به گزارش ایرنا ، مردم خرم آباد این روزها با نزدیک شدن به تاسوعا و عاشورای حسینی با برپا کردن خیمه‌ها و آذین‌بندی هیئت‌ها، سیاه بندی تکیه‌گاه‌ها، مساجد و حسینیه‌ها و نصب پرچم‌های مشکی بر درب منازل، خود را جهت عزاداری و سوگواری سالار شهیدان و 72 تن از یاران باوفایش آماده کردند.
مردم این دیار در این ایام با حضور در محل‌های عزاداری و تشکیل مجالس نوحه‌سرایی و سینه‌زنی به گرامیداشت این روزها می‌پردازند.

**آیین چهل منبر یکی از رسوم خاص خرم آباد
در این آیین که در روز تاسوعای حسینی برگزار می‌شود، زنان خرم‌آبادی به یاد اسارت حضرت زینب(س)، با پای برهنه و با نقابی بر صورت، از محله باغ دختران حرکت کرده و چهل شمع در خانه‌هایی که درب آنها باز است، روشن می‌کنند.
به خانه‌هایی که شمع در آنها روشن می‌شود، منبر گفته می‌شود.
در فرهنگ ایرانی اسلامی، علاوه بر هفت، عدد چهل، نیز از دیرباز در زوایای مختلف زندگی فرهنگی، اجتماعی و مذهبی مردم ایران، معتبر و مقدس بوده و از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.
در این آیین که در خرم‌آباد به آن دختران چهل منبری هم می‌گویند، دخترانی سیاه‌پوش و نقابدار با پای بدون کفش به صورت گروهی، از اول صبح تاسوعا، مجالس عزا و حسینیه‌های شهر را می‌گردند و با نیت و خواسته‌های مختلف به ویژه بخت‌گشایی در هر جلسه و مراسم عزاداری یک شمع روشن می‌کنند تا چهل منبر را سر بزنند و چهل شمع روشن کنند.
در بخش‌های دیگری از لرستان از جمله بروجرد این رسم شکلی دیگر دارد، در رسم چهل منبر که در خرم‌آباد برگزتر می شود تنها توسط زنان و دختران جوان انجام می‌پذیرد ولی در بروجرد تنها به زنان اختصاص نداشته و مردان نیز در آن مشارکت می‌کنند.
در غروب و شامگاه تاسوعا، بسیاری از مردم و به ویژه کسانی که در شب‌های قبل سقاخانه داشته‌اند، درهای خانه خود را به روی مردم باز می‌کنند و سینی بزرگی در ورودی خانه یا حیاط می‌گذارند و در آن به یادبود شهدای کربلا شمع روشن می‌کنند و با نوشیدنی و دیگر نذورات از میهمانان پذیرایی می‌کنند.
بسیاری از زنان و مردان با تهیه چهل شمع، با پای برهنه و بدون اینکه با کسی صحبت کنند، از این خانه به آن خانه رفته و شمع‌های خود را در چهل سقاخانه می‌گذارند.
با این کار ضمن عزاداری، حاجات و خواسته‌های خود را نیز یادآوری می‌کنند و از امام حسین و یارانش شفاعت می‌طلبند که این آئین به چهل منبر مشهور است.
معاون فرهنگی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه لرستان در خصوص این سنت دیرینه مردم خرم‌آباد می گوید گفت: این مراسم سنتی در خرم‌آباد از امامزاده زیدبن‌علی (ع) خرم‌آباد به سمت ساحلی شروع می‌شود.
حجت‌الاسلام محمدجواد عباس‌زاده اظهار داشت: در این مراسم که بیشتر با حضور بانوان برگزار می شود هر نفر به یاد اسارت اهل‌بیت چهل شمع را روشن می‌کند
به گفته وی قدمت عزاداری و روضه‌خوانی در لرستان به بیش از 700 سال می‌رسد که این نشان از عشق و ارادت به خاندان عصمت و طهارت است.
استان لرستان 2 هزار و 500 هیات مذهبی دارد که 2 هزار و 350 هیئت ثبت سامانه طوبی هستند.
9872/6060
خبرنگار: اله یار محمودی فر**انتشاردهنده:محمد علیدوستی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.