به گزارش ایرنا، با فرارسیدن ماه بندگی درهای آسمانی به سوی عاشقان کوی یار باز می شود و دل های غبار گرفته و بی قرار بار دیگر رو به سوی تنها معبود خود می کنند.
هرگاه که ماه عشق و بندگی عطر خود را در کوی و برزن ایران اسلامی می افشاند، مردم مناطق مختلف هر کدام به سبک و رسوم گذشتگان مهیای مهمانی الهی می شوند.
مردم دیار لرستان نیز در ماه قرآن و زمزمه بندگی با آغوشی گشاده، شور و اشتیاق به استقبال از رمضان و میهمانی خداوند با رسم و آئینی ویژه از گذشته دور تاکنون می روند.
در میان مردم لرستان رمضان همواره با آئین ها و نمادهایی خاص همراه بوده است و مردم این دیار سعی در بهره گیری هرچه بیشتر از سفره پروردگار در این ماه مبارک دارند.
بنا بر رسوم گذشته برخی از مشتاقان خوان الهی روزهای پایانی ماه شعبان را روزه می گیرند و به پیشواز ماه رمضان می روند.
مردم لرستان در این ماه بیشتر از هر ماه به مساجد می‌روند و سعی می‌کنند، تا نمازهای یومیه خود را به جماعت بخوانند و معتقدند که ماه رمضان فرصتی برای کسب تقوا و انس با معنویت است.
در استانه ماه مبارک رمضان مساجد را غبارروبی می‌کنند، خانه‌ها را خانه‌تکانی کرده و حتی خانه‌های دل را نیز خانه تکانی می‌کنندو همه شهر آماده برای رسیدن ماه رمضان است.
مردم این دیار همانند مردم دیگر استان‌های کشور در ماه رمضان آداب و رسوم خاص خود را دارند که یکی‌از مهم‌ترین آداب و رسوم مردم این دیار در ماه رمضان 'صله‌ارحام' است به‌طوری‌که سعی می‌کنند در این ماه بیش از همه ایام سال افراد فامیل و آشنایان را به هنگام افطار به منزل خود دعوت نمایند و به بهترین شکل از آن‌ها پذیرایی شود.
نذری دادن بین لرستانی‌ها آن‌قدر در این ماه رواج دارد که کمتر نیازمندی از برکت این نذری‌ها بی‌نصیب می‌ماند.
زنان‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‍‍ی‌ ب‍‍ا پ‍خ‍ت‍ن‌ ‌ان‍و‌ا‌ع‌ ‌آش‌، ش‍ل‍ه‌‌زرد، ف‍رن‍‍ی و ح‍ل‍و‌ا سعی می‌کنند، نذر خود را ادا کنند، با این عمل نه تنها سفره خودشان، بلکه سفره دوستان و همسایگان را هم از غذای خود بی‌نصیب نمی‌گذارند.
ب‍رپ‍‍ای‍‍ی‌ م‍ح‍‍اف‍ل‌ ‌ان‍س‌ ب‍‍ا ق‍ر‌آن‌‌ک‍ری‍م‌، ت‍لاوت‌ و ت‍ف‍س‍ی‍ر ک‍لام‌ وح‍‍ی‌، رس‍ی‍دگ‍‍ی‌ ب‍ه‌ م‍ح‍روم‍‍ان‌ و ن‍ی‍‍ازم‍ن‍د‌ان‌ ج‍‍ام‍‍ع‍ه‌، زی‍‍ارت‌ ‌ام‍‍اک‍ن‌ م‍ت‍ب‍رک‍ه‌، ح‍ض‍ور در م‍ر‌اس‍مات‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ی‌، ب‍رگ‍ز‌ار‌ی‌ ‌آی‍ی‍ن‌ه‍‍ا‌ی‌ ‌اح‍ی‍‍ا در ل‍ی‍‍ال‍‍ی‌ الق‍در، ‌اج‍ر‌ا‌ی‌ س‍ن‍ت‌ پ‍س‍ن‍دی‍ده‌ ص‍ل‍ه‌ ‌ارح‍‍ام‌ و ن‍م‍‍از ‌ع‍ی‍د ف‍طر ‌از م‍‍ه‍م‌‍ت‍ری‍ن‌ ‌آد‌اب‌ و رس‍وم‌ م‍‍ع‍ن‍و‌ی‌ م‍ردم‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‌ در م‍‍اه‌ ض‍ی‍‍اف‍ت‌‌‌الله‌ ‌اس‍ت.
ج‍م‍‍ع‌‌‌آور‌ی‌ فطری‍ه‌ ب‍ر‌ا‌ی‌ م‍س‍ت‍م‍ن‍د‌ان‌ ب‍ه‌‌ویژه‌ ‌اف‍ر‌اد‌ی‌‌ک‍ه‌ ن‍س‍ب‍ت‌ ف‍‍ام‍ی‍ل‍‍ی‌ ب‍‍ا ی‍ک‍دی‍گ‍ر د‌ارن‍د، ن‍ی‍ز ی‍ک‍‍ی‌‌‌از ‌آد‌اب‌ ح‍س‍ن‍ه‌‌‌ا‌ی‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌از دی‍رب‍‍از در ‌ای‍ن‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ وجود د‌اش‍ت‍ه‌ ‌اس‍ت‌.

**افطار با صدای توپ
یک پژوهشگر و مردم شناس لرستانی می گوید: مردم لرستان در گذشته در ایام مبارک رمضان آئین ها و رسومی را بر پا داشته اند که همچنان در برخی نقاط استان به وِیژه در روستاها مورد توجه قرار دارند.
اعظم گنجی اظهار داشت: در گذشته افطار و زمان سحری با صدای توپ در سطح شهرها به مردم اطلاع داده می شد و در روستاها نیز مردم با نشانه های طبیعی افطار می کردند.

**سحری‎خوانی
سحری خوانی یکی دیگر از رسوم مردم لرستان در ماه مبارک رمضان است که در زمان نبود ساعت و رادیو، سرنانوازان و دهل‌نوازان در محله‌ها آهنگی به‌نام سحری می‌نواختند.
گنجی در این باره می گوید: بعضی از خطیبان ساکن محله برای سحرخوانی به پشت‌بام می‌رفتند و پس از حمد و ثنای الهی به دعاگویی و مناجات‌خوانی می‌پرداختند.
وی اظهار داشت: افرادی نیز به‌وسیله کوبه‌ی در خانه، بانگ بر پشت‌بام و مشت‌زنی بر دیوار خود را موظف می‌دیدند بستگان، همسایگان و سایر اهل کوی و برزنی که سکونت داشتند را بیدار کنند تا روزه‌داران بتوانند فرصت کافی برای سحری‌خوردن داشته باشند.
به گفته وی برخی نیز بر پشت بام خانه ها و مساجد اذان می دادند که بعد از آنکه مسجدها بلندگودار شدند و اذان از بلندگوهای مسجد و رادیو پخش می‌شد باز هم عده‌ای گویی نذر داشتند و بر پشت‌بام اذان می‌خواندند.

**کاسم سا
یکی دیگر از رسوم مردم لرستان در ماه مبارک رمضان 'کاسم سا' است به این شیوه که در ماه مبارک رمضان غذاهای خانگی و سنتی در منازل تهیه می شود و رسم براین است که در هنگام سحر و افطار بخ‍شی‌ ‌از غذاها به عنوان تعارفی یا اصطلاحا 'کاسم‌ س‍ا' به همسایگان داده می شود.
گنجی در باره این رسم لرستانی ها نیز گفت: کاسم‌سا که سنتی رایج در لرستان به شمار می‌رود اصل و ریشه آن به ماه مبارک رمضان می‌رسد که در ایام قدیم مردم این دیار قسمتی از داشته‌های سفره‌های افطار و سحری خود را به همسایگان می‌دادند.
وی اظهار داشت: زیبایی این سنت باعث شد که با استقبال مردم در طول دوران مختلف به تدریج در ایام غیر ماه رمضان نیز مورد توجه قرار گیرد اما همچنان در ماه رمضان بیشتر از هر زمان دیگری این رسم بجا آورده می‌شود هرچند در مقایسه با گذشته کمرنگ‌تر شده اما در محله‌های قدیمی شهر خرم‌آباد همانند گذشته انجام می‌شود.

**کلوخ اندازان
یک باستان‌شناس و پژوهشگر میراث فرهنگی لرستان نیز گفت: یکی دیگر از سنت‌های فراموش شده لرستان سنت 'کلوخ‌اندازان' مربوط به شهرستان بروجرد است که در گذشته رسم بر این بوده که مردم بروجرد از یک روز قبل از شروع ماه رمضان این مراسم را که همراه با خوردن انواع خوراکی، آجیل و غذاهای متنوع بوده است بجای می آوردند و خود را برای آغاز ماه رمضان آماده می‌کردند.
عطا حسن پور افزود: 'چزنک رغو' یکی از غذاهای سنتی لرستان است که معمولا در ماه رمضان سر سفره افطار به چشم می خورد؛ این خوراکی یک نوع فطیر نازک و روغنی است.
وی همچنین از 'سغدو' به عنوان یکی دیگر از غذاهای سنتی این استان یاد کرد که برنج مخصوصی است که با آلو مخلوط می شود و در درون شکمبه گوسفند طبخ می شود.
وی ادامه داد: آبگوشت، شومی کوو (شامی کوکو)، نان برساق و سمنو هم دیگر اجزای سفره سحر و افطار لرها هستند که به این سفره های محلی رونق می دهند.
وی اظهار داشت: زنان‌ ل‍رس‍ت‍‍ان‍‍ی‌ ب‍‍ا پ‍خ‍ت‍ن‌ ‌ان‍و‌ا‌ع‌ ‌آش‌، ش‍ل‍ه‌ زرد، ف‍رن‍‍ی، ح‍ل‍و‌ا و ش‍ی‍رب‍رنج‌ سعی می کنند نه تنها سفره خودشان، که سفره دوستان و همسایگانشان را هم رنگین تر کنند.

**پختن حلوای شب بیست و یکم رمضان
این پژوهشگر لرستانی می گوید: مردم لرستان در روزهای عزاداری و شب‌های قدر، حلوای نذری می‌پزند و ب‍ن‍‍ا ب‍ه‌ س‍ن‍تی دی‍ری‍ن‍ه‌ م‍ق‍د‌ار‌ی‌ ‌از این ح‍ل‍و‌ا‌ی‌ ن‍ذر‌ی‌ را به‌عنوان شیرینی عید فطر نگه می‌دارند.
حسن پور افزود: آنها معتقدند این حلوا مقدس و خوش‌یمن است و به‌همین دلیل اولین صبحانه ماه شوال را در روز عید فطر، با این حلوا کامل می‌کننددر روز بیست و یکم ماه مبارک نیز مردم در مساجد جمع شده و در غم از دست دادن اولین مولای شیعیان به سوگ می‏‌نشینند؛ مبلغان دینی که در این ایام به نقاط مختلف استان اعزام می‏‌گردد، در خانه‌یکی از مردم و اهالی منطقه سکنی می‏‌گزیند و تا پایان ماه مبارک می‌بایستی در همان منزل ساکن باشد.

**حیدری خوانی آیین مردم لر
حسن پور گفت: در گذشته معمولا هر شب به‌ویژه در شب‌های قدر بعد از تلاوت قرآن کتاب حمله حیدری نیز خوانده می‌شد که خود از آیین‌های ویژه مردم لرستان است.
وی افزود: به دلیل اینکه درگذشته افراد باسواد کمی وجود داشت قرآن نیز در تمام خانه‌ها موجود نبود در ماه مبارک رمضان مردم به خانه افراد باسوادی که قرآن داشته می‌رفتند و او برای آن‌ها قرآن تلاوت می‌کرد.
وی اظهار داشت: مردم بدون شک در پرداخت فطریه نیز به سمت سادات می‌رفتند و در این زمینه باید گفت ج‍م‍‍ع‌‌‌آور‌ی‌ ف‍طری‍ه‌ ب‍ر‌ا‌ی‌ م‍س‍ت‍م‍ن‍د‌ان‌ ب‍ه‌‌ویژه ‌اف‍ر‌اد‌ی‌‌ک‍ه‌ ن‍س‍ب‍ت‌ ف‍‍ام‍ی‍ل‍‍ی‌ ب‍‍ا ی‍ک‍دی‍گ‍ر دارند، ن‍ی‍ز ی‍ک‍‍ی‌ ‌از ‌آد‌اب‌ ح‍س‍ن‍ه‌‌‌ا‌ی‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌از دی‍رب‍‍از در ‌ای‍ن‌ ‌اس‍ت‍‍ان‌ وجود د‌اش‍ت‍ه‌ ‌اس‍ت‌.
حسن پور می گوید:در میان مردم عشایری به دلیل نداشتن ساعت و آشنا نبودن مردم به اوقات شرعی در ماه رمضان زمان دیدن دو یا سه ستاره در آسمان افطار می‌کردند و هنگام سحر بعد از خواندن حدود چهارباره خروس و آوازخوانی خروس به زمان سحر آگاه می‌شدند.

**طرح ضیافت الهی در ۵۲ بقعه متبرکه لرستان برگزار می‌شود
معاون فرهنگی اداره اوقاف لرستان گفت: طرح ضیافت الهی در ۵۲ بقعه متبرکه این استان با حضور مبلغان اعزامی برگزار می شود.
حجت الاسلام محمدجواد عباس زاده افزود: ۳۰ مبلغ اعزامی از دفتر اعزام مبلغ سازمان اوقاف و ۲۰ مبلغ بومی در اجرای این طرح فعالیت خواهند کرد.
وی تصریح کرد: اقامه نماز جماعت، سخنرانی، جلسات جز خوانی و تفسیر قرآن کریم، ویژه برنامه‌های شب‌های قدر و برگزاری نماز با شکوه عید سعید فطر از برنامه‌های طرح ضیافت الهی در ماه مبارک رمضان است که در بقاع متبرکه استان لرستان انجام خواهد شد.
معاون فرهنگی اداره اوقاف لرستان تاکید کرد: مبلغین اعزامی دوره‌های تخصصی را در شهر مقدس قم گذرانده و به همراه مبلغین بومی در ماه مبارک رمضان فعالیت خواهند کرد.
طرح ضیافت الهی از ابتدای ماه مبارک رمضان آغاز و تا ۱۶ خرداد ادامه خواهد داشت.

** اعزام یکهزارو600مبلغ به مناطق مختلف لرستان
مدیرکل تبلیغات اسلامی لرستان نیز گفت: در آستانه ماه مبارک رمضان یکهزار و 600 مبلغ به مناطق مختلف این استان اعزام می شوند.
حجت الاسلام سعید مهدوی امین اظهار داشت: از این تعداد حدود یکهزار نفر از خارج استان هستند.
وی با بیان اینکه 600 مبلغ نیز از استان در ایام ماه مبارک رضمان به مناطق شهری وروستایی اعزام شده اند، افزود: رمضان ماه میهمانی خدا است و رمضان یک مقام و فضای معنوی است و این مهمانی با عظمتی که خداوند تدارک دیده خیلی متفاوت است.
وی با بیان اینکه امسال چند ویژگی دارد که یکی بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری است که هفت فراز دارد و یکی از فرازهای آن بحث معنویت و اخلاق است، تصریح کرد: امسال در بحث تبلیغ ایام ماه رمضان مبلغین و دستگاه‌های فرهنگی و تبلیغی باید بگونه ای عمل کنند که در مسیر معنویت و اخلاق بیشتر گام برداریم.
مدیرکل تبلیغات اسلامی لرستان همچنین با تاکید بر اینکه ایام ماه رمضان فرصت خوبی برای انجام کار معنوی، عبادی و اخلاقی است اظهار داشت: امسال تعداد مبلغین دو برابر ظرفیت سال گذشته است.
7274/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.