رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران گفت: مازندران هیچگونه برنامه استراتژیک در حوزه معدن ندارد.
به گزارش ایلنا از ساری، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن امروز در جمع خبرنگاران وظایف سازمان نظام مهندسی معدن را ارتقای خدمات فنی و مهندسی، افزایش ایمنی و بهره وری در امور معدنی اعلام کرد و اظهار داشت: سازمان نظام مهندسی معدن یکی از بازوهای توانمند وزارت صنعت، معدن و تجارت در اجرای مقررات نظام است.
وی افزود: در بخش معدن با استفاده از پتانسیل های منابع انسانی که در سازمان های نظام مهندسی استان ها وجود دارد خدمات شایسته و بایسته در تسریع امور معدن ارائه می شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران به تشکیل سازمان نظام مهندسی معدن ایران از سال 1381 اشاره کرد و افزود: امسال نیز ششمین هیات عمومی سازمان نظام مهندسی معدن ایران از تاریخ یازدهم تا چهاردهم اردیبهشت ماه در تبریز برگزار شده است .
وی با بیان این مطلب توضیح داد: اعضای هیات عمومی سازمان یادشده هر سه سال یکبار و در آغاز هر دوره فعالیت جدید هیات مدیره، اعضای شورای مرکزی را انتخاب می کنند که در تبریز علاوه بر هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ایران ،انتخابات شورای مرکزی استان نیز برگزار شد .
حمیدیان افزود: هفت نفر به ترتیب بیشترین آرا از میان هیات مدیره سازمان مزبور در سطح استانها از چهار رشته اصلی (سه نفر معدن، دو نفر زمین شناسی و رشته های متالورژی استخراجی و نقشه برداری هرکدام یک نفر)مستقیم به شورای مرکزی راه می یابند.
** انتخاب در شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور
وی ادامه داد: بنده به عنوان نفر دوم گروه معدن بصورت مستقیم بعنوان عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشوری انتخاب شدم .
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران با بیان اینکه قانون نظام مهندسی معدن به دلیل انفال بودن از اهمیت بالایی برخوردار است ،تصریح کرد: معدن به عنوان بیت المال تلقی می شود و نمیتوان تمام امور آن را به بخش خصوصی سپرد ؛بنابراین ضرورت دارد تا نظارت دولتی در آن صورت گیرد. به همین دلیل قانون نظام مهندسی معدن در مجلس مصوب و آیین نامه اجرایی آن هیات دولت تهیه، تصویب و به سراسر کشور ابلاغ شد .
وی اهمیت اقدامات و اهداف سازمان نظام مهندسی معدن را خوب توصیف کرد و گفت که با توجه به مطلوبیت عملکرد این سازمان ، آنطور که شایسته است از پتاسیل های آن بهره گیری نشد. و اینکه امور و اختیاراتی که بایستی به ما واگذار شود،اتفاق نیفتاد.
حمیدیان گفت: بسیاری از مواردی که در امور معدنی وجود دارد را می توانیم با استفاده از پتاسیل نیروهای انسانی در این سازمان بهره گیری کنیم ؛ سازمان های نظام مهندسی متشکل از رشته های معدن ،فرآوری،متالوژی و نقشه برداری است و اگر اتفاقی در یک معدن یا امور معدنی بیفتد میتوان توسط این افراد بصورت خدمات فنی و مهندسی پیگیری کرد.
وی افزود: معادن سازمان نظام مهندسی بصورت درجه بندی شده هستند ؛ با توجه به صلاحیت و مدرک تحصیلی به هرکدامشان پروانه اشتغال داده شد.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد قائمشهر گفت: متاسفانه طی سال های گذشته بخشی از کارهایی که می توانست به سازمان نظام مهندسی معدن واگذار شود هنوز اتفاق نیفتاده است هرچند سازمان صنایع و معادن در بخش هایی ازامور همچون تعیین صلاحیت و بررسی مسئولان فنی باصلاحیت و تهیه گواهی صلاحیت مالی و... به سازمان نظام مهندسی واگذار شده است اما با این حال موارد بسیاری وجود دارد که هنوز به این سازمان تفویض اختیار نشده است.
حمیدیان گفت: در حال حاضر تعیین صلاحیت مسئول فنی یا تعیین صلاحیت فنی مالی افراد و شرکت ها جهت واگذاری و ثبت معدن برعهده این سازمان است.
وی به انعقاد تفاهم نامه این سازمان با آب منطقه ای استان مبنی بر نظارت حفاری بر چاههای آب در استان اشاره کرد و بیان داشت:در این باره افرادی تحت نظر آب منطقه ای از آموزش های تکمیلی برخوردار شدند و در طی مدت پنج سال این نظارت بطور کامل عملیاتی می شد ولی متاسفانه در حال حاضر آب منطقه ای این امور را خودش بعهده گرفت این در حالی است که سازمان ما با ساختار تشکیلاتی کامل و افرادی تحصیل کرده در این رشته علاوه بر نیاز به اشتغال از مهارت خوبی نیز برخوردار هستند،بهره مند است.
حمیدیان ،نظارت و بازرسی مستمر بر معادن، کارشناسی میزان سوخت مورد نیاز معادن ،نظارت ویژه بر شن و ماسه رودخانه ای ظرفیت های عنوان کرد که دیگر سازمان ها می توانند از آن استفاده کنند.
** ضرورت استاندارد سازی معادن شن و ماسه بصورت دائمی
وی با بیان اینکه این سازمان می تواند در استاندارد سازی ساختمان ها با تایید استانداردسازی مصالح ساختمانی داشته کمک شایانی داشته باشد. و اینکه استاندارد سازی معادن شن و ماسه به صورت مستمر به ما واگذار شود.
** مازندران هیچگونه برنامه استراتژیک در حوزه معدن ندارد
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران مکان یابی در تهیه استراتژی و برنامه ریزی معدن و صنایع معدنی استان را از دیگر قابلیت های این سازمان عنوان کرد و گفت: مازندران هیچگونه برنامه استراتژیک در حوزه معدن و صنایع معدنی ندارد.
وی افزود: مازندران به دلیل قرار گرفتن در سلسله جبال البرز یکی از مهمترین منطقه معدنی است ، با تاکید بر اینکه معدن آخرین بخش در آسیب به منابع طبیعی و محیط زیست است؛ متاسفانه منابع طبیعی و محیط زیست معدن را منبع تخریب معرفی می کنند در حالیکه اگر معدنی واگذار شده بسیاری از این معادن از جنگل و منابع طبیعی حفاظت کردند.به همین خاطر معدن آسیب رسان نیست هرچند به ناچار استخراج معادن تخریب هایی را خواهد داشت.
حمیدیان در ادامه افزود: در مواجهه با این مشکل نظام مهندسی معدن راهکارهای خوبی نیز ارائه می کند چنانچه معدن واگذار یا تخریب شود بلافاصله بازسازی آن معدن در جهت فعالیت های نظیر گردشگری و توریست پذیری تبدیل می شود.
** وجود 117 معدن فعال با استخراج 16 نوع ماده معدنی در مازندران
وی به وجود 240 معدن در استان اشاره کرد و گفت که از این تعداد 117 معدن با استخراج 16 نوع ماده معدنی فعال هستند.
وی با اعلام اینکه 37 هزار نفر در کل کشور عضو نظام مهندسی معدن هستند و استان مازندران نیز یکهزار و 440 عضو در نظام مهندسی معدن برخوردار است،گفت: از این تعداد حدود 400 نفر دارای پروانه اشتغال هستند .
حمیدیان افزود: از 117 معدن فعال در مازندران 60 معدن دارای مسول فنی هستند .
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران ادامه داد : با توجه به ریسک بالای کار در معادن و خطرات متعددی که این فضای کاری دارند اما وجود مسول فنی در معادن می تواند تاثیر زیادی در کنترل وقوع حوادث داشته باشد .
وی حقوق هر مسئول فنی معدن را میانگین یک و نیم تا 2 میلیون تومان اعلام کرد ، تصریح کرد : درگیر بودن بهره برداران معادن با مسائل مالی و عدم کسب درآمد لازم باعث شده تا آنها از بکارگیری مسول فنی سرباز بزنند .
** احتمال تکرار حادثه معدن 'یورت' در معادن زغالسنگ مازندران
حمیدیان وضعیت ایمنی و تجهیزات معادن زغالسنگ یکی از شرکت های بهره بردار استان را زیر شرایط مطلوب توصیف کرد .
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن مازندران اظهار داشت: این شرکت بهره بردار پنج معدن زغالسنگ مازندران علاوه بر قدیمی بودن تجهیزات استخراج ، امکانات ایمنی و خود ایمنی کارگران را در معادنش ندارد .
حمیدیان اعلام کرد : تا جاییکه کپسول آتش نشانی معادن این شرکت شارژ نشده و از مدتهاست از موعد شارژ آنها گذشته است .
وی با تاکید براینکه در برخی از این معادن بالغ بر 200 کارگر کار می کنند ، هشدار داد : در صورت عدم توجه جدی و بموقع نسبت به این مساله تکرار حادثه ناگوار معدن 'یورت ' دور از انتظار نیست .
حمیدیان ادامه داد : با توجه به حساسیت موضوع ایمنی معادن این شرکت ، گزارش های لازم به دستگاههای اجرایی مرتبط ارائه شد تا در این خصوص تدبیری بکنند.
اردیبهشت پارسال ، حادثه انفجار معدن زغالسنگ یورت در استان گلستان رخ داد که در این حادثه 43 کارگر جان باختند و بیش از 70 نفر مجروح شدند .
حمیدیان تعداد معادن زغالسنگ مازندران را 50 معدن اعلام کرد و گفت : از این تعداد 15 معدن فعال است و این استان از نظر معادن زغالسنگ در کشور جز رتبه های اول به شمار می رود .