به گزارش ایرنا، عزیز فیلی روز چهارشنبه در کارگروه اجرایی مدریت جامع حوضه آبخیز استان مرکزی با اشاره به اثربخشی اجرای طرح ترسیب کربن در شهرستان محلات عنوان کرد: پارسال شهرستان شازند و حوضه آبخیز نهرمیان این شهرستان به عنوان دومین حوضه پایلوت در استان مرکزی انتخاب شده است که تاکنون شاهد اثربخشی این طرح در شازند هستیم.
وی تصریح کرد: با توجه به چالش های زیست محیطی موجود در شازند لازم بود که این شهرستان نیز به عنوان پایلوت اول استان مرکزی به جای شهرستان محلات انتخاب می شد اما با این حال باید دشت شازند و بخش قره کهریز این شهرستان در فاز دوم اجرای این طرح در شازند در اولویت قرار گیرد.
فیلی بیان کرد: این طرح با هدف کمک به کاهش آلودگی های زیست محیطی در حال اجراست و می تواند اثرگذاری بالایی در شازند داشته باشد و در همین راستا به منظور تحقق اهداف دستگاه های اجرایی، کارگروه باید طرح های خود و وظایف محوله در راستای اجرای طرح را ارائه و پیگیری کنند.
در این نشست مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی اظهار کرد: طرح های منابع طبیعی به سه شکل 100 درصد خصوصی و با حضور سرمایه گذار، 100 درصد دولتی مانند طرح های جنگل کاری، آبخیزداری، حفاظتی، بیابانزدایی و همچنین به صورت مشارکتی بین مردم و دولت انجام می گیرد.
یوسف یوسفی افزود: اجرای طرح ترسیب کربن در سال 2004 با مدل بین المللی به منظور توسعه پایدار و توجه به سرمایه های اجتماعی، مالی، انسانی، زیرساختی و منابع طبیعی و محیط زیستی و با مشارکت مردم در مناطق روستایی در بیرجند اجرایی شد و به واسطه اثربخشی و بررسی این طرح در سال 2014 در کل کشور تعمیم یافت و از سال 92 نیز اجرای آن 21 روستاهای شهرستان محلات به عنوان پایلوت در استان مرکزی آغاز شد.
وی بیان کرد: سطح این طرح در شهرستان 100 هزار هکتار است که با اقدامات صورت گرفته 650 هکتار از اراضی روستای بزیجان به اراضی آبی تبدیل شده است و در حال حاضر هزار و 538 نفر از این طرح بهره مند هستند.
یوسفی انجام گفت: در راستای این طرح، 16 کارگاه آموزشی، 22 گروه توسعه روستایی همچون گروه های مرتعداری و کشاورزی، توجه به پتانسیل های گردشگری، تولیدات و محصولات کشاورزی و معیشتی و تولید گیاهان دارویی و نهال و پوشاک زنانه انجام گرفته است به طوری که 70 هزار اصله نهال آتریپلکس با مشارکت مردم در 150 هزار هکتار عرصه های طبیعی روستاهای هدف طرح کاشته شده است.
وی تولید 50 هزار نهال بادامک، آبیاری 45 هزار نهال آتریپلکس و انجام 470 عملیات آبخیزداری در 709 هکتار از عرصه های طبیعی شهرستان محلات را از دیگر اقدامات صورت گرفته در راستا اجرای طرح ترسیب کربن در شهرستان عنوان کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی بیان کرد: به واسطه اجرای این طرح چهار صندوق توسعه پایدار روستایی تشکیل شده که مدیریت و سرمایه گذاری آن با مردم است و به طوری که در حال حاضر 96 زن و 96 مرد از بهره برداران این صندوق هستند که تاکنون 104 میلیون تومان توسط این چهار صندوق پس انداز کرده اند.
وی عنوان کرد: تاکنون 14 میلیون تومان اعتبار بین المللی به این طرح اختصاص یافته و 11 وام به مبلغ 12 و نیم میلیون تومان و 20 وام خدماتی نیز به بهره برداران پرداخت شده است.
یوسفی ادامه داد: راه اندازی کارگاه تولید پوشاک، تغییر الگوی کشت و کشت گل محمدی در 6 هکتار از اراضی شهرستان و برداشت 12 تن گل محمدی و احداث یک کارگاه گلاب گیری توسط بهره برداران از دیگر دستاوردهای اجرای طرح ترسیب کربن در شهرستان محلات است که به کنترل بیابانزایی کمک کرده است.
یوسفی اضافه کرد: در راستای این طرح 789 هکتار بوته کاری، 589 هکتار کپه کاری، دو هزار و 100 هکتار قرق عرصه های طبیعی و هزار و 498 هکتار عملیات اصلاحی مراتع انجام و 9 دستگاه آبشخور با مشارکت مردم ایجاد شده و تاثیر بالایی در رشد اقتصادی و اشتغال روستاییان داشته است.
وی در خصوص اجرای طرح ترسیب کربن در حوضه آبخیز نهرمیان شهرستان شازند گفت: این طرح در مساحتی به وسعت 29 هزار و 480 هکتار از اراضی 21 روستای شهرستان با جمعیت 9 هزار و 498 نفر از سال گذشته آغاز شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی وجود کاربری های زراعی، باغی و منابع طبیعی، چالش ها وفرصت های اکولوژیکی قرار گرفتن در مسیر جنوب و غرب کشور، پتانسیل بالای بازندگی، گیاهان دارویی، طبیعت گردی و تنوع درآمدی و جلوگیریاز مهاجرت و وجود زیرساخت ها را از علل انتخاب این حوضه برای اجرای طرح عنوان کرد.
وی تصریح کرد: این طرح با هدف بهبود وضعیت اقتصادی، شرایط زیست محیطی و روحیه مشارکت در بین مردم و بهره برداران کنترل روان آب ها و خشکسالی در حوضه آبخیز نهرمیان اجرا می شود و تا کنون توسعه کشت زعفران، کشت یونجه دیم در 23 هکتار از اراضی، کشت گل محمدی در سه هکتار، 62 هکتار زراعت چوب، 90 هکتار کپه کاری، 500 هکتار کشت گیاه گل گاوزبان، انجام گرفته است.
یوسفی خواستار تخصیص اعتبار به این طرح طبق توافق صورت گرفته بین استانداری مرکزی، سازمان جنگل ها و UNDPشد و گفت: بر اساس این ،سالانه باید سه میلیارد ریال به اجرای این طرح اختصاص یابد که در سال های اول اجرای طرح به صورت کامل انجام نگرفت و لازم است که امسال رقم قابل قبولی جهت اجرای طرح در دوشهرستان محلات و شازند اختصاص یابد.
استان مرکزی با 29 هزار و 530 کیلومتر مربع وسعت، حدود یک و 82 صدم درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده که 70 درصد آن را عرصه های منابع طبیعی تشکیل می دهند.
6992/3075/خبرنگار: آذر اسفندیاری***انتشاردهنده: حسین مهدی زاده
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.