می شود و در فصول گرم نیز با وزش باد،‌ گرد و خاک کف معابر به درون منازل ساکنان می رود.
پیرمردی از اهالی فانوس آباد نیز در سخنانی گفت: شغل بیشتر ساکنان فانوس آباد‌ کارگری است و میزان درآمد اهالی بسیار کم و کفاف زندگی شان را نمی دهد و حیات بیشتر خانواده ها به حمایت های کمیته امداد امام خمینی (ره) و یارانه ماهانه بستگی دارد.
وی ادامه داد: نبود امکانات رفاهی و خدمات عمومی و اجتماعی مانند خط اتوبوسرانی،‌ مسجد،‌ نانوایی و امور بهداشتی بر سختی زندگی ساکنان این منطقه افزوده است.
وی گفت: برای تهیه کالاهای مورد نیاز و روزانه باید یا با پای پیاده یا با آژانس تا میدان انقلاب یا خیابان طالقانی تردد شود و تنها دلخوشی ساکنان این منطقه این است که مقرر شده فانوس آباد را به عنوان بخشی از شهر به رسمیت بشناسند.
اکبر یوسفی نیز توصیف جالبی از فانوس آباد دارد و معتقد است: فانوس آباد اگرچه تا هسته اصلی شهر (میدان انقلاب) حدود یک کیلومتر فاصله دارد اما تا رسیدن به شاخص های زندگی شهری کیلومترها فاصله دارد.
وی گفت: خانه های این منطقه بدون سند مالکیت است و قیمت زمین نیز در این شهرک چیزی بین 100 تا 150 هزار تومان به ازای هر متر مربع برآورد شده اما بیشتر خانه ها قولنامه ای هستند و سند کلی زمین های این منطقه متعلق به شخص دیگری است.
یکی از بانوان ساکن در این منطقه نیز خواستار توجه به وضعیت بهداشتی این محله شد و گفت: برخی اهالی دارای گوسفند هستند و به راحتی در کوچه ها جولان می دهند و فاضلاب هم به شکلی غیربهداشتی و به صورت روباز قرار دارد که بوی نامناسب آن در روزهای گرم باعث آزار و اذیت ساکنان می شود.
در مجموع مهمترین مشکلات محله فانوس آباد نبود زیرساخت های لازم از قبیل راه و معابر مناسب و آسفالت،‌ نبود مدرسه و مسجد،‌ نبود فضای سبز و بوستان و محل بازی کودکان،‌ ارائه نشدن خدمات اتوبوس و تاکسیرانی،‌ ساماندهی نشدن فاضلاب های محله، نبود فروشگاه مناسب عنوان کرد.
بر اساس اعلام اهالی این منطقه بستر خدماتی تلفن ثابت نیز در فانوس آباد وجود ندارد.

***‌عزم دولت و شهرداری برای ارائه خدمات به فانوس آباد و سایر مناطق حاشیه ای
معاون استاندار مرکزی و فرماندار ساوه در خصوص مشکلات محله حاشیه ای فانوس آباد گفت: با وجود موانع قانونی برای ارائه خدمات به مناطق حاشیه ای و سکونتگاه های غیررسمی، اقدامات موثری برای اعطای خدماتی از قبیل انشعاب گاز، برق و آب با تلاش مسئولان ساوه و همراهی مسئولان انجام شده تا ساکنان 22 سکونتگاه غیررسمی از این خدمات همانند دیگر شهروندان بهره مند شوند.
محمد بهاروند افزود: فانوس آباد یکی از مناطق حاشیه ای و خارج از محدوده شهر ساوه است و با توجه به اینکه در ساخت و سازهای این منطقه مقررات شهرسازی رعایت نشده، به همین دلیل خدمات رسانی به ساکنان را با مشکل مواجه کرده و با این حال برای ارائه خدمات به این منطقه و سایر مناطق حاشیه ای ساوه تدابیری اندیشیده شده است.
وی گفت: برای نوسازی خانه های ساکنان این منطقه تسهیلات کم بهره و بلاعوض به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) ارائه می شود و ساکنان فانوس آباد می توانند از تسهیلات 200 میلیون ریالی قرض الحسنه برای ساخت مسکن استفاده کنند.
به گفته بهاروند، 50 میلیون ریال تسهیلات بلاعوض نیز به ساکنان این منطقه قابل پرداخت است که این اقدامات، تلاش موثری برای صاحبخانه شدن این خانواده ها محسوب می شود.
شهردار ساوه در مورد ارائه خدمات به محله فانوس آباد اظهار کرد: شهرداری برای ارائه خدمات و انجام زیرساخت های لازم در این محله برنامه هایی عملیاتی دارد.
سید مهدی حسینی گفت: ایجاد فضای سبز،‌ بهسازی معابر و نیز شبکه فاضلاب برای محله فانوس آباد در دستور کار شهرداری قرار دارد و تا پایان امسال این فعالیت ها را اجرایی می شود.
شهردار ساوه افزود: برای خانواده های زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در محله فانوس آباد نیز تا مبلغ 250میلیون ریال که 50 میلیون ریال آن بلاعوض است،‌تسهیلات ارائه می شود و ساکنان می توانند از این فرصت برای احداث منازل جدید و مقاوم بهره بگیرند.
وی گفت: شهرداری به صورت جدی برای ارائه خدمات به مناطق حاشیه ای ساوه برنامه هایی دارد و به شرط وجود اعتبارات مناسب، تحولاتی در سیما،‌ منظر و زیرساخت های این مناطق ایجاد می شود.
گزارش: از یحیی معماری
/3075/ 6539
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.