به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، خداوند متعال عامل برتری و امتیاز امت اسلامی را امربه‌معروف و نهی از منکر می‌داند همان‌طور که در آیه 110و104 سوره آل‌عمران می‌فرماید "شما بهترین امتی هستید که برای مردم پدیدار گشته‌اید، زیرا به نیکوکاری امر می‌کنید و از بدکاری بازمی‌دارید" و در جای دیگر نیز فرمان می‌دهد که "باید از بین شما امتی به خیر دعوت کنند و به نیکوکاری امر و از بدکاری نهی کنند که اینان از رستگاران خواهند بود."

دو فریضه عظیم الهی امربه‌معروف و نهی از منکر تضمین‌کننده اقامه سایر فرایض الهی است. شرع مقدس با واجب کردن این دو فریضه خواسته است با ایجاد نظارت عمومی و گسترده و خواست عمومی مؤمنین و مسلمین از افرادی که واجبات و مستحبات الهی را ترک کرده‌اند و یا مرتکب محرمات و مکروهات الهی شده‌اند آن‌ها را وادار به عمل معروف‌ها و ترک منکرات کند.

 حضرت امیرالمومنین (ع) نیز دراین‌باره می‌فرمایند: پایداری دین به امربه‌معروف و نهی از منکر و اجرای حدود الهی است.

 استان قم به لحاظ جایگاه و خواستگاه انقلاب و جمعیت باکیفیت آن‌که نقش مبانی و تولید اندیشه اسلام ناب محمدی و ام‌القری جهان اسلام بودن مورد بغض و کینه دشمنان است، از همین رو همه تکلیف شرعی انقلابی و سیاسی دارند در مقابل دشمنان که با تزویر و فریب به مصاف مردم انقلابی قم آماده‌اند،با احیای فریضه امربه‌معروف و نهی از منکر به پا خیزند.  

اجرای کامل فرایض دینی منوط به زنده نگه‌داشتن امربه‌معروف و نهی از منکر

از همین رو بسیاری از بزرگان نظام بر احیای این فریضه الهی تاکید کرده و مطالبات گسترده‌ای از سوی ایشان و مردم متوجه مسئولان است. در این رابطه آیت‌الله مکارم شیرازی نیز امربه‌معروف و نهی از منکر را به‌عنوان  یکی از مهم‌ترین فرایض دینی دانست و اظهار داشت: امربه‌معروف و نهی از منکر از مهم‌ترین فرایض دینی است اما تاکنون نتوانسته‌ایم حق این فریضه دینی را ادا کنیم. برخی فکر می‌کنند که جلوگیری از گناه تنها نتیجه امربه‌معروف و نهی از منکر بوده درحالی‌که مباحث مختلف اجتماعی ازجمله امنیت به این فریضه دینی گره‌خورده است.

این مرجع تقلید امربه‌معروف و نهی از منکر را یک رسالت دینی برشمرد و تصریح کرد: بر اساس روایات اجرای کامل فرایض مختلف دینی به زنده نگه‌داشتن امربه‌معروف و نهی از منکر وابسته است حال اینکه امنیت و ادای حقوق با امربه‌معروف و نهی از منکر ارتباط مشخصی دارد به همین علت این فریضه دینی روح دیگر دستورات الهی است که اگر این روح گرفته شود دستورات بی‌جان می‌ماند.

وی کاهش پرونده‌های دادگستری و اختلافات خانوادگی را نیازمند گسترش فرهنگ امربه‌معروف و نهی از منکر دانست و اعلام کرد: این فرهنگ باید در دیدگاهی وسیع موردبررسی قرار گیرد که ماده هشتم قانون اساسی به این فریضه دینی اختصاص دارد اکنون اجرای این قانون برای باری دیگر توسط مجلس به دولت ابلاغ‌شده است.

به گفته آیت‌الله مکارم شیرازی، حال این فریضه دینی و الهی در صورتی محقق خواهد شد که افراد تحت آموزش‌هایی قرار گیرند که اجرای این آموزش‌ها توسط روحانیون و غیر روحانیون نباید دافعه و تنفر را به دنبال داشته باشد.     

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجید  یزدی نقش معلمان را در این زمینه مهم ارزیابی کرد و گفت: خداوند برکت انسان‌سازی را بر عهده معلمان گذاشته درحالی‌که این وظیفه را به انبیاء خود محول نموده است، حال این قشر با تبیین شرایط و مقایسه وضعیت گذشته با دوران کنونی می‌توانند نسبت به آگاهی نسل‌های بعد از انقلاب با نظام اسلامی قدم‌های مؤثری برداشته و زمینه درک و شکرگزاری از نعمت انقلاب را فراهم کنند.

معاون دادستان استان قم در ادامه ضمن تأکید بر تربیت دینی فرزندان از همان دوران کودکی تصریح کرد:  در حال حاضر هیچ معروفی بالاتر از ایجاد و حفظ نظام اسلامی نمی‌تواند باشد، خیر دنیا و عقبی درگرو دین است که باید از همان دوران کودکی در فرزندانمان نهادینه شود.

وی با اشاره به ولایت مداری ملت مسلمان ایران افزود: ما می‌توانیم با شناسایی و آگاهی از طرح‌ها و تئوری‌های دشمنان هوشیارانه مقابله کنیم و با تکیه‌بر ولایت‌فقیه و با آگاهی و حضور در عرصه‌های مختلف علمی آموزشی مذهبی سیاسی و...طرح‌ها و نقشه‌هایشان را کنار زده و نسل جوان را حامی نظام و انقلاب قرار دهیم.

اهمیت مقوله امر به معروف و نهی از منکر اما در کلام مقام معظم رهبری نیز جایگاه ویژه‌‌ای داشته است، از دیدگاه رهبر معظم انقلاب "معروفی بالاتر از ایجاد و حفظ نظام اسلامی نداریم هرکسی در این راه تلاش کند امربه‌معروف انجام داده است حفظ عزت و آبروی ملت ایران بزرگ‌ترین و مهم‌ترین معروف است."

نهادینه کردن ذهنیت انقلاب در وجود فرزندانمان

مدیرکل آموزش‌وپرورش استان قم نیز درگفت‌و‌گو با تسنیم،  به شاخصه‌های فلسفی ذهنیت در اجرای امربه‌معروف و نهی از منکر اشاره کرد و اظهار داشت: امروز فرزندان ما از پیروزی انقلاب تنها ذهنیتی دارند که می‌توان با نگاه علمی و فلسفی و به دنبال آن زیرساخت‌های تعلیم و تربیت این ذهنیت را در وجودشان نهادینه کرد.

شیخ‌الاسلام در ادامه افزود: ذهنیت فلسفی باید دارای اصولی از قبیل جامعیت که در مسئله پیروزی انقلاب به پیشرفت‌های بعدازآن و مقایسه با گذشته مربوط می‌شود و دربیان دومین اصل که به بحث تعمق در نحوه شکل‌گیری و عمق انقلاب و جریان عظیمی که  تاکنون دولتی نتوانسته این‌چنین انقلابی بیافریند ونیز اصل سوم انعطاف‌پذیری، که به تفاوت نسل‌ها و تأثیرات آن‌ها در زندگی‌شان اشاره دارد.

وی با اشاره به برنامه محوری شدن نظام و تأثیرات زیرساختی آن در تربیت نیروی انسانی گفت:معلمان ما با در نظر گرفتن اصول فلسفی ذهنیت و با برنامه‌ریزی و ارائه ایده‌های خود وظیفه خطیری در تربیت نیروی انسانی ما خواهند داشت.

هشت اصل موفقیت در امربه‌معروف و نهی از منکر

کارشناسان مذهبی معتقدند برای انتخاب روش درست و مؤثرترین راه‌کار با ملاحظات اسلامی در امربه‌معروف و نهی از منکر رعایت و توجه به اصولی از قبیلعامل بودن و خودسازی و شروع از خود، اولویت‌بندی و تعیین ارجحیت بر معروف یا منکر و اینکه از کجا باید شروع کرد، مخاطب شناسی و رعایت شخصیت مخاطب، موقع‌شناسی و تشخیص شرایط محیطی و اقتضائات، رعایت مراتب و پرهیز از زیاده‌روی، استفاده از همه ظرفیت‌ها، استمرار و صبر و حوصله تا حصول نتیجه و هوشمندی اجتناب از مواضع تهمت و مواقع آلودگی ضروری است.

بنا به تعبیر مقام معظم رهبری در تبیین این فریضه؛ امربه‌معروف یعنی همه مؤمنان در هر نقطه‌ای از عالم که هستند موظف‌اند جامعه را به سمت نیکی‌ها و به سمت معروف و به سمت همه‌کارهای نیکو حرکت دهند و نهی از منکر یعنی همه را از بدی‌ها و پلشتی‌ها دور بدارند. از همین رو است که نهادینه شدن این فریضه الهی از همان سنین مدرسه می‌تواند آینده‌ای روشن برای نظام ترسیم کند چرا که این آینده را کودکان امروز با تعلیم و تربیت درست رقم می‌زنند.

گزارش از الهام پناهی فر     

انتهای پیام/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 617626
  • منبع: tasnimnews.com
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.