در ادامه این مطلب آمده است: چند سال پیش در جمع چند نفر از همکاران نشسته بودیم، بحثی راجع به مدیر دستگاه متبوع ما پیش آمد، تقریبا بیشتر حاضران از دست مدیر مربوطه نالان و گله ‌مند بوده و خدا‌خدا می‌ کردند که هرچه زودتر عزل شود؛ یکی از همکاران که حدود یک دهه است بازنشسته شده در جواب به آن‌ها جمله ‌ای ماندگار و تاریخی بیان کرد.
وی گفت: «دوستان هیچ ‌وقت آرزو نکنید که این یا آن مدیر عوض شود.» پرسیدیم چرا؟ جواب داد «در طی سال‌ های تجربه کار اداری که داشته ‌ام، تاکنون هر مدیری برکنار شده نفر بعدی به مراتب ضعیفتر و بی‌ تجربه ‌تر بوده است، به ‌طوری که همیشه در حسرت مدیر قبلی می ‌ماندیم.»
نکته مورد اشاره این همکار سابق را می‌ توان تقریبا به‌کل نظام اداری استان تسری داد؛ چراکه در بیشتر عزل و نصب ‌ها در دهه ‌های اخیر، سیاسی ‌کاری، رایزنی و معامله ‌های پشت پرده در انتخاب مدیران بر تخصص، مهارت و تجربه کاری چربیده است.
در گذشته، نشستن بر مناصب مهم و حساس در گمان خیلی از کارکنان باتجربه و کارکشته ادارات و دستگاه ‌های اجرایی هم نمی ‌گنجید چه رسد به اینکه برای گرفتن منصبی خود را به آب و آتش بزنند و ده ‌ها نفر را برای کسب مسئولیتی حتی جزئی واسطه کنند؛ ولی در سال ‌های اخیر عیار مسئولیت ‌ها و کارهای اجرایی به حدی پایین آمده که هر کسی با هر میزان از دانش و معلومات، برای رسیدن به مناصب مهم، به اصطلاح سر و دست می‌ شکند.
به نظر می ‌رسد نظام اداری استان دچار آفت سیاست زدگی و باند بازی شده؛ ممکن است برخی از خوانندگان محترم با این موضوع موافق نباشند؛ انجام یک تحقیق میدانی از میزان بهره‌ وری و نیز انگیزه و کار مفید کارکنان ادارات، درستی یا نادرستی این ادعا را اثبات خواهد کرد.
به زبان ساده بگوییم تا زمانی که شایسته ‌سالاری، تجربه و مهارت جای باند بازی و سیاسی‌ کاری را نگیرد وضعیت استان از نظر کسب و کار و رونق اقتصادی بهبود نخواهد یافت و اوضاع استان به سامان نمی‌ شود.
سیاست زدگی باعث شده که متأسفانه برخی مناسبات اجتماعی و سیاسی در استان بر اساس منافع تعریف شود؛ یعنی منافع، تعیین‌ کننده دوستی ‌ها، دشمنی ‌ها، مخالفت ‌ها و نقدهای اجتماعی و سیاسی شده است.
بر این اساس فرد، افراد یا جریان‌ ها و گروه‌ های سیاسی تا زمانی حامی شرایط و وضع موجود هستند که منافع کوتاه ‌مدت و بلندمدت آن‌ها تأمین شود؛ در غیر این صورت دوستان دیروز نه ‌تنها به منتقدان که به دشمنان امروز تبدیل می‌ شوند.
بررسی و نگاهی گذرا به رسانه‌ های مکتوب، فضای مجازی و شبکه ‌های اجتماعی استان گواه این مدعاست؛ در این فضا هر ساعت و اگر گزاف نگوییم هر دقیقه، از یک استاندار جدید برای لرستان رونمایی می ‌شود.
هر گروه و دسته ‌ای تلاش می ‌کند گزینه مورد نظر خود را به‌ عنوان استاندار آینده این استان معرفی کند؛ رسانه ‌ها که به عنوان رکن چهارم دموکراسی و مردم‌ سالاری محسوب می‌ شوند نیز در این قضایا نقش خود را به ‌خوبی ایفا نمی ‌کنند.
رسانه مسوول و متعهد رسانه‌ ایی است که به توسعه استان کمک کند نه اینکه به مانعی بر سر راه توسعه استان تبدیل شود؛ خود را جای مسئولان ارشد استان بگذاریم، یک مسئول استانی در این شرایط چگونه می ‌تواند بر مسائل تمرکز و برای رفع مشکلات راهکار تعریف و ارائه کند؟ در این فضای پرتنش و هیاهو بخش زیادی از توان مدیران استان صرف خنثی ‌سازی و رد شایعات و آرام ‌سازی جامعه می‌ شود.
انتخاب استاندار، معاونان استاندار، مدیران کل و حتی مدیران میانی می ‌بایست در شرایطی آرام و به دور از تنش و هیجان سیاسی باشد؛ این شرایط 'حیدری و نعمتی' و 'زنده‌ باد مرده باد' موجود و فضای مسمومی که در استان ایجادشده، نویدبخش آینده خوبی برای استان نیست.
استانداری که در این شرایط و فضای ملتهب و سیاست زده انتخاب شود به ‌طور قطع و یقین گزینه مناسبی نخواهد بود؛ گناه انتخاب مدیری ضعیف و دسته چندم برای استان بر گردن کسانی خواهد بود که منافع باند و گروه خود را بر منافع مردم ترجیح می‌دهند.
استاندار از بیشتر مناطق لرستان دیدن کرده و با آن آشنایی کامل دارد و در چهار سال گذشته کمترین روزها را به انجام کارهای ستادی اختصاص داده است که این موضوع از امتیازات آقای بازوند نسبت به گزینه‌ های جدید است؛ فرد جدید تا بخواهد به شناختی جامع از استان دست یابد مدت خدمتش به سر آمده است.
انتقال و اختصاص طرح‌ های بزرگ و اشتغالزا به استان ‌های برخوردار به بهانه نزدیکی لرستان به جبهه ‌های جنگ در سال‌ های دفاع مقدس، خصوصی‌ سازی غیراصولی شرکت‌ ها و کارخانه ‌های مهم استان در دهه 80 و در نهایت اجرای سیاست «زمین سوخته» توسط مدیران و مسئولان نالایق در دهه‌ های گذشته باعث شده فاصله لرستان از نظر شاخص‌ های توسعه و اشتغال نسبت به استان ‌های برخوردار هر روز بیشتر و بیشتر شود؛ به همین دلیل عمق مشکلات به حدی است که پُر کردن این خلأ و شکاف به این آسانی امکان‌ پذیر نبوده و تلاش و همت همگانی و جمعی را می‌ طلبد.
برخی افراد و جریان‌ها مدینه فاضله ‌ای را در ذهن خود ساخته‌ اند و فکر می‌ کنند با رفتن یک یا چند مدیر تمام مشکلات رفع‌ می ‌شود و این در حالی است که مشکل اصلی در استان ما به ‌تبع سایر نقاط کشور، فرد نیست بلکه ساختار است.
چون ساختار و تشکیلات اداری و سیاسی کشور دارای بیماری مزمن سیاست زدگی است، مدیر و یا مدیرانی که از دل این ساختار رشد می‌ کنند کارآمدی و توانایی لازم را برای ساماندهی امور ندارند.
تلاش برای جذب سرمایه‌ گذاران داخلی و خارجی، استفاده از ظرفیت قرارگاه سازندگی خاتم‌ الانبیاء سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای اجرای طرح ‌های مهم زیربنایی و اقتصادی در استان، راه‌اندازی طرح‌ های مهم و کلیدی که سال ‌ها به ‌صورت راکد و یا نیمه تعطیل رهاشده بودند و...از جمله اقدامات مهمی هستند که در چهار سال گذشته استاندار لرستان بیشتر وقت خود را مصروف آن‌ها کرده است.
در برخی زمینه‌ ها ممکن است موفقیت چندانی حاصل نشده باشد که آن ‌هم ماحصل شرایط موجود استان و شرایط اقتصادی کشوراست و به جای استاندار هر فرد دیگری هم بود نتیجه‌ ای بهتر از این به دست نمی‌آمد.
استاندار لرستان یکی از نیروهای تکنوکرات «فن‌سالار»، باتجربه و منطقی در کشور است که رده‌ های مدیریتی را پله ‌پله طی کرده است؛ استان ما لرستان برای توسعه و پیشرفت نیازمند فردی در وزن اجتماعی و تجربه آقای بازوند و بلکه بالاتر است؛ تغییر و جا به جایی مدیریتی در صورتی به مصلحت جامعه است که تبدیل به احسن باشد یعنی فردی که جایگزین مدیر قبلی می‌ شود به قول معروف سر و گردنی بالاتر از فرد قبلی باشد.
اما همان‌ طور که در بالا اشاره شد تجربه ثابت کرده، در لرستان هر مدیری که عزل شده نفر جایگزین از عیار پایین ‌تری نسبت به قبلی بهره‌ مند بوده و دود این عزل و نصب‌ های نا به‌جا به چشم مردم رفته و می ‌رود؛ در مورد منصب استانداری لرستان هم اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، بازنده نهایی آن مردم و به‌ ویژه جوانان دانش‌ آموخته بیکار خواهند بود.
ناگفته نماند که برخی افراد و باندها در دهه ‌های گذشته آسیب‌ های زیادی را از ناحیه همین عزل و نصب‌ های نا به‌جا به استان وارد کرده ‌اند؛ این افراد برای اینکه به منافع دو روزه و دنیایی خود برسند، چهره نامطلوب و ناامنی را از استان جلوه می ‌دهند.
این افراد برای خودشیرینی و امتیازگیری بیشتر تا مدیری وارد استان می ‌شود چنان چهره خشنی از استان برای وی ترسیم می‌ کنند که فرد مزبور فکر می‌کند مردم و به‌ ویژه کارکنان ادارات این استان اسلحه ‌ای با چند خشاب فشنگ را در زیر لباس خود پنهان کرده و به سر کار می‌آیند؛ همان تصویری که همه ما از فیلم ‌های «وسترن» و هفت ‌تیرکشی در ذهن داریم.
دفاع از ثبات مدیریتی استان به ‌منزله تائید و عدم انتقاد به عملکرد استاندار نیست؛ آقای بازوند همچون دیگر افراد دارای نقاط ضعف و قوت زیادی است؛ یکی از انتقادهایی که به استاندار وارد است این که بیشتر مدیران استانی در دوره مسئولیت ایشان از یک شهرستان انتخاب شد و این مسئله باعث نارضایتی عامه مردم و به ویژه نخبگان مرکز و شرق استان شده است.
این جدای از صدها مدیر میانی در ادارات استان است که همگی از یک شهر خاص انتخاب شده ‌اند؛ در صورت ادامه کار استاندار، آقای بازوند باید در کنار آمایش سرزمین، آمایش نیروی انسانی و مدیریتی استان را هم اجرا کند.
انتقاد دیگر از استاندار این است که گفته می ‌شود بیشتر عزل و نصب ‌ها خارج از اراده ایشان بوده و توسط محافل و افراد بانفوذ انجام می‌ شود؛ اکثر فعالان سیاسی و حتی نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی بارها از دخالت این محافل و باندها در امور استان و به ‌ویژه در عزل و نصب‌ها به استاندار لرستان انتقاد کرده ‌اند.
خلفای عباسی با شعار خونخواهی امام حسین (ع) و اهل‌بیت پیامبر (ص) مردم را با خود همراه کرده و حکومت امویان را سرنگون کردند ولی پس از به دست گرفتن قدرت، آنقدر به مردم و پیروان اهل ‌بیت ظلم کردند که مردم (نقل به مضمون) می‌گفتند «خدایا عدالت عباسیان را نخواستیم، ظلم امویان را برسان.» کما اینکه بیشتر امامان معصوم، امامزاده‌ها و پیروان اهل ‌بیت علیهم الاسلام به دست خلفای عباسی به شهادت رسیدند.
توقع از همکاران و اصحاب رسانه استان این است که در زمین افراد فرصت‌ طلب بازی نکنند و با انتشار مقالات و تحلیل‌ های منطقی و به دور از هیجان از متشنج شدن فضای جامعه جلوگیری کرده و به بلندگوی افراد و سیاسیون تبدیل نشوند.
استاندار مردادماه امسال در مراسم روز خبرنگار، به اصحاب رسانه استان توصیه کرد وقتی که عصبانی هستید مقاله ننویسید.
' اگر هر صاحب ‌قلم، بلندگو و رسانه ‌ای در بیان مواضع و دیدگاه خود منافع مردم را مبنا قرار دهد، بیشتر مشکلات و تنش ‌های اجتماعی و سیاسی فروکش می‌ کنند.
نگارنده با تعداد زیادی از شخصیت‌ ها و فعالان سیاسی و اجتماعی استان در مورد موضوع جابه‌جایی استاندار بحث و تبادل‌ نظر کرده است؛ نظر بیشتر این افراد صرفنظر از نقاط ضعف و قوت استاندار، ثبات مدیریتی و ابقای مدیریت ارشد استان است.
دیگر اینکه تا استاندار جدید با موقعیت جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی استان آشنا شود سه سال و چند ماه عمر باقی ‌مانده کابینه دوم دولت تمام شده است.
فرصت ‌طلبان دلسوز استان نیستند؛ تغییر اگر به نفع مردم نباشد مردود است؛ نباید این کشمکش‌ها منجر به ایجاد شرایطی شود که هم چون زمان عباسیان حسرت گذشته را بخوریم؛ و به قول لری خودمان بگوییم 'چشیا کورم سی بازوند.'
منبع: پایگاه تحلیلی خبری یافته
7274/3022
خبرنگار: مریم نریمانی ** انتشاردهنده: احسان کردی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.