بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا از مناطق کوهستانی و ییلاقی مازندران نشان می دهد که بهار امسال وضعیت رویش آویشن و گلدهی گون به خاطر بارندگی های مناسب و فراتر از انتظار متحول شده و تمامی دشت و دمن پوشیده از انواع گیاهان خودرو و دارویی است که بعضی از گونه های آن طی چند سال گذشته به ندرت در هر مکانی قابل مشاهده بود.
مناطق بالادست شرق مازندران که بیشتر از مناطق مرکزی و غربی طی یک دهه گذشته از خشکسالی آسیب دیده بود این روزها پوشیده از رویش گیاهان خودروی آویشن و گون است به گونه ای که بسیاری از کشاورزان و بومیان را بار دیگر وسوسه کرده است تا کار زنبورداری را از سر بگیرند.
این در حالی است که در پی سیلاب اواخر اسفند و اوایل فروردین امسال ، زنبورداری در مازندران یکی از بخش هایی بود که دچار خسارت و آسیب جدی شد. بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این بلاطی طبیعی به 21هزار و 128کلنی زنبور عسل استان خسارت صد در صدی وارد شد و آبگرفتگی بخش زیادی از کندوها هم سبب کاهش جمعیت لارو شده بود.
زنبورداران مازندران همه ساله به دلیل تنوع گونه های گیاهی سه نوع عسل شامل عسل بهاره با تغذیه زنبورها از شکوفه مرکبات و کلزا ، عسل تابستانه با تغذیه از شکوفه های و شهد درختان و گیاهان جنگلی و عسل ییلاقی یا دارویی با تغذیه از انواع گیاهان دارویی بویژه آویشن و گون تولید می کنند.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی پارسال از 602هزار و 719کلنی زنبور عسل مازندران 6 هزار و 704 تن عسل تولید شد و این استان رتبه پنجم را در این زمینه داشته است.
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی مازندران اثرگذاری بارش های بهاری بر رویش و شکوفه دهی انواع گیاهان و درختان به عنوان میزبا زنبور عسل را بسیار مناسب و ایده آل توصیف کرد و گفت : به طور یقین شاهد افزایش چشم گیر تولید انواع عسل در استان خواهیم بود.
حسین سیه چهره روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : هرچند طبق آخرین آمار بیش از 21 هزار کلنی زنبور عسل استان بر اثر سیلاب کاملا از بین رفته و آبگرفتگی کندوها سبب کاهش جمعیت لارو زنبور ها شده است، اما وضعیت شهد گیاهان برای تغذیه زنبورها به نسبت سال های گذشته بسیار مطلوب شده است.
سیلابی که در روزهای آخر سال 97 مناطق مرکزی و شرقی مازندران را خانه تکانی کرد و با تکرار شدن طی روزهای 12 و 13 فروردین مناطقی از غرب استان را هم شست و شو داد، بیش از 15 هزار میلیارد ریال به بخش های مختلف خسارت زد ولی بیشترین خسارت بر اساس اعلام مسئولان مربوط به بخش کشاورزی بوده است.
بر اساس اعلام هواشناسی مازندران از سال زراعی جاری ( مهر ماه سال قبل تا کنون ) حدود 660 میلمتر باران در مازندران بارید که نسبت به مدت مشابه سال قبل باران حدود 43 درصد بیشتر شد.
بنابر این آمار در فروردین امسال حدود 91 میلیمتر بارندگی در ایستگاههای هواشناسی مازندران به ثبت رسیده است که این میزان نسبت به فروردین سال گذشته افزایش 169 درصدی را نشان می دهد.
هواشناسی مازندران برای هفته های پیش رو تا پایان اردیبهشت را آسمانی صاف همراه با بارندگی کوتاه مدت پیش بینی کرده است.
کارشناس زنبور داری مازندران شرائط شکوفه دهی باغات مرکبات و دانه روغنی کلزا را هم بی نظیر توصیف کرد و ادامه داد : به نظر می رسد امسال رکورد شکنی تولید عسل مرکبات و کلزا را در استان داشته باشیم.
مازندران 160هزار هکتار زمین باغی دارد که 110هزار هکتار آن را باغات مرکبات تشکیل می دهد.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال حدود 25هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته است.
سیه چهره با اشاره به اهمیت عسل دارویی از گیاهان آویش و گون در مناطق ییلاقی مازندران ، گفت: با توجه به آمار بارندگی و برف در ارتفاعات البرز ،وضعیت رویش این 2 نوع گیاه مهم به عنوان میزبانان زنبورها برای عسل دارویی بسیار مطلوب تر از سال های گذشته است.
وی توضیح داد : خشکسالی و کمبود گل و گیاه بویژه در ییلاقات استان مازندران تولید عسل ییلاقی را طی پنج سال اخیر کاهشی کرده بود.
عسل به دلیل طبیعت گرم و خاصیت های فراوانی که دارد از دیرباز در درمان بسیاری امراض استفاده می شده به گونه ای که تقریبا از 2 هزار و 500 سال پیش در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گرفته است.
یک قاشق غذاخوری عسل خام شامل 64 کالری بدون چربی، بدون کلسترول و بدون سدیم است و بر اساس تحقیقات انجام شده حدود 80 درصد کربوهیدرات، 18 درصد آب، و 2 درصد ویتامین، مواد معدنی و اسیدهای آمینه در عسل طبیعی وجود دارد.
سالانه 70 هزار تن عسل در کشور تولید و روانه بازار مصرف می‌شود،اما مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که عسل تولید شده همانند سایر محصولات تولیدی از بسته‌بندی مناسبی برخوردار نیست.
ایران از جمله معدود کشورهایی است که زنبور عسل به صورت بومی در آن وجود دارد و در حال حاضر 9 گونه زنبور عسل در جهان دو گونه آن ( زنبورعسل کوچک در مناطق گرمسیری و زنبور عسل اروپایی) در ایران وجود دارد.
عسل انواع گوناگونی دارد و از انواع دارویی آن می توان به عسل طبیعی گون و آویشن ، شبدر ، چهل گیاه ، گشنیز ، کنار ، اقاقیا ، آفتابگردان ، یونجه و پونه اشاره کرد .
6990/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.