به گزارش خبرنگار ایرنا ، وزارت جهاد کشاورزی زمستان پارسال با ارسال دستورالعملی به زیرمجموعه های استانی خود اعلام کرد که با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی ، کشت برنج تنها در استان های گیلان و مازندران مجاز است و در 14 استان دیگر که سابقه کشت داشتند ، این کار ممنوع شد.
بر اساس برآوردهای کارشناسی اگر چه این دستورالعمل جهاد کشاورزی سطح زیر کشت برنج را از 620 هزار به 480 هزار هکتار رساند ، ولی میزان کاهش تولید داخلی در صورت اجرای کامل این دستورالعمل تنها کمتر از 200 هزار تن کاهش می یابد.
مازندران و گیلان برابر گزارش های رسمی بیش از 70 درصد نیاز کشور به برنج سفید را با تولید سالانه حدود 2 میلیون تن بر عهده دارند.
جمیل علیزاده شایق روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت که با توجه به مساعد بودن هوا و بارندگی مناسب بهاری ، میزان تولید برنج در مازندران و گیلان امسال افزایش خواهد داشت .
وی افزود : از آنجا که استان های دیگر نقش زیادی در تامین برنج مورد نیاز کشور نداشتند ، ممنوعیت کشت که امسال اعمال شد نمی تواند زیاد بر بازار برنج اثرگذار باشد.
علیزاده شایق توضیح داد : پارسال 2 میلیون و 200 هزار تن برنج در داخل کشور تولید شد و کسری آن حدود 700 تا 800 هزار تن بود که به همراه 200 تا 300 هزار تن ذخیره سازی استراتژیک در مجموع حدود یک میلیون تن برنج وارد کشور شد.
وی تاکید کرد : امسال هم نیاز کشور به واردات برنج در همین حد و حدود است برای این که نه تغییر عمده ای در میزان تولید داخلی ایجاد شده و نه میزان مصرف افزایش یافته است .
** اختلاف در سرانه مصرف
دبیر انجمن برنج ایران یکی از دلایل واردات بی رویه برنج را اختلاف نظر در میزان مصرف سرانه میان دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت ، معدن و تجارت دانست و گفت : بر اساس مطالعات و بررسی های همه جانبه و کارشناسی که مورد تایید ما نیز است ، سرانه مصرف برنج در کشور سالانه 36 تا 37 کیلو گرم است و واردات هم باید بر همین مبنا انجام شود.
وی توضیح داد : متاسفانه وارد کنندگان به آمار مصرف سرانه 42 کیلوگرم استناد و برنج وارد می کنند که این کار به زیان تولید داخلی است و نگرانی ما این است که سال جاری به بهانه ممنوعیت کشت در استان های کشور ، شاهد واردات بی رویه باشیم .
علیزاده شایق واردات بیش از نیاز برنج به کشور با توجه به هزینه بالای تولید داخلی و ترجیح بسیاری از مصرف کنندگان بر قیمت کمتر به جای کیفیت را به زیان تولید داخلی دانست و بر ضرورت ساماندهی این موضوع از راه کاهش هزینه های تولید داخلی و فرهنگ سازی برای مصرف محصولات داخلی تاکید کرد .
وی گفت : مثلا با گسترش کشاورزی مکانیزه و انجام کارهای زیرساختی بویژه زهکشی و تسطیح و یکپارچه سازی شالیزارها ف هزینه تولید برای کشاورزان کاهش یافته و سبب کاهش قیمت برنج داخلی می شود و در این صورت محصول داخلی در برابر واردات ضربه پذیر نخواهد شد.
فراهم شدن زمینه کشت دوم ، آسان سازی اجرای طرح مکانیزاسیون ، کاهش مصرف سم ، افزایش درآمد کشاورزان و کاهش ضایعات محصول از مزیت های اجرای طرح تسطیح و یکپارچه سازی اراضی شالیزاری است .
کارشناسان کشاورزی مدیریت و صرفه جویی در مصرف آب را هم از پیامدهای مثبت مهم اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری عنوان می کنند و معتقدند تجهیز و نوسازی شالیزارها به طور میانگین سبب 25 درصد صرفه جویی در مصرف آب می شود.
تا کنون از 230 هزار هکتار زمین های شالیزاری مازندران حدود 60هزار هکتار تسطیح یکپارچه سازی شده است.
امسال 208 هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان زیر کشت برنج رفت که پیش بینی می شود بیش از یک میلیون تن برنج سفید تولید شود.
بر اساس هماهنگی های بین بخشی صورت گرفته در مازندران ، امسال در گام نخست حدود 350 هزار تن از برنج تولیدی استان که عمدتا محصول شالیزارهای حوزه آبریز رودخانه هراز است ، به صورت برندینگ وارد بازار می شود.
6990/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.