به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، کافی است هر وقت از شبانهروز برای تردد به تهران یا کاشان و شهرهای جنوبی میدان 72 تن را انتخاب کنید. این اگر تا چند سال پیش خلوت بود اما حالا دیگر رنگ و رونق یک پایانه را به خود گرفته است. این میدان که 4 مسیر مختلف را پیش روی مسافران میگذراند این روزها پرشده از خودروهای شخصی و اتوبوسهای عبوری که گویی دیگر هیچ قانونی نمیتواند مانع حضورشان شود. هزینههای کموزیاد کرایهها، مسئله امنیت مسافران، کیفیت و کمیت خودروهای شخصی و اتوبوسهای عبوری همه و همه مواردی است که دیگر هیچ نهادی نمیتواند ادعا کند میتواند قانون را بهدرستی دراینباره اعمال کند.
سرما و گرمای هوا، روزهای تعطیل و ایام و عید و اربعین فرقی ندارد هرکجا که نظارت و قانون نباشد فرصت برای سو استفاده فراهم است و این مسافران منتظر و سردرگم هستند که جور این بیقانونی را میدهند.
اگرچه طی سالهای گذشته بارها وعدهووعیدهای زیادی درباره ساماندهی میدان، بهبود کیفیت پایانه موقت 72 تن و رسیدگی به وضعیت مسافر گیری اتوبوسهای عبوری و خودروهای شخصی از سوی مسئولان استان مطرحشده است اما مشاهدات چیزی غیرازاین گفتهها را نشان میدهد.
مرضیه خرسند دانشجوی تهرانی دانشگاه قم ترم سوم است که ناچار است برای تردد به تهران در حاشیه میدان 72 تن دقایقی را زیر تیغ آفتاب یا سرمای هوا بایستد تا با اتوبوسهای عبوری به مقصد خود برسد.
وی میگوید: کلافه شدم از بس منتظر ماندم. اتوبوسهایی هم که بهصورت خطی در این مسیر عبور میکنند آنقدر قدیمی و بیکیفیت هستند که رغبت نمیکنم سوار شوم. تاکسیها هم فارغ از هزینه زیاد خیلی معطلی دارد تا پر شود.
این گفتههای خرسند را رضا احمدلو نیز تائید میکند، این کارمند 40 ساله که با اقتضای شغل خود مسیر قم- تهران را چند روز در هفته طی میکند میگوید: چندین سال است که در این مسیر تردد دارم ولی هیچوقت نشده که با فراغ بال تردد کنم. همیشه باید نگران این باشم که آیا بهموقع اتوبوس هست یا نه؟
نبود کیفیت مناسب برای اتوبوسهای تعبیهشده، هزینه زیاد اتوبوسها، تأخیر درحرکت و برخورد نامناسب رانندگان مسائلی است که احمدلو بهعنوان ایرادات پایانه موقت 72 تن عنوان میکند.
خانوادهای 5 نفره هم که در حاشیه جاده ایستادهاند، پدر خانواده میگوید: بیشتر از نیم ساعت است که منتظر اتوبوس هستیم. نه صندلی و جای نشستن وجود دارد و نه فضای مسقفی که بتوانیم منتظر اتوبوس باشیم. هنوز هم نمیدانیم تا کی باید اینجا بایستیم.
قاسم رضایی میافزاید: از تهران که به قم میآییم میدانیم باید با حضور در ترمینال برای رسیدن به مقصد موردنظر کجا برویم و کرایهها مشخص است اما امروز نهتنها اتوبوس مناسبی نیامده جالب اینکه کرایهها هم نامشخص است یک اتوبوس ولوو معمولی 8 هزار تومان کرایه میگیرد چند دقیقه بعد یک اتوبوس وی.آی.پی 5 هزار تومان.
یکی از مهمترین نکاتی که مسافران در ایراد به اتوبوسهای پایانه 72 تن به مقصد تهران وارد میکنند عدم تناسب قیمت باکیفیت اتوبوسها و نیز تفاوت کرایهها با اتوبوسهای عبوری است. مسئلهای که بارها از سوی مسئولان شهرداری اعلامشده است: برای تسهیل مسافران دودسته اتوبوس درجهیک و دو تعبیهشده که هزینه اتوبوسهای درجهیک که وی.آی.پی هستند 8 هزار تومان و نرخ اتوبوسهای درجهدو 6 هزار تومان است، از این میزان 5 درصد عوارض شهرداری است که از اتوبوسها دریافت میشود.
پیشازاین مدیرعامل سازمان پایانههای مسافربری شهرداری استان قم اعلام کرده بود "میدان 72 تن نقطه استراتژیک استان عنوان از همین رو همه دستگاههای مرتبط باید برای ساماندهی و رسیدگی به وضع این میدان ورود کنند" اما گویا هنوز هیچ ارادهای برای پایان دادن به این سردرگمیها وجود ندارد و 72 تن به لیست اولویتها اضافه نشده است؛ پس با احترام مسافران محترم همچنان منتظر بمانید...
گزارش از زینب حیدری
انتهای پیام/