آزاده میر شمس‌الهی روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود:  ۶۵ تا ۷۰ درصد هزینه تولید در واحدهای پرواربندی را خوراک دام تشکیل می‌دهد و رسیدن به بیشترین میزان تولید، از طریق تأمین مواد غذایی مورد نیاز دام امکانپذیر است،بنابراین مدیریت تغذیه یکی از مهمترین عوامل موثر بر تولید در نظر گرفته می‌شود.

وی ادامه داد: حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ واحد پرواربندی گوساله دارای پروانه صنعتی در استان مرکزی وجود دارد و این استان از جمله استان‌های با تعداد پرواربندی بالا در کشور است.

پژوهشگر و عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی خاطرنشان کرد: در مرحله نخست این طرح ۳۰ درصد از واحدهای فعال موجود در شهرستان‌های مختلف استان (متناسب با تراکم پرواربندی‌های هر شهرستان) انتخاب و اطلاعات مدیریتی و تغذیه‌ای این واحدها جمع آوری و وضعیت موجود آنها بررسی، تحلیل و ارزیابی شده و نقایص موجود در واحدها مشخص شد.

میرشمس‌الهی ادامه داد: با تکمیل اطلاعات بدست آمده از مرحله نخست این طرح، تعدادی از واحدهای علاقمند به همکاری به صورت الگویی انتخاب شدند تا با بهبود نحوه تغذیه و خوراک دهی گوساله‌ها، گام‌هایی برای ارتقای مدیریت تغذیه این واحد به عنوان الگویی برای سایر واحدهای با شرایط مشابه برداشته شود.    

وی گفت: در بیشتر واحدهای مورد مطالعه مقدار مصرف مواد مغذی گوساله‌ها، بیشتر یا کمتر از حد نیاز آنها بوده و مقداری از این مواد به دلیل سوء مدیریت به هدر می رود که این مهم موجب کاهش بهره‌وری و تولید بهینه و اقتصادی می‌شود.

پژوهشگر و عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی افزود: تغذیه متعادل و هدفمند گوساله‌ها در طول دوره پروار موحب افزایش وزن نهایی گوساله‌ها شد.

میرشمس‌الهی اظهارداشت: میزان پروتئین خام مصرفی گوساله‌های گروه تغذیه متعادل، منطبق با نیازمندی‌های آنها بوده و میزان پروتئین خام مصرفی گوساله‌های شاهد در هر یک از پرواربندی‌ها، کمتر از میزان نیاز گوساله‌ها بود.

وی ادامه داد: کمبود میزان پروتئین در جیره گوساله‌های گروه شاهد، دلیل اصلی کاهش وزن این گوساله‌ها در طول دوره پروار نسبت به گوساله‌های دریافت کننده تغذیه متعادل بود.

پژوهشگر و عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: میانگین ضریب تبدیل غذایی گوساله‌های گروه شاهد و گروه تغذیه متعادل در طول دوره پروار به ترتیب هفت و ۴۷ صدم و هفت و ۲ صدم بود که تفاوت بسیار معنی‌داری داشتند.

‌میرشمس‌الهی خاطرنشان کرد: با بررسی لاشه، می توان نتیجه گرفت که جیره‌های متعادل‌تر از نظر انرژی و پروتئین، بهبود راندمان تولید گوشت را به همراه دارد.

وی گفت:  افزایش میزان عملکرد و بازدهی تولیدی واحدهای پرواربندی صنعتی گوساله استان مرکزی با تنظیم و متعادل کردن جیره‌های مصرفی واحدها و بهبود روش‌های خوراک‌دهی با امکانات موجود از جمله اهداف انجام این طرح بوده‌است.

مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی در سال ۶۲ و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سال ۷۲ به بهره برداری رسیده است که با ادغام وارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۷۹ با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی سپس در سال ۹۴ با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزی استان‌ها این مرکز با نام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت کند.

این مرکز دارای بخش‌های تخصصی پژوهشی مشتمل بر گیاه پزشکی، منابع طبیعی، آبخیزداری، زراعی و باغی، فنی و مهندسی است.

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی دارای هفت ایستگاه تحقیقاتی است که بستر مناسبی برای اجرای طرح‌های تحقیقاتی فراهم کرده است.
 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.