مگس مدیترانه ای در درون میوه های در حال رسیدن تخم ریزی می کند و لارو آن با تغذیه از گوشت میوه سبب پوسیدگی و ریزش شدید محصول می شود.
مازندران ۱۶۰ هزار هکتار باغ انواع میوه دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن از انواع مرکبات بویژه پرتقال است و سالانه حدود ۲ و نیم میلیون تن محصول از این باغ ها برداشت می شود.

طبق بررسی های سازمان جهاد کشاورزی مازندران و مشاهدات خبرنگار ایرنا، کاشت انواع درخت از جمله هلو، شلیل، انجیر، آلبالو ، گیلاس،  زردآلو، گردو و خرمالو در کنار باغات مرکبات به عنوان درختان اصلی با هدف خود مصرفی بویژه در باغ های واقع در ارتفاع بالای یکهزار متری سبب شیوع آفت مگس مدیترانه ای شده است.

اگرچه در سال های اخیر مقوله احیاء باغات مرکبات مازندران با هدف تجاری سازی صورت گرفته است، اما همواره خرده باغداران و حتی باغداران حرفه ای با هدف خود مصرفی اقدام به کاشت دیگر گونه ها از جمله انجیر، شلیل، هلو و دیگر درختان سیاه ریشه کردند که هر یک در زمان متفاوت به باردهی و مرحله برداشت می رسند.

برای نمونه کاشت درخت انجیر که  اوایل مرداد ماه به مرحله برداشت می رسد به صورت  تک درخت در همه باغات کوچک و بزرگ چه در داخل شهرها و روستاهای مازندران مشاهده می شود و با توجه به نزدیکی برداشت نارنگی پیش رس با این میوه که میزبان مناسب آفت مگس میوه محسوب می شود، در نتیجه زمینه سرایت این آفت به مرکبات بیش از هرزمان دیگری مهیا می شود.

بر اساس اظهارات کارشناسان؛ میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای است که این مشکل در باغات مخلوط مازندران به مرحله نگرانی سرایت به  درختان مرکبات تجاری نیز رسیده است.

مهم ترین میوه باغ های مازندران را انواع نارنگی و پرتقال تشکیل می دهد و بسته به گونه درخت به صورت زودرس و یا دیررس برداشت شده و روانه بازار می شود.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران؛ ۳۰ هزار هکتار از باغ مرکبات مازندران را انواع نارنگی شامل انشو، یافا و یا نارنگی رقم پیش رس "ایواساکی" تشکیل می دهد که برداشت آن  از نیمه دوم شهریور آغاز می شود.

هجوم مگس میوه در کنار باغات مرکبات این روزها باعث نگرانی جدی  باغدارانی شده است که باغ هایشان تنها دارای مرکبات است و مجبورند ضرر و زیان بی توجهی مالکان باغ های مخلوط را تحمل کنند.

جهاد کشاورزی مازندران اعلام کرده است که پیش از این با برگزاری دوره های آموزشی مختلف نسبت احتمال گسترش آفت مگس میوه هشدار داده و از باغداران خواسته تا برای چگونگی مقابله، با کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی مشورت کنند.

بر اساس بازدیدهای میدانی کارشناسان باغبانی ۶۴ مرکز خدمات کشاورزی مازندران و گزارش‌های دریافتی از ایستگاه‌های پیش آگاهی حفظ نباتات، آفت مگس میوه در همه باغات مخلوط در کنار درختان مرکبات مشاهده شده است.

جهاد کشاورزی مازندران به باغداران هشدار داد در صورت عدم مدیریت مناسب برای کاهش جمعیت، با خطر جدی هجوم این آفت در باغات میوه نارنگی و پرتقال در آینده نزدیک مواجه خواهند شد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به باغداران در باره گسترش شیوع آفت مگس مدیترانه ای هشدار داد و گفت که سطح ردیابی این مگس در همه باغات مخلوط استان رسیده است.
عبدالرحمان زاغی با اعلام این که هجوم این آفت سبب شد تا خطر به باغات نارنگی پیش رس هم برسد، افزود: علاوه بر اینکه همه کارشناسان باغبانی در مراکز خدمات کشاورزی استان آماده همکاری برای مشورت چگونگی مبارزه با باغداران هستند، به صورت روزانه در مناطق مختلف استان کارگاه های آموزشی پیشگیری و مبارزه برای باغداران برگزار می شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران بهترین روش مقابله با آفات را انجام اقدامات پیشگیرانه دانست و از صاحبان باغ های مرکبات خواست تا دیگر میوه های فاسد را از پای درختان جمع آوری و در عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتی متری زمین دفن کنند.  
زاغی تصریح کرد: در شرایط فعلی انجیر، هلو، شلیل، سیب و گلابی میزبانان اصلی آفت مگس میوه هستند که برداشت میوه های رسیده این درختان ضروری است و تاکید کرد که اگر این میوه ها برداشت نشوند و روی درخت باقی بمانند، آفت به میوه نارنگی که درمرحله رسیدن قرار دارد، سرایت می کند.  
مگس میوه مدیریترانه ای از آفات مخرب جهانی است که نسبت به سایر گونه های مگس میوه دارای دامنه میزبانی وسیعی است و می تواند بیشترین خسارت را به بار بیاورد.  
حشره مگس میوه به طور معمول تا ۲ ماه زنده می‌ مانند، اما اگر شرایط مساعد باشد تا ۶ ماه هم امکان زنده بودن آنها وجود دارد.  

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران نیز در گفت و گو با ایرنا به وجود آفت مگس میوه در باغات استان مازندران اشاره کرد و بیان داشت: اگرچه اطلاع رسانی و برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه چگونگی اقدامات پیشگیری و مبارزه همچنان د رحال انجام است، اما به دلیل وجود باغات مخلوط شرایط برای حضور این آفت مهیا است.

هادی ایزدی با بیان اینکه باغات تجاری استان مازندران نیز در خطر خسارت این آفت قرار دارند، ادامه داد: اگرچه باغداران تجاری به همه موارد توجه می کنند، اما به دلیل اینکه حتی در این باغات نیز شاهد وجود حداقل چند درخت متفرقه با هدف خود مصرفی از جمله انجیر، شلیل، هلو، سیب و گلابی هستیم، که میزبان خوبی بریا مگس میوه هستند.   
وی با اشاره به اینکه شرایط مناسب آب و هوایی سبب شد تا وضعیت باردهی انواع درختان مرکبات  مناسب باشد، گفت که  پیش بینی می شود تولید امسال مرکبات همانند سال قبل مناسب باشد.

طبق آمار جهاد کشاورزی پارسال حدود ۲میلیون و۳۵۰ هزار تن انواع مرکبات در مازندران تولید شد.  

۶۹۹۰/۱۶۵۴
 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.