کودکان بازمانده از تحصیل اغلب به دلیل فقر اقتصادی از ادامه تحصیل محروم مانده اند و در نهایت به عنوان کودک کار به شغل های مختلفی کاذب کارگری و فروشندگی سیار مشغول می شوند.
این کودکان در دورانی که باید در مدرسه در حال تعلم باشند همراه دیگر اعضای خانواده به انجام امورات اقتصادی مشغولند تا بتوانند به کمک پدر ومادر چرخ زندگی سخت خود را بچرخانند.
برای کودک کار و یا بازمانده ازتحصیل جشن عاطفه ها و تقسیم شادی ها مفهومی ندارد چرا که دردستان و چشمان پر از انتظارش چیزی تقسیم نمی شود تا بتواند به واسطه آن بنای آینده را گذاشته و برای خودش درآینده چراغی روشن نماید.
نام کودکان بازمانده از تحصیل را همیشه و همه جا می شنویم اما برای حمایت و رهایی این قشراقدامی جدی و اساسی صورت نمی گیرد و چقدر زود به فراموشی سپرده می شوند و آینده آنها برای همه ما بی تفات است.
بازماندگان از تحصیل واقعیتی خاموش در جامعه هستند، حقیقتی که شاید دربسیاری از اوقات به چشم‌مان می‌آید اما راحت از آن چشم‌ پوشی می‌ کنیم.
آمار واقعی از کودکان بازمانده از تحصیل در کشوروجود ندارد و مسئولان مربوط آمارهای متفاوتی ارائه می‌دهند طبق آخرین سرشماری مرکز آمار ایران تعداد چهارمیلیون کودک بازمانده از تحصیل بین 6 تا 17 ساله در ایران وجود دارد.
براساس یافته‌های پژوهشی بیش از ٢٥ درصد از دانش‌آموزان سالانه ازمدارس ترک تحصیل می‌کنند که این آمار بسیارنگران‌کننده است و سرنوشت این دانش‌آموزان معلوم نیست.
یکی ازعلل بسیار مهم خارج شدن کودکان از چرخه‏ تحصیل این است که خانواده‏ها به درآمد کودکان خود نیاز دارند.
براساس گزارش مستند به سرشماری سال 85، بیش از 60 درصد از کل جمعیت بالای شش سال کشور، تحصیلاتی حداکثر در حد دوره راهنمایی وابتدایی دارند و 9 میلیون و 800 هزارنفر نیز بی‌سواد هستند.
به گفته مسئولان مدرسه انجمن حمایت از کودکان شوش، چهار دسته کودک بازمانده از تحصیل وجود دارد.
یک دسته مهاجرهای غیرقانونی هستند که هرگز مدرکی ندارند که بتوانند به مدرسه بروند.
دسته دوم، مهاجرهای قانونی هستند ولی مهلت مدارک‌شان احتیاج به تمدید دارد و خانواده‌های که شش فرزند دارند، نمی‌توانند برای تمدید مدارک هرکدام از شش فرزند، نفری 300 هزار تومان هزینه کنند.
به این ترتیب، برای نصفی از فرزندانشان مدرک می‌گیرند و نصف دیگر هم بدون مجوز و شناسنامه به کودکان بازمانده از تحصیل اضافه می‌شوند.
دسته سوم، کودکانی هستند که شناسنامه‌ای ندارند. که در این شرایط حتی اگر ایرانی هم باشند، به دلیل شناسنامه نداشتن، بدون هویت محسوب می‌شوند و آموزش و پرورش آن‌ها را ثبت‌نام نمی‌کند.
دسته آخر هم البته کودکانی هستند که شناسنامه دارند و شامل هیچ‌کدام از سه مورد دیگر نمی‌شوند ولی به دلیل اینکه باید خرج خانواده‌شان را در آوردند یا خانواده به درس خواندن آن‌ها توجهی نمی‌کنند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) بروجرد گفت: برای جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان خانواده های تحت پوشش هزینه ادامه تحصیل این افراد از سوی نهاد حمایتی کمیته امداد پرداخت می شود.
علی معظمی افزود: هم اکنون یک هزارو 400 دانش آموز و حدود 700دانشجو تحت پوشش این نهاد است که حمایت های کمیته امداد ازاین قشرموجب شده علاوه بر اینکه ترک تحصیل نکنند بلکه استعدادهای تحصیلی و حرفه ای آنها شکوفا شده وهم اکنون برخی ازدانشجویان در رشته دکتر به تحصیل اشتغال دارند.
رئیس اداره بهزیستی بروجرد نیز گفت: این نهاد آماری از کودکان بازمانده از تحصیل شهرستان ندارد اما هم اکنون 720 دانش آموز از پایه ابتدایی تا دبیرستان تحت حمایت های بهزیستی قرار دارند.
کرم رضا پیردایه افزود: این تعداد دانش آموزان تحت حمایت های نقدی وغیر نقدی بهزیستی در زمینه تحصیل قرار می گیرند و سالانه از سوی سازمان بهزیستی کمک های تحصیلی موردی به آنها می شود.
وی بیان کرد: دانش آموزان تحت پوشش این نهاد با توجه به معلولیت خانواده ها و فقراقتصادی حاکم برآنها نیازمند حمایت پیشتازبوده تا زمینه ادامه تحصیل آنها بیش از گذشته فراهم شود.
رئیس اداره بهزیستی بروجرد اظهار کرد: درآستانه بازگشایی مدارس هفت میلیارد و 200 میلیون ریال کمک هزینه تحصیلی ازسوی یک فرد خیر بروجردی بین 720 دانش آموزتحت پوشش توزیع شده است.
مدیرآموزش و پرورش بروجرد نیز گفت: در این شهرستان در سال تحصیلی گذشته دانش آموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی حدود چهارتا پنج تن بوده اند که تلاش شد از راه های مختلف شرایط ادامه تحصیل این افراد فراهم شود.
شهاب روزبهانی افزود: با توجه به خدمات گسترده وزارت آموزش و پرورش و نیز خیرین امروز کودک بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی وجود ندارد اما در2مقطع بالاتر راهنمایی و دبیرستان دانش آموزانی که تمایل به ادامه تحصیل ندارند وجود دارد.
وی ادامه داد: این دانش آموزان از روی بی علاقه بودن به درس و یا برخی مسایل و مشکلات ومخالفت با والدین و یا حضوردربازارکارحاضر به ادامه تحصیل نبوده وجزافراد بازمانده از تحصیل محسوب نمی شوند.
مدیرآموزش و پرورش بروجرد بیان کرد:هم اکنون آماردقیقی ازاین افراد وجود نداشته و درمهرماه جاری با ابلاغ به همه مدارس تلاش خواهد شد این آمار جمع آوری و اعلام شود.
6052
خبرنگار: آمنه صارمی **انتشار دهنده: مقداد بهاروند احمدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.