در حالیکه همیشه در گذشته مقصد سفر تعداد عظیمی از مسافران به سمت مناطق خاصی از مازندران از جمله سواحل دریا و جنگل ها بوده است اما سیاست و برنامه توزیع سفر که در سال های اخیر در دستور کار مسئولان حوزه گردشگری قرار گرفته است باعث شده تا مقاصد جدید سفر در این استان معرفی شود.
در حالیکه مانور مسئولان برای معرفی فضاهای گردشگری موجود در روستاهای مازندران متمرکز شده که به استناد آمارهای اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان این مهم تا حدودی نیز محقق شده است اما بیم آن می رود که نبود زیر ساخت های لازم خدمات دهی باعث عدم بازگشت و انتخاب دوباره این مناطق برای مقصد سفر شود.
مازندران سالانه میزبان بیش از 30 میلیون مسافر است که براساس آمار اداره کل گردشگری استان با معرفی جاذبه های روستاهای مازندران بیش از 30 درصد تعداد مسافران در دو سه سال اخیر روستاها را به عنوان مقصد سفر خود در این استان انتخاب می کنند.
دست اندرکاران و مسئولان حوزه گردشگری استان معتقدند با فراهم کردن بسترهای لازم در این زمینه امکان افزایش این میزان مسافر به مقصد روستاهای استان می تواند افزایش یابد و به نوعی از خشکیده شدن شوق سفر و عدم بازگشت دوباره مسافران به روستاهای استان جلوگیری شود .
*** گردشگری روستایی مازندران با چاشنی دغدغه
علی شریفی مدیر یکی از شرکت های خدمات گردشگری مازندران که در سال های اخیر همسو با برنامه های اداره کل گردشگری مبنی بر توزیع یکنواخت سفر در استان ، تلاش های خوبی کرده می گوید: برپایی تورهای مسافرتی در روستاهای مازندران به عنوان بخشی از برنامه توزیع سفر در استان است و این نوع تورها به دلیل ویژگی های خاص این مناطق مشتاقان و علاقمندان به خود را دارد .
شریفی افزود : علاقمندی مسافران چه داخلی و چه خارجی برای سفر به روستاهای مازندران وجود دارد که این مساله هم جای خوشحالی و هم نگرانی را دارد .
وی از مناسب نبودن برخی خدمات از جمله فضاهای اقامتی به عنوان عاملی در بی رغبتی مسافران برای حضور دوباره در روستاها ذکر کرد و ادامه داد : مسافران برای داشتن روزهای بی دغدغه ، سفر به محیط آرام در روستاهای مازندران را به عنوان گزینه ای برای خود انتخاب می کنند اما در عمل و واقعیت ، این کمبود و نبود امکانات خدماتی منجر به عقب گرد آنها از انتخابشان می شود .
شریفی وضعیت فعلی امکانات خدماتی در روستاهای مازندران را مستلزم بازنگری دانست ، گفت که با فراهم آوردن بسترهای مورد نیاز برای دریافت خدمات است که زمینه ماندگاری و حضور بیشتر مسافران را ایجاد می کند .
*** توزیع سفر در روستاها به همراه افزایش خدمات دهی
عضو هیات علمی دانشگاه مازندران از وجود امکانات و زیر ساخت های خدماتدهی به عنوان فاکتورهای اصلی در جذب و یا تداوم حضور مسافران به هر منطقه گردشگری نام برد .
مهدی رمضان زاده گفت : بسته امکانات خدماتی برای هر گردشگر می تواند شامل جزئی ترین مسائل از جمله تلفن تا مسائل کلی تر همچون جاده ، غذا و فضای اقامتی باشد که در کشورهای گردشگر پذیر بویژه اروپایی به این مهم اهمیت زیادی داده می شود .
وی افزود : در کشورهای گردشگر پذیر همگام با توجه به مساله توزیع مناطق سفر به فراهم کردن امکانات رفاهی و خدماتی توجه بیشتری می شود چرا که آنها به غیر از جذب گردشگر به دنبال تداوم این حضور هستند.
مدیر گروه جهانگردی دانشگاه مازندران این استان را با ظرفیت بالای گردشگری در تمامی مناطق بویژه روستاها نام برد و ادامه داد : برنامه ریزی برای توزیع سفر با چاشنی افزایش رغبت مسافران به روستاها می طلبد تا دست اندرکاران توجه ویژه تری به این مناطق داشته باشند .
وی به اجرایی شدن 2 برنامه محوری گردشگری در روستاها اشاره کرد و گفت : پروژه راه اندازی مناطق نمونه گردشگری در سال 1383 کلید خورد به گونه ای به مساله گردشگری در روستاها مرتبط بود .
به گفته رمضان زاده هرچند این پروژه منجر به تسهیل در هماهنگی با ارگان های مرتبط همچون منابع طبیعی برای صدور ساخت اماکن اقامتی از جمله هتل در روستاها شده است اما برای دیگر زیر ساخت های عمومی خدماتی ، اقدام خاصی صورت نگرفته است .
وی از مجموعه دولتی به عنوان مجموعه هایی نام برد که دراین مهم کوتاهی کرده اند و برای تامین زیر ساخت های عمومی اتفاقی نیفتاده است .
این استاد دانشگاه همچنین از انتخاب نادرست برخی روستاها به عنوان روستاهای هدف گردشگری به عنوان چالشی در حوزه گردشگری روستایی در مازندران نام برد .
وی گفت : برندسازی برخی روستاها به عنوان روستاهای هدف گردشگری در مازندران صورت می گیرد که به دلیل صعب العبور و نداشتن راه دسترسی مناسب 6 ماه از سال امکان دسترسی به آنها فراهم نیست .
رمضان زاده تاکید کرد : باید درانتخاب روستاهای هدف گردشگری پارامترهای برخورداری از خدمات رفاهی مدنظر باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی خدمات موجود در روستاهای مازندران ، هیچیک از این روستاها از منظر و دید گردشگری به عنوان روستا استاندارد برای خدمات دهی به گردشگران به شمار نمی روند .
به گفته این مدرس گردشگری دانشگاه های مازندران شاخص های بسته خدمات رفاهی گردشگران شامل مواردی نظیر غذا ، فضای اقامتی ، نحوه دسترسی به این فضاها و ساماندهی جاذبه های گردشگری در هر منطقه است .
وی افزود : با توجه به این پارامترها و شاخص های استاندارد جهانی ، روستاهای مازندران فاصله زیادی با این پارامترها دارند .
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران با تایید کمبودهای رفاهی و خدماتی برای گردشگران در استان گفت : این کمبودها در تمامی مناطق روستایی و شهری وجود دارد که در روستاها مشهودتر است .
مهران حسنی افزود : هرچند گردشگری مازندران تحت تاثیر کمبود امکانات و خدمات رفاهی قرار دارد اما با ایجاد بوم گردی ها تا حدودی مشکلات در این بخش در حوزه اقامتی در حال برطرف شدن است .
وی با اشاره به اینکه تاکنون برای بیش از 60 واحد بوم گردی در مازندران مجوز صادر شده است ، ادامه داد : اما برای رفع دیگر نقاط ضعف نیاز به همراهی و همدلی بیشتر دستگاه های مرتبط است .
معاون گردشگری مازندران گفت : کمیته ای برای شناسایی ضعف های موجود گردشگری در حوزه های زیر ساختی استان در حال انجام است تا نسبت به رفع آن اقدام شود .
مازندران سه هزار و 200 روستا دارد که کمتر از نیمی از جمعیت سه میلیون و 250 هزار نفری استان در آن ساکن هستند .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی ** انتشاردهنده : محسن حسن نیا
2096/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.